الاستلزام الحواري في تفسير القطبي
Kurtubi'nin Tefsirinde Diyalogsal Sezdirim
  1. Tez No: 803317
  2. Yazar: RAFID FAHIM KAREEM KAREEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YACOUB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-İstilzâmü'l-hivârî, Kurtubî, Diyalog, Delalet, Tafsir, dialogical implication, al-Qurtubi, discourse, semantics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmanın önemi, dil araştırmalarında çağdaş dönemde kullanılan elMenhecü't-tedâvulî (Mananın, konuşan, muhatap ve siyakla birlikte anlaşılması) isimli yaklaşımın Kurtubî'nin (ö. 671) el-Câmî li ahkâmi'l-Kur'ân isimli tefsiri üzerinde uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Bu, ayetlerin ifadelerinde açıkça geçmese de Kur'ân'ın bazı ayetlerindeki nihai manayı ortaya çıkarmak için musannifin istilzâmi'l-hivârî (zikredilen kelimeye verilen mananın konuşan ile muhatap arasında aynı olması) metodunu uyguladığı kaynaklar incelenerek yapılmıştır. Kurtubî bunu yaparken modern dönemin ıstılahı olan el-istilzâmü'lhivârî yi kullanmamıştır. Kurtubî'nin bu manada kullandığı kaynaklar tümevarım yöntemiyle bir araya getirilmiştir. Böyle bir araştırmanın yapılmasının sebebi, klasik tefsirlerden herhangi biri hakkında mezkûr tarzda akademik araştırma bulunmamasıdır. Araştırmada betimleyici tümevarım yöntemi ve analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu, Kurtubî'nin eserinde el-Menhecü't-tedâvulî metodunu kullanıldığı kelimelerin incelenmesi, terkibinin açıklanması ve isitdlâlî unsurlarının analiz edilmesiyle yapılmıştır. Kurtubî Kur'ân'da zâhir olarak geçmeyen kelimelerin manasını siyaktan hareketle tespit ederken tefsir ilminin ana kaidlerinin dışına çıkmaksızın Arapların alışılagelmiş yöntemlerini kullandığı sonucuna ulaşılmıştır. el-Menhecü't-tedâvulî ve onun bir bölümü olan istilzâmü'l-hivârî dil ile konuşan kişi arasındaki ilişkiyi, sözü söyleme fiili ile sözün söylenmesine sebep olan hususlar arasındaki münasebetten hareketle tespit etmeye çalışmaktadır. Kurtubî tefsirinde sözel iletişim, konuşanlar arasındaki iletişim ameliyesini sağlayacak şekilde önemli bir yer tutar. Zira söze etki eden siyakın (kontaks) yanında bu kaidelerden birinin bulunmaması, sözü doğrudan delaletten çıkarır, te'vil ameliyesine götürür.
Özet (Çeviri)
The current study is regarded necessary and important in the manifestation of one of the important method in the Quranic Tafsir, which is the pragmatic or the modern deliberative approach in the study of language . It deals with one of the explanatory texts of the Holy Qur'an, which is (The Comprehensive of the Qur'anic Rules) by al-Qurtubi (d.: 671 AH), through the examination of the resources in which the compiler relied on the dialogue requirement in order to expose the intent meaning of the holly verses. Despite being unrevealed in their meanings and intentions, alQurtubi used the examination of the resources , in the manifestation of number of verses, which is the essence of the modern method of what is called nowadays (the dialogical implement). For this it is necessary to extrapolate of Al-Qurtubi's interpretation in order to identify its multiple sources in the book. As a result of academic studies lacking an independent study dealing with the interpretations of our advanced scholars. In addition to get advantages from the analytical approach, the researcher depends on the descriptive inductive approach, through the exploration of the resources included in the dialogical imperative in the Tafsir (The Comprehensive of the Qur'anic Rules ) describing its structural constructions, and analyzing its semantic elements. The researcher concluded that Al-Qurtubi adopted the customary methods of the people of the Arabic language in the context of defining the meanings that are not directly apparent, as is customarily intended from the verses of the book, without deviating from the rules of the science of interpretation. The deliberative method, with its branches, comprising the dialogical imperative, is concerned with studying the direct relationship of language to the speaker's intentions, based on the nature of the relationship between the verbal act and the context of its issuance, while observing the specificities affecting the verbal act. Also, the rules of linguistic discourse in the interpretation of Al-Qurtubi played an organizing role in the process of communication between speakers, as the disruption of any of these rules leads to the discourse departing from direct significance to interpretation, in addition to the impact of contextual circumstances on that.