Tip 2 diyabetli hastalarda D vitamini seviyesinin subklinik hipotiroidi ile ilişkisi
The relationship between vitamin D levels and subclinical hypothyroidism in patients with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 982512
  2. Yazar: BARAN IŞIK SÜMER
  3. Danışmanlar: DR. OSMAN MAVİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, D vitamini, TSH, subklinik hipotiroidi, Type 2 diabetes, Vitamin D, TSH, Subclinical hypothyroidism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetik hastalarda D vitamin düzeyinin başta tiroid fonksiyonları olmak üzere çeşitli metabolik bozukluklar ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. D vitamin seviyelerinin klinik hipotiroidi ile ilişkisini gösteren çalışmalar mevcut olmasına rağmen subklinik hipotiroidi ilişkisini araştıran az sayıda çalışma mevcuttur. Bu nedenle biz de Tip 2 diyabetli hastalarda D vitamini seviyesi ile subklinik hipotiroidi arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmamıza SBÜ Gaziosmanpaşa EAH'a Ocak 2019-Mart 2025 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü toplamda 2892 Tip 2 diyabetik hasta alındı. Olgular TSH seviyesine göre 2 gruba ayrıldı (1.grup-TSH aralığı 0.27-4.20 mU/l, 2.grup-TSH seviyesi>4.20 mU/l ve FT4'ü normal aralıkta 8.9-17.1 ng/l olanlar) ve D vitamini düzeyleri karşılaştırıldı. Olgular D Vitamini düzeylerine göre de 2 gruba ayrıldı (1.grup-D vitamini düzeyi <20 ng/ml, 2.grup- D vitamini düzeyi >20 ng/ml) ve TSH, FT4, HbA1c, glukoz, tiroid otoantikorları ile lipid profili düzeyleri karşılaştırılıp korelasyon olup olmadığına bakıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 2892 olgunun %72,6'sı (n:2100) erkek ve %27,4'ü (n:792) kadın olarak dağılım göstermiştir. Olguların TSH düzeyi 4.20 mU/l'nin altında olanlar (21,07±8,11) ile 4.20 mU/l ve üstünde olanların (12,03±8,71) D vitamini değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (t=23,229; p<0,001). Olguların D vitamini 20 ng/ml ve altı olanlar (3,77±0,98) ile 20 ng/ml üzerinde olanların (3,2±0,65) TSH değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (t=17,798; p<0,001). Olguların D vitamini 20 ng/ml ve altı olanlar ile 20 ng/ml üzerinde olanların HbA1c (t=15,196; p<0,001), insülin (t=2,317; p=0,021), glukoz (t=16,743; p<0,001), trigliserid (t=15,196; p<0,001) ve HDL (t=5,237; p<0,001) değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Sonuç: Çalışmamızda, Tip 2 diyabetes mellitusu olan bireylerde D vitamini düzeyleri ile subklinik hipotiroidi ve çeşitli metabolik parametreler arasındaki ilişki değerlendirildi. Ötiroid ve subklinik hipotiroidi grupları karşılaştırıldığında, TSH düzeyleri ile D vitamini arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Bulgularımız, T2DM'li hastalarda D vitamini eksikliğinin yalnızca yaygın bir problem olmadığını, aynı zamanda subklinik hipotiroidi ve yetersiz glisemik kontrol ile güçlü biçimde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle klinik uygulamada D vitamini durumu, tiroid fonksiyonları ve metabolik kontrolün birlikte ele alınması önemli görünmektedir. Çalışmamızın kesitsel niteliği nedensellik ilişkisini ortaya koymaya olanak tanımamakla birlikte, elde edilen veriler D vitamini eksikliği, subklinik hipotiroidi ve metabolik bozulma arasındaki bağlantıyı açıkça desteklemektedir. Bu doğrultuda, gelecekte gerçekleştirilecek uzunlamasına ve randomize kontrollü çalışmaların, D vitamininin tiroid fonksiyonları ve glisemik kontrol üzerindeki uzun dönem etkilerini değerlendirmesi büyük önem taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Objective: It has been reported that vitamin D levels in diabetic patients are associated with various metabolic disturbances, particularly thyroid dysfunction. Although several studies have demonstrated a relationship between vitamin D deficiency and clinical hypothyroidism, there is a limited number of studies investigating its association with subclinical hypothyroidism. Therefore, the aim of this study was to examine the relationship between vitamin D levels and subclinical hypothyroidism in patients with type 2 diabetes. Method: In our study, data from a total of 2,892 adult patients (≥18 years) with type 2 diabetes who presented to SBÜ Gaziosmanpaşa EAH between January 2019 and March 2025 were retrospectively evaluated. The cases were divided into two groups based on their TSH levels (Group 1: TSH 0.27–4.20 mU/L; Group 2: TSH >4.20 mU/L with FT4 levels within the normal reference range of 8.9–17.1 ng/L), and vitamin D levels were compared between the groups. Additionally, the cases were categorized into two groups according to vitamin D status (Group 1: vitamin D <20 ng/mL; Group 2: vitamin D >20 ng/mL), and TSH, FT4, HbA1c, glucose, thyroid autoantibodies, and lipid profile parameters were compared to evaluate potential correlations. Results: Among the 2,892 cases included in the study, 72.6% (n=2100) were male and 27.4 % (n=792) were female. There was a statistically significant difference in vitamin D levels between patients with TSH levels below 4.20 mU/L (21.07 ± 8.11 ng/mL) and those with TSH levels ≥4.20 mU/L (12.03 ± 8.71 ng/mL) (t=23.229; p<0.001). A statistically significant difference was also observed in TSH levels between patients with vitamin D levels ≤20 ng/mL (3.77 ± 0.98 mU/L) and those with vitamin D levels >20 ng/mL (3.20 ± 0.65 mU/L) (t=17.798; p<0.001). In addition, patients with vitamin D levels ≤20 ng/mL showed statistically significant differences in HbA1c (t=15.196; p<0.001), insulin (t=2.317; p=0.021), glucose (t=16.743; p<0.001), triglycerides (t=4.166; p<0.001), and HDL cholesterol levels (t=5.237; p<0.001) compared with those whose vitamin D levels were >20 ng/mL. Conclusion: In our study, the relationship between vitamin D levels, subclinical hypothyroidism, and various metabolic parameters was evaluated in individuals with type 2 diabetes mellitus (T2DM). Comparison between euthyroid and subclinical hypothyroid groups revealed statistically significant differences between TSH levels and vitamin D. Our findings indicate that vitamin D deficiency in T2DM patients is not only a common condition but also strongly associated with subclinical hypothyroidism and poor glycemic control. Therefore, in clinical practice, the assessment of vitamin D status, thyroid function, and metabolic control should be considered concurrently. Although the cross-sectional design of our study does not allow for causal inferences, the data clearly support the association between vitamin D deficiency, subclinical hypothyroidism, and metabolic dysregulation. Accordingly, future longitudinal and randomized controlled studies are warranted to evaluate the long-term effects of vitamin D on thyroid function and glycemic control.