Malatya ili maden, tarım ve turizm sektöründe yatırım potansiyelinin tespiti ve Malatya ekonomisine etkisinin analizi
- Tez No: 803574
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Yatırım Alanları, Panel Veri Analizi, Topsis Yöntemi, Malatya, İnvestment Fields, Panel data analysis, Topsis Method
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı, Malatya ilinin tarım, turizm ve maden sektörlerinin mevcut ve potansiyel durumunun analizinin yapılması ve bu doğrultuda hangi sektör veya sektörlerin en verimli yatırım alanı olduğunun tespit edilmesidir. Analizde kullanılacak veriler ilgili sektörlerin Malatya ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülen ekonomik ölçütlerdir. Çalışmanın ilk bölümünde Malatya'nın tarihi, sosyoekonomik durumu ve jeopolitik konumu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise İl'e ait tarım, turizm ve maden sektörleri ile ilgili mevcut durum tespit edilmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise tezin ana amacı olan Malatya'nın alternatif yatırım alanlarını bulmaya yönelik veriler derlenmiş, uygulanacak analiz yöntemleri belirlenmiş ve analiz sonuçları çerçevesinde en uygun yatırım alanı veya alanları tespit edilmiş ve önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse current status and potential situation of agriculture, tourism and mining sectors in Malatya and is also to determine which sector or sectors are the most productive investment fields. The data used in the analyses process are economic criteria thought to be contribute to Malatya economy of the relevant sector. In the first chapter of the study, history, socio-economic situation and geo-politic location of the city of Malatya are given. In the second chapter determined the current situation of agriculture, tourism and mining sectors in the city of Malatya. The main aim of the last stage of the thesis compiled the data to find alternative investment fields, determined the applicable analysing methods and according to the results of the analyses, optimal investment fields determined and suggested.