Cultural content analysis of the ELT textbooks in Libya
Libya'da kullanılan İngilizce ders kitaplarının kültürel içerik analizi
  1. Tez No: 802931
  2. Yazar: İMAN RAMAZANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel kültür, Hedef kültür, Uluslararası kültür, Kültürel kategoriler, Kültürel referanslar, Source culture, Target culture, International culture, Cultural categories, Cultural references
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dil ve kültür, herhangi bir uygarlığın kuruluşunda çok önemli iki faktör olup nesiller boyu birbirini etkileyen iki öğedir. Bu çalışma, Libya'da kullanılan İngilizce Öğretimi ders kitaplarının kültürel referansları -yerel kültür, hedef kültür, uluslararası kültür ve özgür kültür- ne ölçüde yansıttığını ölçmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, en çok vurgulanan alt kategorilere ayrılan kültürel kategorileri ile alt kategorileri de gözlemler. Bunu gerçekleştirmek için, bu araştırma, gerekli verileri toplamak amacıyla Libya'da okutulan iki farklı seriye ait İngilizce ders kitapları arasında bir karşılaştırma yapmaktadır. Bu amaçla Libya devlet okullarında 8. Sınıflara yönelik olarak okutulan English for Libya serisine ait Second Preparatory English Textbook ders kitabı analiz edildi. İkinci analiz edilen ders kitabı ise Cambridge University Press tarafından yayımlanan ve Libya'daki dil öğretim kurumları tarafından okutulan Face2Face serisinin birinci seviyesi olan Face2Face Starter ders kitabıdır. Ders kitaplarındaki kültürel içeriği analiz etmek için çalışmada Ramirez ve Hall (1999) tarafından hazırlanan model kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler; yerli kültürün hakimiyetini, uluslararası ve özgür kültürün mütevazi varlığını ve hedef kültürün zayıf bir şekilde kitaplarda yer aldığını göstermiştir. Aynı zamanda bu çalışma, Kültürel kategorilerin ve alt kategorilerin yüzdelerinden, Libya ders kitaplarının Siyaset ve Din kategorilerinin aleyhine Sosyal, Kişisel ve Çevresel kategorilere olan yüksek ilgisini göstermektedir. ELT ders kitabının uluslararası versiyonu Face2Face Starter ise genel olarak daha az yer verilen Din kategorisi haricinde diğer tüm kategorilere eşit ve paralel bir şekilde yer verdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Language and culture are two crucial factors in building any civilization; they undoubtedly work alongside and have influenced each other for generations. This study aims to measure to what extent do the ELT textbooks applied in Libya reflect the cultural references; source culture, target culture, international culture, and culture free. It also observes the cultural categories that have had the most emphasis and are subdivided into subcategories highlighted afterwards. In order to achieve this, this research analyses two ELT textbooks used in Libya. The first book being analysed is the Second Preparatory English textbook out of the ELT series English for Libya which is applied for the 8th grades in the Libyan public schools. Whereas the second textbook is the first level of the Face2Face series which is Face2Face Starter and it is published by the Cambridge University Press and applied by the language teaching institutions in Libya. In order to analyse the cultural content in the textbooks, the study used the model prepared by Ramirez and Hall (1999). The research ended up with many interesting findings that clarified the dominance of the source culture, the humble presence of the international and free culture, in addition to a poor existence for the target culture. Out of the percentages of the cultural categories and subcategories, the study shows the Libyan textbooks' high interest in the Social, Personal, and Environmental categories at the expense of the Political and Religion categories. Whereas the international version of the ELT textbook Face2Face Starter tends to focus on all these categories evenly and in a balanced way except the Religion category which shows less attendance in general.