Evre IV küçük hücre dışı akciğer kanseri hastalarında prognostik nütrisyonel indeksin immünoterapi cevabı ve sağkalım üzerine etkisi
Effect of Prognostic Nutritional Index on Immunotherapy Response and Survival in Patients with Stage IV Non-Small Cell Lung Cancer
- Tez No: 803484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN KORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, İmmünoterapi, Prognostik nütrisyonel indeks, Prediktif belirteç, Prognostik belirteç, Non-small cell lung cancer, Immunotherapy, Prognostic nutritional index, Predictive marker, Prognostic marker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Kanser hastalarında tedavi yararı hastalığın evresine göre değişmektedir. Erken evrede teşhis edilen hastalarda cerrahi veya radyoterapi gibi küratif tedavi yaklaşımları söz konusu olurken, ileri evre hastalarda uygulanan tedaviler daha çok palyatif olmaktadır. Yine ileri evre kanser hastalarında gerek iştah kaybına bağlı yetersiz beslenme, gerek kanser hastalığının lokalizasyonuna bağlı gıda tüketiminde azalma sonucunda hastalarda malnütrisyon ve daha ileri aşamada kaşeksi gelişebilmektedir. Literatürde beslenme durumu kötü olan hastalarda tedavi cevaplarının az olduğunu gösteren çok sayıda çalışma vardır. Son yıllarda tedaviye cevabı öngörmede ve yine hastalıksız ve genel sağkalımı öngörmede kullanılan birtakım belirteçler ile yapılmış çalışmalar dikkati çekmektedir. Hastalarda kemoterapi öncesi bakılan biyokimyasal analizlerdeki albümin düzeyi ve hemogramda bakılan lenfosit değeri ile hesaplanan prognostik nütrisyonel indeksin tedavi yanıtları ile doğru orantılı olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Biz de çalışmamızda prognostik nütrisyonel indeksin; immünoterapi yanıtı, hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım üzerine prediktif etkilerinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çok merkezli olarak yürütülen bu çalışmada; 2018-2023 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran akciğer kanseri hastaları retrospektif olarak incelendi. Metastatik küçük hücre dışı akciğer kanseri tanısı olup immünoterapi alan hastaların klinik özellikleri ve biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Hastaların OPNI, NLR, PLR, SII skorları hesaplandı. Biyokimyasal parametreler ve hesaplanan indekslerin prognoz üzerine etkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda immünoterapi tedavisi almış olan toplam 186 hasta değerlendirildi. Bu hastaların 19'u (%10,2) kadın, 167'si (%89,8) erkekti. Çalışmaya dahil olan hastaların medyan yaşı 64'tü. En yaygın histolojik alt tip adenokanser (%51,6) olarak bulundu. 158 hasta cerrahiye uygun bulunmamış, sadece 28 hastada cerrahi müdahale yapılabilmişti. 125 (%67,2) hasta 6 kür veya daha fazla immünoterapi almıştı. 116 (62,4%) hastada progresyon görülürken, 90 (%48,4) hasta kanser ilişkili nedenlerden dolayı exitus olmuştu. Medyan PFS 5,16 ay iken medyan OS 8,4 aydı. Sonuç: İmmünoterapi alan KHDAK hastalarında; immünoterapi kür sayısı, immünoterapi tedavi basamağı, hemoglobin değeri, albümin değeri, NLR, SII ve OPNI prognostik olarak bulundu. Bağımsız prognostik faktörler ise OPNI, immünoterapi kür sayısı ve hemoglobin değeriydi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The benefit of treatment in cancer patients varies according to the stage of the disease. Curative treatments such as surgery or radiotherapy are applied in patients diagnosed at an early stage. However, treatments in advanced stage patients are more palliative. In advanced stage cancer patients, malnutrition due to loss of appetite and decreased food consumption due to the localization of the cancer disease can be observed. Therefore, patients may develop malnutrition and cachexia at a later stage. There are many studies in the literature showing that treatment responses are low in patients with poor nutritional status. In recent years, studies with some markers used to predict response to treatment and to predict disease-free and overall survival draw attention. The prognostic nutritional index is calculated by the albumin level in the biochemical analyzes before chemotherapy and the lymphocyte values in the hemogram. And many studies have shown that this index is directly proportional to treatment responses. In our study, we aimed to evaluate the predictive effects of the prognostic nutritional index on immunotherapy response, disease-free survival and overall survival. Material-Method: In this multicenter study; Lung cancer patients admitted to Çanakkale 18 Mart University Medical Faculty Hospital, Bezm-i Alem Vakıf University Medical Faculty Hospital, Konya Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital, Tekirdağ Namık Kemal University Medical Faculty Hospital, Diyarbakır Dicle University Medical Faculty Hospital and Kayseri Erciyes University Medical Faculty Hospital between 2018-2023 were retrospectively analyzed. The clinical features and biochemical parameters of patients treated with immunotherapy for metastatic non-small cell lung cancer were evaluated. OPNI, NLR, PLR, and SII scores of the patients were calculated. The effects of biochemical parameters and calculated indices on prognosis were evaluated. Findings: A total of 186 patients who received immunotherapy treatment were evaluated in our study. Of these patients, 19 (10,2%) were female and 167 (89,8%) were male. The median age of the patients included in the study was 64 years. The most common histological subtype was adenocarcinoma (51,6%). 158 patients were not suitable for surgery, surgical intervention could be performed in only 28 patients. 125 (67,2%) patients received 6 cycles or more of immunotherapy. 61 (32,8%) patients received less than 6 cycles of immunotherapy. Progression was seen in 116 (62,4%) patients, while 90 (48,4%) died due to cancer-related reasons. The median PFS was 5,16 months, while the median OS was 8,4 months. Conclusion: As a result of our study, in NSCLC patients receiving immunotherapy; The number of immunotherapy courses, immunotherapy treatment step, hemoglobin value, albumin value, NLR, SII and OPNI were found to be prognostic. Independent prognostic factors were OPNI, number of courses of immunotherapy, and hemoglobin value.