The relation between teacher motivation and teacher reflection in EFL context
Yabancı dil olarak İngilizce bağlamında öğretmen motivasyonu ve öğretmen yansıtması arasındaki ilişki
- Tez No: 802932
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN TÜTÜNİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Yansıma, Yansıtıcı Öğretim, Motivation, Reflection, Reflective teaching
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL) eğitiminde, öğretmenlerin rolü, dil öğrenme deneyimlerini kolaylaştırmada büyük bir öneme sahiptir. Yabancı dil öğrenimine ilgi arttıkça, öğretmenlere yönelik beklentiler sürekli değişmekte, profesyonel gelişimlerine ve öğretim yaklaşımlarına katkıda bulunan faktörleri araştırmak giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu faktörler arasında, öğretmen motivasyonu ve öğretmen yansıması, önemli ilgi alanları olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, EFL bağlamında öğretmen motivasyonu ve öğretmen yansıması arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, betimsel araştırma yöntemleri kullanılarak (1) öğretmen motivasyonu ve öğretmen yansıması arasındaki ilişki, (2) öğretmenlerin yansıma düzeylerinin öğretim deneyimlerine bağlı olarak değişip değişmediği ve (3) öğretmenlerin yansıma düzeylerinin eğitim geçmişlerine bağlı olarak değişip değişmediği araştırılmıştır. Çalışma mevcut literatür, araştırma ve analizlerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesiyle, alana katkıda bulunmayı amaçlamış ve EFL öğretmenlerinin motivasyon ve yansıma seviyeleri arasındaki korelasyonu merkeze alarak çıkarımlar sunmayı hedeflemiştir. Algül'ün (2021) izniyle, mevcut çalışma için nicel veriler Yansıtıcı Öğretim Anketi adapte edilerek toplanmıştır. Anket, İstanbul'daki üç üniversitesinin, yabancı dil bölümlerinde görev yapan 41 öğretim görevlisine uygulanmıştır. İki bölümden oluşan anket, birinci bölümde (12 madde) öğretmen motivasyonu üzerine, ikinci bölümde ise (11 madde) öğretmen yansıması üzerine maddeler içermektedir. Katılımcılar, Likert ölçeği kullanarak belirtilen davranışlara veya uygulamalara ne sıklıkta katıldıklarını belirtmişlerdir. Veri toplamanın ardından yanıtlar, SPSS veri analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, motivasyon ve yansıma arasında orta derecede pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir, bu daha motive olan öğretmenlerin daha yüksek seviyede yansıtıcı uygulamalar sergilediği anlamına gelmektedir. Ancak, öğretim deneyimi ve eğitim geçmişi gibi değişkenlerin yansıma düzeylerini anlamlı derecede etkilemediği gözlemlenmiştir. Yüksek lisans derecesine sahip öğretmenlerin daha yüksek seviyede yansıtıcı eğilimlere sahip gözlemlenmiştir ama Doktora derecesine sahip katılımcıların örneklem içindeki büyüklüğü daha küçük olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu konuda daha detaylı bir araştırma yapılabilir. Mevcut literatür, araştırma ve analizlerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesiyle, sonuçlar açıklanmış ve pratik çıkarımlar sunulmuştur. Bu çalışmanın bulguları, EFL öğretiminde öğretmen motivasyonu ve yansıma arasındaki ilişkinin anlamlandırılmasına yardımcı olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In the field of English as a Foreign Language (EFL) education, the role of teachers is pivotal in facilitating effective language learning experiences. As the demands and expectations placed on EFL educators continue to evolve, it becomes increasingly important to investigate the factors that contribute to their professional development and instructional effectiveness. Among these factors, teacher motivation and teacher reflection have emerged as significant areas of interest. The aim of the current study was to explore the intricate relationship between teacher motivation and teacher reflection within the context of EFL. A descriptive design was used to examine the interplay between these two constructs and to explore (1) the correlation between teacher motivation and teacher reflection, (2) whether teachers' levels of reflection vary depending on their years of teaching experience and, (3) to explore if teachers' levels of reflection vary depending on their educational background. Through an in-depth exploration of existing literature, research, and analysis, this study contributes to the existing knowledge base and offers practical implications for EFL teacher professional development and instructional enhancement. For the quantitative process, one data collection tool was used. An adapted questionnaire from Algül (2021) was administered to 41 teachers across three universities in Istanbul. The adapted questionnaire comprised two sections: one focused on teacher motivation (12 items) and the other on teacher reflection (11 items). Using a Likert scale, participants indicated the frequency of their engagement in the behaviors or practices described. Following the data collection, the responses were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The results indicated a moderate positive correlation between motivation and reflection, implying that more motivated teachers tend to exhibit more reflection. However, variables like years of teaching experience and educational background did not significantly influence the reflection levels. The slight trend of teachers with a master's degree having higher reflective tendencies needs further exploration, considering the non-significance of the findings and the smaller sample size of participants with a PhD. Through an in-depth exploration of existing literature, research, and analysis, conclusions were made, and practical implications were offered. The findings of this study contribute to understanding the relationship between teacher motivation and reflection in EFL teaching.