COVID-19 pandemisi sırasında çocuk acil servise başvuran hasta profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of patient profile applying to the pediatric emergency department during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 803255
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ERKEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk acil servis, COVID-19 PCR, maliyet, Pediatric emergency department, COVID-19 PCR, cost
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
COVID-19 pandemisi sırasında çocuk acil servise başvuran hasta profilinin değerlendirilmesi Dünya çapında etki gösteren ve 2020 yılı mart ayı itibarıyla pandemi olarak kabul edilen COVID-19 tarafından oluşturulan bir solunum yolu hastalığı olan COVID-19, toplumsal etkilerinden birisini de hastane başvuruları ve hastaların sonlanım durumları ve maliyetleri üzerinde de göstermiştir. Çalışmada pandemi sürecinde üçüncü düzey hizmet veren bir üniversite hastanesi çocuk acil servisinde hasta profilindeki olası değişimin incelenmesi, bunun pandemi öncesi durum ile karşılaştırılması ve çalışma sonuçları ile benzer özellikteki salgın durumlarında çocuk acil servislerinin altyapı ve hizmet sunumu planlamalarına yol gösterici verilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, retrospektif olarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi'ne 01.01.2019 ile 31.12.2020 tarihleri arasında randomize belirlenen 3 ay içindeki 7 günde başvuran hastaların demografik, klinik bulguları, fizik muayeneleri, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, sonlanımları ve maliyetleri arasındaki verilen karşılaştırılması ve analiz edilmesi ile gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan 2823 hastanın %54'ü (n=1551) erkekti, ortanca yaş 96 ay (minimum 1-maksimum 216 ay) idi. 2019 yılında 1863 başvuru olurken 2020 yılında %50 azalma gözlendi. Pandemi döneminde başvuran hastaların %30'unda, pandemi öncesi ise sadece %15 'inde kronik hastalık mevcuttu. En sık başvuru şikâyetleri her iki dönemde de ateş ve öksürük idi (%36,5 ve %23,1). Hastaların pandemi öncesi kırmızı triyaj kategori başvurusu %6 iken pandemi döneminde bu oran %10,7 ye ulaştı buna paralel olarak servis yatış oranı % 5,3 iken pandemi döneminde bu oran %12,8 olarak bulundu. Koagülasyon parametreleri ve BT istenme oranı pandemi öncesine göre anlamlı artış gösterdi. COVİD 19–PCR örneği pozitif saptanma oranı %1 tespit edildi(n=10). Pandemi döneminde ortalama maliyet 104,35 TL (15,57 dolar) iken pandemi öncesi dönemde 62,31 TL (12,65 dolar) hesaplandı. Acil serviste maliyet üzerine en fazla etki eden faktör girişim uygulanması ve radyolojik tetkik istenmesi idi. Çocuk Acil Servisinde 2019-2020 yıllarında, Mart- Haziran-Eylül ayında yapılan başvurular incelendiğinde pandemi döneminin hasta yatış oranı ve hasta başı maliyeti artırdığı görülmektedir. Pandemi ve olası doğal afet durumlarının hastanelere getireceği finansal yükleri ve hizmet sunumu değişimlerini bilmek sürecin hızlı yönetimi ve planlı takibi ile çocuklarda erken tanı ve tedavide kolaylaştırıcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of patient profile applying to the pediatric emergency department during the COVID-19 Pandemic COVID-19, a respiratory disease caused by the coronavirus, which has a worldwide impact and is accepted as a pandemic as of March 2020, has also shown one of its social effects on hospital admissions and the outcome and costs of patients. In the study, it was aimed to examine the possible change in the patient profile in the pediatric emergency service of a university hospital that provides third-level service during the pandemic process, to compare this with the prepandemic situation, and to determine the data that guides the infrastructure and service delivery planning of the pediatric emergency services in epidemic situations with similar characteristics with the results of the study. This study retrospectively evaluated the demographic, clinical findings, physical examinations, laboratory and imaging findings, outcomes, and costs of patients who applied to the Pediatric Emergency Service of Akdeniz University Faculty of Medicine in 7 days within 3 months, randomly determined between 01.01.2019 and 31.12.2020. were compared and analyzed. Of the 2823 patients included in the study, 54% (n=1551) were male, with a median age of 96 months (minimum 1-maximum 216 months). While there were 1863 applications in 2019, a 50% decrease was observed in 2020. There was chronic disease in 30% of the patients who applied during the pandemic and only 15% before the pandemic. The most common complaints were fever and cough in both periods (36.5% and 23.1%). While the red triage category application of the patients was 6% before the pandemic, this rate reached 10.7% during the pandemic period. Coagulation parameters and the rate of CT requests increased significantly compared to the pre-pandemic period. The rate of positive COVID-19–PCR sample detection was 1% (n=10). While the average cost was 104.35 TL ($ 15.57) during the pandemic period, it was calculated as 62.31 TL ($ 12.65) in the pre-pandemic period. The most influential factor in the cost of the emergency department was the application of the intervention and the request for a radiological examination. 71 When the applications made in the Pediatric Emergency Department in March-June-September 2019-2020 are examined, it is seen that the pandemic period increases the hospitalization rate and cost per patient. Knowing the financial burdens and service delivery changes that pandemics and possible natural disasters will bring to hospitals facilitates early diagnosis and treatment in children with rapid management and planned follow-up of the process.