Ötiroid ve subklinik hipotirodili tip 2 diyabet hastalarında serum tirotiropin ve albuminüri arasındaki ilişki
The relationship between serum thyrothyropine and albuminuria in TYPE 2 diabetes patients with euthyroid and subclinical hypothyroidism
  1. Tez No: 803154
  2. Yazar: MELTEM BUSE AKPINAR
  3. Danışmanlar: UZMAN RAHİME ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, albuminüri, TSH, subklinik hipotiroidi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Diyabetik hastalarda yüksek TSH düzeyinin metabolik bozukluklar ve diyabet komplikasyonları ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Biz de bu çalışmamızda ötiroid ve subklinik hipotiroidili Tip 2 diyabet hastalarında TSH düzeyi ile albuminüri arasında korelasyon olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Araştırmamıza SBÜ Gaziosmanpaşa EAH'a Ocak 2015-Ekim 2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü toplamda 2392 Tip 2 diyabetik hastanın laboratuvar sonuçları, doktor notları, epikrizleri retrospektif olarak tarandı ve bilgileri kaydedildi. Hastalar TSH seviyesine göre 3 gruba ayrılmıştır (1.grup-TSH aralığı 0.27-2.49 mU/l, 2.grup-TSH seviyesi 2.50-4.20 mU/l, 3.grup-TSH seviyesi >4.20 mU/l ve FT4'ü normal aralıkta 8.9-17.1 ng/l olanlar) ve albuminüri düzeyleri karşılaştırıldı. Albuminüri düzeylerine göre de 3 gruba ayrılmıştır (1.grup-normoalbuminürik (Albümin/Kreatinin oranı 300 mg/g)) TSH ve FT4 düzeyleri karşılaştırıldı ve korelasyon olup olmadığına bakıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilenlerin %36,91'i (n:883) erkek ve %63,09'u (n:1509) kadın olarak dağılım göstermiştir. TSH'a göre gruplandırılan katılımcıların %67,31'i (n:1610) 1. Grup,%23,20'si (n:555) 2. Grup ve %9,49'u (n:227) 3. Grup olarak dağılım göstermiştir. TSH 1.grupta İdrar Albumin/Kreatinin Oranı ortalaması 118.77±610.22 mg/g iken TSH 2.grupta bu ortalama 118.37±758.89 mg/g, TSH 3.Grupta ise 80.97±228.3 mg/g idi ve 3 grup arasında mikroalbuminüri düzeyleri arasında istatistiksel olarak fark bulunamadı. ( X2=2.886,p=0.236) Katılımcıların %69,02'si (n:1651) Normal Albuminüri, %24,29'u (n:581) Mikro Albuminüri ve %6,69'u (n:160) Makro Albuminüri olarak dağılım göstermiştir. Normoalbuminürik grupta TSH ortalaması 2.3±2.19 mU/l, T4 ortalaması 11.54±2.26 ng/l iken, mikroalbuminürik grupta TSH ortalaması 2.47±1.95 mU/l, FT4 ortalaması 11.89±2.11 ng/l, makroalbuminürik grupta ise TSH ortalaması 2.22±1.43 mU/l, FT4 ortalaması 11.78±2.55 ng/l idi ve 3 grup arasında TSH düzeyleri arasında anlamlı olarak fark bulunmamıştır. (X2=4.754,p=0.093). Albuminüri seviyesine göre FT4 değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. ( F=5.606,p=0.004) Sonuç: Çalışmamızda ötiroid ve subklinik hipotiroidili Tip 2 Diyabetli hastalarda TSH grupları ile albuminüri düzeyi arasında anlamlı fark saptanmadı. Ayrıca albuminüri grupları arasında TSH düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmasa da T4 değerleri arasında anlamlı farklılık görülmüştür.Korelasyon analizinde TSH ile albuminüri arasından anlamlı ilişki saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: It has been reported that high TSH level in diabetic patients is associated with metabolic disorders and diabetes complications. In this study, we aimed to investigate whether there is a correlation between TSH level and albuminuria in Type 2 diabetes patients with euthyroid and subclinical hypothyroidism. Method: Laboratory results, doctor's notes and epicrisis of 2392 Type 2 diabetic patients over the age of 18 who applied to SBU Gaziosmanpaşa EAH between January 2015 and October 2022 were retrospectively scanned and their information was recorded. The patients were divided into 3 groups according to their TSH level (1st group-TSH range 0.27-2.49 mU/l, 2nd group-TSH level 2.50-4.20 mU/l, 3rd group-TSH level >4.20 mU/l and FT4 normal range of 8.9-17.1 ng/l) and albuminuria levels were compared. It is divided into 3 groups according to albuminuria levels (1st group-normoalbuminuric (Albumin/creatinine ratio 300 mg/g)) TSH and FT4 levels were compared and it was checked whether there was a correlation. Results: Of those included in the study, 36.91% (n:883) were men and 63.09% (n:1509) were women. Participants grouped by TSH 67.31% (n:1610) were distributed as 1st Group, 23.20% (n:555) as 2nd Group and 9.49% (n:227) as 3rd Group. While the mean of Urine Albumin/Creatinine Ratio in TSH 1st group was 118.77±610.22 mg/g,in the second group of TSH, this average was 118.37±758.89 mg/g,in TSH group 3, this mean was 80.97±228.3 mg/g and there was no statistical difference between the 3 groups in terms of microalbuminuria levels.( X2=2.886,p=0.236) Of the participants, 69.02% (n:1651) showed Normal Albuminuria, 24.29% (n:581) Micro Albuminuria, and 6.69% (n:160) Macro Albuminuria. The mean TSH in the normoalbuminuric group was 2.3±2.19 mU/l, the mean T4 was 11.54±2.26 ng/l, while the mean TSH in the microalbuminuric group was 2.47±1.95 mU/l, the mean FT4 was 11.89±2.11 ng/l, and the mean TSH in the macroalbuminuric group was 2.22±1.43 mU. /l, mean FT4 was 11.78±2.55 ng/l, and there was no significant difference in TSH levels between the 3 groups. (X2=4.754,p=0.093). FT4 values showed statistically significant difference according to albuminuria level. ( F=5.606,p=0.004) Conclusion: In our study, no significant difference was found between TSH groups and albuminuria levels in patients with euthyroid and subclinical hypothyroidism and Type 2 Diabetes. In addition, although there was no significant difference between TSH levels between albuminuria groups, a significant difference was observed between T4 values. In the correlation analysis, no significant relationship was found between TSH and albuminuria. Keyword:Type 2 diabetes, albuminuria, TSH, subclinical hypothyroidism