Düzce spor sokak örneğinde reklam panolarının görsel kalite yönünden değerlendirilmesi
The evaluation of advertising boards from the point of visual quality in the example of spor street in Duzce
- Tez No: 803033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KIVANÇ AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Açık hava reklamcılığı, Reklam panosu, Görsel kalite
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kentlerin doğru adımlar ile gelişmesi sonucu insanın yaşam kalitesini arttıran büyük kentler meydana gelmiştir. Fakat verilen yanlış kararlar sonucu, hızlı ve çarpık kentleşmenin önüne geçilememiştir. Yanlış kentleşme ile ortaya çıkan çevre kirliliklerinin içerisinde, yaşam kalitesini etkileyen en önemlilerinden birisi de şüphesiz görüntü kirliliğidir. Bu araştırma; Düzce kent merkezi Spor Sokak'ın reklam panolarının yoğun olduğu bölümünde yapılmıştır. Spor Sokak üzerinde algının dağılmaması için insan yoğunluğunun en az olduğu, 06.00-07.00 saatleri arasında birçok farklı noktadan fotoğraflar çekilmiştir. 18 adet olarak çekilen fotoğrafların bir kısmı, görsel kalite konusunda daha önceden çalışmalar yapmış ve alanı tanıyan uzman kişiler tarafından, alan karakteristiğine uygun olmadığı gerekçesiyle elenmiş ve fotoğraf sayısı 7 adet olarak belirlenmiştir. Fotoğrafların elenmesi sırasında fotoğrafın kalitesi, algılanması ve reklam panolarının fotoğraflarda bulunma oranı gibi kriterlere dikkat edilmiştir. Belirlenen 7 adet fotoğraf, 100 kişilik bir katılımcı grubuna anket ile sunulmuştur. Görsel kalite değerlendirme ölçütlerine bağlı olarak hazırlanan ankette, halkın katılımı fotoğrafların mevcut durumu ile iyileştirilmiş hallerinin kıyaslanması ve değerlendirilmesi istenmiştir. Bu tez çalışması ile reklam panolarının görsel kaliteye olan etkisini değerlendirmek ve çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak araştırma bulguları ışığında mevcut görüntü ile kurgu tasar görüntülerin arasında; düzenlilik, açıklık, uyumluluk, bakımlılık, doğal elemanların baskınlığı ve reklam panolarının kapladığı yer bakımından karakteristik farklar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The metropole cities which are enhancing the quality of human life has been occurred due to the development of cities through right steps. However, as a result of incorrect decisions, precluding of the urban sprawl has become unfeasible. One of the most negative effect among the environmental pollution caused by urban sprawl is visual pollution which reduce the quality of human life as well as the others. This research takes place at the city centre of Duzce where advertising displays are intense. In Spor Street,18 photos have been taken from many angels, between 6 and 7 a.m., which is the time that population of people is least, to not cause a distraction. Some of these photos have been eliminated by experts, who has previous works on visual quality, since they found them inappropriate for the characteristic of the area. So, the photo number is set as 7. In the process of elimination; the quality of photos, their sensation, and the rate of advertising displays in photos are used as criteria. These chosen 7 photos have been served though a survey to a group of people with 100 participants. It is aimed to get people involved, to get comparison of the present and improved versions of the photos and their evaluations in the survey which prepared based on visual quality criterions. The main purpose of this work is to evaluate the impact of advertising displays on visual quality and provide some solution recommendations. As a consequence, in the lights of research findings, there has been revealed some characteristic differences in recognition of regularity, explicitness, compatibleness, well - keeptnets, the prepotency of natural factors, and the footprint of advertising displays between the present and fiction / project visuals.