Annenin toplumdaki insanlarla sosyal bağlantı ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
The scale of mother's social connection with people in society in Turkish validity and reliability study
- Tez No: 803256
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA BİNAY YAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, ebeveyn, bebek, sosyal bağlantı, geçerlilik ve güvenirlik, Mother, parent, infant, social connection, validity and reliability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırma“Annenin Toplumdaki İnsanlarla Sosyal Bağlantı Ölçeği”nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türk diline uyarlamak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Şubat 2022 - Ekim 2022 tarihleri arasında yüz yüze 309 anne ile metodolojik bir araştırma olarak yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan“Anneleri Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Annenin Toplumdaki İnsanlarla Sosyal Bağlantı Ölçeği”ve paralel ölçek olarak“Genel Yalnızlık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliliği için içerik, yapı ve ölçüt geçerliği analizleri yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliği için İç Tutarlılık ve Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Ölçeğin toplam kapsam geçerlik indeksinin 0,98 olduğu belirlendi. Ölçeğin KMO değerinin 0.885 olduğu belirlenmiştir. Ölçekte bulunan bir madde (S17) toplam madde kolerasyonu değeri uygun olmadığı ve pozitif değerde olmadığı için ölçekten çıkarılmıştır. Geriye kalan 16 madde 4 alt boyutta toplanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa değeri 0,863 ile güvenilir bulunmuştur. Doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri sonucunda ölçek 16 maddeli ve çok faktörlü yapıda uyumlu olduğu bulunmuştur. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda elde edilen Annenin Toplumdaki İnsanlarla Sosyal Bağlantı Ölçeği'nin Türkçe'de geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was planned to adapt the“Mother's Social Connection with People in Society Scale”into Turkish language by conducting a Turkish validity and reliability study. Materials and Methods: This study was conducted as a methodological study with 310 mothers, face-to-face, between February 2022 and October 2022.“Mothers Introductory Information Form”prepared by the researchers,“Mother's Social Connection with People in Society Scale”and“General Loneliness Scale”as a parallel scale were used as data collection tools. Content, construct and criterion validity analyzes were performed for the validity of the scale. Internal Consistency and Intraclass Correlation Coefficient values were calculated for the reliability of the scale. Results: The total content validity index of the scale was determined to be 0.98. The KMO value of the scale was determined to be 0.885. An item (S17) in the scale was removed from the scale because the total item correlation value was not appropriate and was not positive. The remaining 16 items were collected in 4 sub-dimensions. The Cronbach Alpha value of the scale was found to be reliable with a value of 0.863. As a result of confirmatory and explanatory factor analyzes, the scale was found to be compatible with 16 items and multi-factor structure. Conclusion: It was determined that the Mother's Social Connection Scale with People in the Society, which was obtained as a result of the analyzes, was a valid and reliable scale in Turkish.