Kodlama eğitiminde eğitsel robot kullanımının özel yetenekli öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisi
The effects of using educational robots in coding education for gifted students' skill of computational thinking
- Tez No: 803499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Öğrenci, Bilgi İşlemsel Düşünme, Eğitsel Robot, Kodlama, Gifted Students, Computational Thinking, Educational Robot, Coding
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, kodlama eğitiminde eğitsel robot kullanımının özel yetenekli öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisini incelemektir. Araştırma, Konya ilinin Selçuklu ilçesindeki bilim ve sanat merkezinde öğrenim gören 110 özel yetenekli öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma 13 haftalık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Uygulama esnasında, deney grubu öğrencileri eğitsel robot kullanarak kodlama eğitimi alırken, kontrol grubu öğrencileri blok tabanlı kodlama aracı kullanarak eğitim almıştır. Araştırmada nicel yöntemlerden kontrol gruplu ön test-son test yarı deneysel desen kullanılmıştır. Nicel verileri toplamak için öğrencilere“Bilgisayarca Düşünme Ölçeği”ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Uygulama süreci ve eğitsel robotlara ilişkin öğrenci görüşleri araştırmacı tarafından hazırlanan“Görüşme Formu”ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde, ilişkisiz örneklem t-testi, ilişkili örneklem t-testi ve karışık ölçümler için iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşme formu aracılığıyla toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştı. Araştırmanın sonunda, grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da bilgi işlemsel düşünme becerilerinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, yapılan etkinliklerin bilgi işlemsel düşünme becerilerini artırmada deney grubunun lehine anlamlı bir fark ortaya çıkardığı görülmüştür. Özel yetenekli öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla yapılan kodlama eğitimlerinde eğitsel robotların kullanılmasının, bilgi işlemsel düşünme becerisinin geliştirilmesinde daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Görüşmeler sonucunda, deney grubu öğrencileri uygulama sürecinin problem çözme, algoritmik düşünme, yaratıcı düşünme gibi becerilerinin gelişimine katkı sağladığını, uygulama sürecini eğlenceli bulduklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of using educational robots in coding education on the computational thinking skills of gifted students. The research was conducted with 110 gifted students studying at the science and art center in the Selçuklu district of Konya province. The study was conducted over a period of 13 weeks. During the implementation, the experimental group received coding education using educational robots, while the control group received training using block-based coding tools. A quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was employed in the research. The“Computer Thinking Scale”was administered to the students as a pre-test and post-test to collect quantitative data. The researcher collected student opinions about the implementation process and educational robots using a“Interview Form”prepared for this purpose. In the analysis of quantitative data, independent samples t-test, paired samples t-test, and two-way analysis of variance for mixed measures were used. Content analysis was used to analyze the data collected through the interview form. At the end of the research, it was found that the computational thinking skills improved in both groups in intra-group comparisons. When the experimental and control groups were compared, it was observed that the activities conducted had a significant positive effect on the improvement of computational thinking skills in favor of the experimental group. It was concluded that the use of educational robots in coding education aimed at improving the computational thinking skills of gifted students is more effective. According to the interviews, the students in the experimental group expressed that the implementation process contributed to the development of their problem-solving, algorithmic thinking, and creative thinking skills, and they found the process enjoyable. "