Ankara ilinde bulunan etnik restoranların tüketici tarafından tercih edilme sebepleri
Consumer preference reasons for ethnic restaurants in Ankara
- Tez No: 803437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SEÇİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Restoran, Gastronomi, Etnik, Restaurant, Gastronomy, Ethnic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yiyecek-içecek işletmelerinde yaşanan rekabetler farklı hizmetler sunan işletmelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Hizmet unsurlarına yenilikler ekleyen işletmeler, rekabet alanı içerisinde ön plana çıkmıştır. Yiyecek-içecek işletmeleri arasında farklılığıyla öne çıkan işletmelerden biri de etnik restoranlardır. Etnik restoranlar, farklı kültürlerin minyatürleştirilerek tüketiciye sunulduğu işletmeler şeklinde ifade edilmektedir. Etnik restoran işletmeleri de rekabet ortamında varlıklarını devam ettirebilmek için tüketicilerin restoran seçimlerini etkileyen unsurları göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu çalışmada, Ankara'da yaşayan bireylerin etnik restoranları tercih etme davranışlarında rol oynayan faktörler ve bu faktörlerin tüketicilerin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda; 405 kişiye anket uygulanmıştır. Çalışmaya uygun olan 389 anket geçerli görülerek çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışma kapsamında toplanan veriler istatistik paket programları ile analiz edilmiştir. Verilerin ve hipotezlerin değerlendirilmesinde; t testi, tek yönlü varyans analizi, ki kare testi, KolmogorovSmirnov normallik testi ve post hoc Tukey kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, restoran atmosferi, menü çeşitliliği, orijinallik ve otantiklik gibi mekânsal tetikleyici faktörlerden yalnızca yaş değişkeninde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Etnik restoranlara çoğunlukla genç bireylerin ve eğitim düzeyi yüksek bireylerin gitme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin etnik restorana gitmelerinde merak ve prestij/statü elde etme isteğinin etkili olduğu anlaşılmıştır. Ankete katılanların yeni yiyecekleri deneyimleme ve farklı kültürlerin gelenekleri hakkında bilgi edinmeye ilgili oldukları, bu nedenle etnik kültürü yansıtan otantik unsurlara, yemeğin orijinalliğine önem verdikleri tespit edilmiştir. Genel olarak etnik restoran tercihinde etkili faktörlerin farklı katılımcı özelliklerine rağmen benzerlik taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The competition experienced in food and beverage enterprises has enabled the emergence of enterprises offering different services. Enterprises that have added innovations to the service elements have come to the forefront in the field of competition. One of the enterprises that stand out Decently among the food and beverage enterprises is ethnic restaurants. Ethnic restaurants are expressed as businesses where different cultures are miniaturized and presented to the consumer. Ethnic restaurant enterprises also have to take into account the factors affecting consumers' restaurant choices in order to maintain their existence in a competitive environment. In this study, it was tried to understand the factors that play a role in the ethnic restaurant preference behaviors of individuals living in Ankara and whether these factors differ according to the demographic characteristics of consumers. For the purpose of the study, a questionnaire was applied to 405 people. 389 questionnaires that were eligible for the study were considered valid and included in the study. The data collected within the scope of the study were analyzed with statistical package programs. In the evaluation of the data and hypotheses; t test, one-way analysis of variance, chi-square test, Kolmogorov-Smirnov normality test and post hoc Tukey were used. As a result of the research, a significant difference was found only in the age variable from spatial triggering factors such as restaurant atmosphere, menu variety, originality and authenticity. It has been found that mostly young people and people with high educational level tend to go to ethnic restaurants. It has been understood that curiosity and desire to achieve prestige/status are effective for individuals to go to ethnic restaurants. It was found that the respondents were interested in experiencing new foods and learning about the traditions of different cultures, therefore, they attached importance to authentic elements reflecting ethnic culture and the authenticity of the food. In general, it has been observed that the effective factors in ethnic restaurant preference bear similarities despite the different participant characteristics.