Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Yesili Hoca Ahmed üçlemesinde eğitsel unsurlar
Educational elements in Mustafa Necati Sepetçioğlu's Yesili Hoca Ahmed trilogy
- Tez No: 764760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CELAL VARIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel unsurlar, değerler eğitimi, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Yesili Hoca Ahmed, Educational elements, values education, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Yesili Hoca Ahmed
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Eğitsel unsurlar erdemli bir birey olabilmenin yapı taşları, olmazsa olmazlarıdır. Toplumsal yaşamın yazılı olmayan kuralları, insan davranışları ve bu davranışların eğitsel unsurlarla birlikte kimliğin inşa edilmesi ile oluşmaktadır. Bundandolayı eğitsel unsurlar bireyin doğru tercihi yapmasında yol gösterici, bireyin hayatı için ışık olmaktadır.Mustafa Necati Sepetçioğlu, edebiyatımızda yazdığı eserlerde Türk tarihini ve kültürünü işleyen bir yazardır. Eserlerinde Türk kültürüne ait eğitsel unsurları yansıtmasıylavatandaş kimliğinin oluşmasında ve gelecek nesillerle buluşturulmasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Sepetçioğlu'nun YesiliHoca Ahmed üçlemesinde yer alan Sesler ve Işıklar, Hurmalığın Akdoğanı ve Aydınlığın Mühürü adlı eserlerinde eğitsel unsurlar incelenmiştir. Çalışmada etkileşimsiz nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve doküman incelenmesiyle elde edilen veriler üzerinde betimsel analiz yapılmıştır. İncelenen üçlemede yazarın eserlerinde en sık rastlanan ilk üç eğitsel ileti sırası ile kişisel gelişimi destekleyen eğitsel iletiler (%45), ulusal bilinci destekleyen eğitsel iletiler (%17) ve dinî değerleri destekleyen eğitsel iletilerdir (%14). Üçlemedeki romanlar arasında en çok ileti barındıran roman Aydınlığın Mühürü (192) iken en az ileti barındıran roman Sesler ve Işıklar (98).
Özet (Çeviri)
Educational elements are the building blocks and sine qua non of being a virtuous individual. The unwritten rules of social life are formed by human behaviors and the construction of identity with educational elements of these behaviors. For this purpose, educational elements guide the individual to make the right choice and enlighten the life of the individual. Mustafa Necati Sepetçioğlu is a writer who deals with Turkish history and culture in his works in our literature. Reflecting the educational elements of Turkish culture in his works has an important place in the formation of Turkish identity and transferring it to future generations. In this study, educational elements in Sepetçioğlu's works called Sounds and Lights, The Gerfalcon of Hurmalık and Seal of Light, which are included in the Yesili Hoca Ahmed trilogy, were examined. In the study, the document analysis model, which belongs to the qualitative research method, was used. The data collected in the study were analyzed according to the descriptive analysis method.In the trilogy examined, the first three educational messages that are most frequently seen in the author's works are educational messages that support personal development (45%), educational messages that support national consciousness (17%), and educational messages that support religious values (14%). Among the novels in the trilogy, the novel with the most messages is The Seal of Light (192), while the novel with the least message is Sounds and Lights (98).