İn-vitro dentin çürüğü modelinde florür vernik, gümüş diamin florür ve peptid p11-4 uygulamasının dentin nano yapısı üzerine etkilerinin sem, ftır ve saxs yöntemleri kullanılarak incelenmesi
Investigation of effects of fluoride varnish, silver diamine fluoride and peptide p11-4 application on dentin nano structure in in-vitro dentin caries model using sem, ftir and saxs methods
  1. Tez No: 803400
  2. Yazar: GİZEM YOĞURUCU DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ GÜVEN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR, GDF, P11-4, SAXS, SEM, FTIR, P11-4, SAXS, SDF, SEM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Dentin çürüğüne uygulanan kendiliğinden birleşen peptid P11-4, gümüş diamin florür (GDF) ve florür verniğin yapısal etkilerinin; topografik, moleküler ve nano ölçekte üç boyutlu olarak SEM, FTIR ve SAXS yöntemleriyle tespit edimesi ve P11-4 peptidinin, GDF ve florür vernikle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın çekilmiş insan dişlerinden elde edilen 40 adet dentin kesiti hazırlanarak yapılması planlanmış, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu 'ndan 46418926-050.01sayılı kararla onay alınmasını takiben başlamıştır. Çürüksüz 3. molar dişler %1 timol içeren distile suda 4oC sıcaklıktaki saklama koşullarında en fazla 1 ay bekletildikten sonra 5x3x1mm boyutlarında kesitler hazırlandı. Dentin kesitleri, pH:5,0 olan solüsyonda 37oC 'de 72 saat bekletilerek yapay çürük lezyonları oluşturuldu. Dentin diskleri randomize olarak 4 ayrı gruba ayrıldı. Üretici firma yönergelerine uygun olarak hazırlanan; P11-4 birinci gruba, GDF ikinci gruba, florür vernik üçüncü gruba uygulandı. 28 gün boyunca pH siklusunda sırasıyla; 3 saat demineralizasyon, 2 saat remineralizasyon, tekrar 3 saat demineralizasyon ve 16 saat boyunca remineralizasyon solüsyonunda bekletildi. pH siklusunun tamamlanmasının ardından SEM, FTIR ve SAXS analizleri yapıldı. Bulgular: İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilks testleri ile değerlendirilmiş ve parametrelerin normal dağılım göstermediği saptanmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Dunn's test kullanıldı. Değerlendirmeler sonucunda P11-4 materyalinin, florür vernik ile benzer özellikler gösterdiği anlaşılmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler ışığında P11-4 peptidi dentin çürüğünü biyomimetik iyileştirmede kullanılacak bir materyal olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Structural effects of self-assembled peptide P11-4, silver diamine fluoride (SDF) and fluoride varnish applied to dentin caries; to determine the topographic, molecular and nanoscale three-dimensionally using SEM, FTIR and SAXS methods and to compare the p11-4 peptide with SDF and fluoride varnish. Materials and Methods: Our study was planned to be carried out by preparing 40 dentin sections obtained from extracted human teeth and started following the approval of the Health Sciences University Hamidiye Scientific Research Ethics Committee with the decision numbered 46418926-050.01. After the third permanent molar teeth to be used were kept in distilled water containing 1% thymol for a maximum of 1 month under storage conditions at 4oC, dentin discs of 5x3x1mm were prepared. The prepared dentin discs were kept in a solution with a pH value of 5.0 at 37oC for 72 hours, resulting in the formation of artificial caries lesions. Then, the dentin discs were randomly divided into 4 groups. Materials prepared in accordance with the manufacturer's instructions; P11-4 was applied to the first group, SDF to the second group and fluoride varnish to the third group. After the application of the materials, the dentin sections were in the pH cycle for 28 days, respectively; 3 hours demineralization (2.2 mM CaCl2 · 2H2O, 2.2 mM KH2PO4 and 0.05 M acetic acid, pH: 5.0), 2 hours remineralization (1.5 mM CaCl2 · 2H2O, 0.9 mM KH2PO4 and 130 mM KCl, pH: 7.0), again 3 hours demineralization and kept in remineralization solution for 16 hours. The solutions used at the beginning of each cycle were prepared fresh. After the pH cycle was completed, SEM, FTIR and SAXS analyzes were performed. Results: For statistical evaluations, IBM SPSS Statistics 22 software was used. The suitability of the parameters to the normal distribution was evaluated with Kolmogorov- Smirnov and Shapiro Wilks tests and it was determined that the parameters did not show normal distribution. While evaluating the study data, Kruskal Wallis test was used to compare the parameters between groups and Dunn's test was used to determine the group that caused the difference. As a result of the evaluations, it was understood that the P11-4 material showed similar properties with fluoride varnish. Conclusion: In the light of the data obtained, P11-4 peptide may be a material to be used in biomimetic healing of dentinal caries.