Gebelerde topraklanmanın bacak kramplarına, uykuya, yorgunluğa, anksiyeteye ve yaşam kalitesine etkisi
Effect of grounding on leg cramps, sleep, fatigue, anxiety and quality of life in pregnant women
- Tez No: 803464
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUNA ORAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Bacak krampları, Uyku, Yorgunluk, Anksiyete, Yaşam Kalitesi, Topraklama
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Gebelerde topraklanmanın bacak kramplarına, uyku kalitesine, yorgunluğa, anksiyeteye ve yaşam kalitesine olan etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma üç gruplu randomize kontrollü bir çalışmadır. Dahil edilme kriterlerine uygun 108 gebe; basit rastgele randomizasyon yöntemi ile üç gruba (topraklanma, sham topraklanma ve kontrol) ayrılmıştır. Her üç grup içinde; ilk değerlendirme, ilk değerlendirmeden 2 hafta sonra ve 4 hafta sonra olmak üzere yüz-yüze görüşme yöntemi ile toplam üç değerlendirme yapılmıştır. Veri toplama aracı Gebe Tanıtım Formu, Bacak Krampları Değerlendirme Formu, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası, Gebelikle İlişkili Anksiyete Ölçeği, SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Gebelikte Fiziksel Aktivite Anketi, Besin Tüketim Formu ve Gebe Takip Formu olarak 9 adet form, topraklama/sham topraklama batonu, kısa bir video ve WhatsApp Uygulaması kullanılarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Topraklanma ve sham topraklanma grubundaki gebelerden günde 30 dakika topraklanma batonu/sham topraklanma batonu ile toprak zeminde gezinti yapması istenmiş ve dört hafta boyunca bu gebelerin takipleri yapılmıştır. Kontrol grubuna ise rutin takip yapılmıştır. Bulgular: İlk değerlendirmedeki bacak krampları, uyku kalitesi, yorgunluk, anksiyete ve yaşam kalitesi verileri açısından her üç grup benzerdir. Gebelerde dört haftalık topraklama programının, bacak kramplarına, uyku kalitesine, yorgunluğa, anksiyeteye ve yaşam kalitesine istatistiksel olarak anlamlı olumlu etkisi saptanmıştır. Dört haftalık sham topraklama programının sadece bacak kramplarına istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır. Sham grubu gebelerinde kontrol grubu gebelerine kıyasla uyku kalitesi bakımından anlamlı bir fark saptanmıştır. Kontrol grubu gebelerinde bacak krampları ve uyku kalitesi düzeyleri bakımından dört hafta içinde anlamlı bir kötüleşme gözlemlenmiştir. Sonuç: Topraklanmanın gebelerin fizyolojik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkileri ortaya koyulmuştur. Topraklama, gebelere ait fizyolojik ve psikolojik sorunlar üzerinde nonfarmakolojik bir yöntem olarak önerilebilinir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of grounding on leg cramps, sleep quality, fatigue, anxiety and quality of life in pregnant women. Method: The study is a randomized-controlled study with three groups. 108 pregnant women who met the inclusion criteria; were divided into three groups (grounding, sham grounding, and control) by simple randomization method. In all three groups; A total of three evaluations were performed by face-to-face interview method, the first assesment, was on 2 weeks and 4 weeks following the first assessment. Nine forms (Pregnant Information Form, Leg Cramps Evaluation Form, Pittsburgh Sleep Quality Index, Visual Analogue Scale to Evaluate Fatigue Severity, Pregnancy-Related Anxiety Questionnaire, SF-12 Quality of Life Scale, Pregnancy Physical Activity Questionnaire, Food Consumption Form, Pregnant Follow-up Form) were used as data collection tools. The pregnant women in the grounding and sham grounding group were asked to take an outside walk with a grounding stick/sham grounding stick for 30 minutes a day, and these pregnant women were followed up for four weeks. Routine follow-up was performed also in the control group. Results: All three groups were similar in terms of leg cramps, sleep quality, fatigue, anxiety and quality of life data during the first evaluation. Four-week grounding program in pregnant women had a statistically significant positive effect on leg cramps, sleep quality, fatigue, anxiety and quality of life. Four-week sham grounding program had a statistically significant effect on leg cramps. There was a significant difference in sleep quality in pregnant women in the sham group compared to the pregnant women in the control group. A significant worsening was observed in terms of leg cramps and sleep quality levels in the control group pregnant women. Conclusion: The positive effects of grounding on the physiological and psychological health of pregnant women were observed. Grounding can be recommended as a non-pharmacological method in pregnant women. Keywords; Pregnancy; Leg Cramp; Sleep; Fatigue; Anxiety; Quality of Life; Earthing/Grounding.