Çalışma yaşamında işçi şikâyetlerine çözüm arayışları: İŞKUR örneği (Ankara)
Workers complaints and solution seeking in working life: The case of İŞKUR (Ankara)
- Tez No: 803217
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışma İlişkileri, İş Uyuşmazlığı, Arabuluculuk, İşçi Şikayetleri, İŞKUR, Kıdem Tazminatı, Ücret Alacağı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışma yaşamı, çalışma ilişkileri doğası gereği çıkar çatışmalarına, bu nedenle de uyuşmazlıklara açıktır. Bu nedenle çalışma ilişkilerinde devlet, iş uyuşmazlıklarını İş Mahkemeleri aracılığı ile çözmek istemektedir. Ancak İş Mahkemelerinden önce çeşitli arabuluculuk/uyuşmazlığı çözme mekanizmaları da vardır. Bu mekanizmalar İş mahkemeleri'nin yükünü azalttığı gibi, uyuşmazlık süreçlerini de kısaltabilmektedir. Türkiye'de bu işlevi yerine getiren mekanizmalardan biri İŞKUR'dur. Bu araştırmada, Türkiye'de 2012-2017 yılları arasında İş Mahkemeleri'nin yanında, kanunla iş uyuşmazlıklarını çözmekle görevli kılınan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine yapılan işçi şikâyetleri başvurularının nedenleri, hangi konularda yoğunlaştığı ve Kurumun bu şikâyetleri çözme yeteneği irdelenecektir. Çalışma Genel Müdürlüğü'nce bu konuda yayınlanmış bir istatistik verilerinin olmaması konuyu önemli kılmaktadır. 2017 yılında yapılan yasal bir düzenleme ile Kurumun bu görevi kaldırılarak zorunlu arabuluculuk sistemi kurulmuştur. Bu düzenlemenin iş uyuşmazlıklarının giderilmesinde etkili olup olmadığı; düzenlemenin Kurumun iş uyuşmazlıklarını çözmedeki başarısına bağlı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği tespit edilmeye çalışılacaktır. Yeni uygulamanın varsa avantajları ve dezavantajları sıralanacak; Kurumun uyuşmazlıklarda dışlanmasının anlamlı olup olmadığı araştırılacaktır. Bilim Kodu :115503
Özet (Çeviri)
Working life and labour relations are open to conflicts of interest due to their nature and therefore to disputes. For this reason, in labor relations, the state wants to resolve labor disputes through Labor Courts. However, there are also various mediation/dispute resolution mechanisms before the Labor Courts. These mechanisms not only reduce the burden of labor courts, but also It can also shorten the dispute processes. One of the mechanisms that fulfill this function in Turkey is İŞKUR. In this research, between the years 2012-2017 in Turkey In addition to the Courts, the reasons for the applications of workers' complaints made to the Provincial Directorates of Labor and employment Institution affiliated to the Ministry of Labor and Social Security, which are tasked with resolving labor disputes by law, on which subjects they focus and the ability of the Institution to resolve these complaints will be examined. The lack of statistical data published on this subject by the General Directorate of Labor makes the issue important. With a legal regulation made in 2017, this duty of the Institution was abolished and a compulsory mediation system was established. Whether this regulation is effective in resolving labor disputes; It will be tried to determine whether the regulation was carried out depending on the success of the Institution in resolving labor disputes. The advantages and disadvantages of the new application, if any, will be listed; It will be investigated whether the exclusion of the institution in disputes is meaningful. Science Code :115503 Key Words : Working relations, job dispute mediation, worker complaints, İŞKUR (Türkish employment agency), severance pay, will get pait.