Uygur Türklerinin, Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye göç etmelerinin sebepleri ve yaşadıkları sorunlar (İstanbul alan çalışması)
Reasons and problems of Uyghur Turks migrating from East Turkestan to Turkey (İstanbul field study)
  1. Tez No: 803032
  2. Yazar: BAŞAK ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Olgusu, Uluslararası Göç, Sığınmacı, Göçmen, Uygur Türkleri, Doğu Türkistan, İpek Yolu, Bir Kuşak Bir Yol Girişimi, Migration Phenomenon, International Migration, Asylum Seeker, Immigrant, Uyghur Turks, East Turkestan, Silk Road, One Belt One Road Initiative
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırma konumuz, Uygur Türklerinin Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye göç etmelerinin sebeplerinin ve Türkiye'de yaşadıkları sorunların sosyal, ekonomik ve siyasal boyutlarının tahlilidir. Günümüzde, uluslararası göçün dünya üzerinde yoğunluğunun artması, günümüzdeki toplumlar ve devletler için önemli bir meseledir ve göçün küresel etkisi, çıkar çatışmalarını ateşlemektedir. Tezimizde, teorik çerçevede göç olgusu incelenecektir. Türkiye tarihinde, göçün önemli bir yeri vardır. Türkiye, 1923'te Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, hem jeo-politik açıdan köprü ülke olmasından dolayı, hem de ortak tarih, kültür, din ve benzeri sosyal sebeplerden ötürü çeşitli göç hareketlerine maruz kalmaktadır. Araştırmamızda Uygur Türklerinin Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye göç etmelerinin sebepleri sığınmacıların algıları yoluyla incelenecektir. Topraklarını terk etmek zorunda kalan ve iltica amacıyla başka devletlere sığınan Uygur Türklerinden, Türkiye'de bulunan sığınmacıların ülkemizdeki durumu ve saptanan önemli sorunları, çalışmamızda tespit edilecektir. Bu bilgiler, Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri ile yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen tespitlere göre hazırlanacaktır. 2013 yılında 'Bir Kuşak Bir Yol' adıyla Çin lideri Şi Jinping tarafından sunulan modern İpek Yolu girişimi, Çin'in kara ve denizden Batıya ekonomik atılımı olarak şekillenmiştir. Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan bütün devletleri bu girişimde yer almaya davet eden Çin, Asya, Afrika ve Avrupa'yı kapsayan büyük yatırımlar hedeflemektedir. Ekonomik açıdan, İpek Yolu'nun Doğu Türkistan'dan geçmesi ve sahip olduğu doğal kaynaklar Doğu Türkistan'ı önemli bir konuma getirmektedir. Stratejik olarak girişim, güzergâhın Türkiye'den geçmesi sebebiyle, ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Çalışmamızda, Bir Kuşak Bir Yol Girişimi, Türkiye ve Doğu Türkistan ekseninde tetkik edilecektir.
Özet (Çeviri)
Our research topic is the analysis of social, economic and political dimensions about reasons for Immigration of Uighur Turks from East Turkestan to Turkey and Their İssues in Turkey. Nowadays, the increasing density of international migration,is important for today's societies and states, and the global impact of migration triggers conflicts of interest.The ideological nationalism of the French revolution triggered the independence movements in Europe, as well as in Asia, multicultural structure, wars, political repression, genocide, colonial and imperialism, triggered independence movements. This situation established minorities and immigration events within the borders of the states in Asia. Recently,The phenomenon of immigration, which has become a general problem of the states and attracts the attention of many researchers has a multifaceted structure, but also it interacts the cultural, social, political, economic etc. dimensions of the society.In our thesis, the phenomenon of migration will be examined in the theoretical framework. Migration has an important place in history of the Republic of Turkey. Turkey has exposed to various migration movements in terms of its geopolitical status as a bridge country and due to social, historical, cultural, religious and similar reasons since the establishment of the Republic in 1923.Turkey has received migration from East Turkestan over India, Pakistan and Afghanistan since 1952.In our research, the causes of Uighur Turks to migrate to Turkey from East Turkestan will be examined by perceptions of asylum seekers. Status and detected significant problems in our country of the asylum-seekers will be determined in the study. This informations will be prepared according to the findings obtained from interviews conducted face to face with Uighur Turks living in Turkey. In 2013, The Modern Silk Road Initiiative was presented by the Chinese leader Shi Jinping.Project is China's economic breakthrough from land and sea to the West under the name of“One Belt One Road”. China, which invites all states on the route of the Silk Road to participate in this initiative, is targeting major investments covering Asia, Africa and Europe. Economically, the Silk Road passing through East Turkestan and its natural resources put East Turkestan in an important position. Strategically, the initiative, due to the passage route from Turkey is also closely related to our country. In the study, Modern Silk Road Initiative, will be discussed in Turkey and East Turkestan axis.