Kabak kemane müfredat programlarının, metot kitaplarının karşılaştırmalı analizi
Pumpkin vision curriculum programs, method books comparative analysis
  1. Tez No: 803581
  2. Yazar: VELİ GARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kabak kemane, eğitim, öğretim, standartlık
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada müzik eğitimi açısından kabak kemane metotlarının ve mevcut öğretim programlarının karşılaştırmalı analizinin yapılması ve her seviyeye uygun standart bir müfredat ve metot sentezi ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Güzel sanatlar lisesi kabak kemane kitapları, Halk eğitim kabak kemane kursu müfredat kazanım kitabı, Müzik öğretmenliği kabak kemane müfredat kazanım kitabı, Özgür Çelik kabak kemane metodu-1 ve kabak kemane metodu 2, Zeki Halhallı ve Cafer Nazlıbaş kabak kemane metodu-1, Salih Urhan kabak kemane metodu-1 ve Mehmet Akif Teke kabak kemane metodu-1 kitapları oluşturmaktadır. Bütün çalgı metotları ve müfredat kazanımları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan incelemeler doğrultusunda ana problem ve alt problemlerle ilgili bulgular üzerinde durulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemi durum deseni kullanılmıştır. Elde edilen bulgular üzerinden sonuçlara ulaşılmış ve yeni bir sentez ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada öncelik olarak diğer çalgı eğitimleri gibi standart bir süreç ortaya çıkarmak ve aynı zamanda çalgının metodoloji üzerinde gelişimini sağlamak farklı kazanımlar dışında aynı kazanımlar üzerinden ilerlenmesi amaçlanmıştır. Eğitim ve öğretim sürecinde standartlık sağlanması araştırmamızın önceliği olmuştur. Araştırmamız; analizden çok, kabak kemanenin eğitim ve öğretim sürecine yeni bir bakış açısı kazandırıp, ülke genelinde ki kabak kemane eğitimine katkı sağlayıp süreci, farklı kazanımlara dayanan karmaşık yapıdan çıkarıp daha standart bir eğitim süreci oluşturmaktır. Elde edilen bulgular yorumlandığında ortaya, bu çalgının eğitim ve öğretim sürecinde tutarsızlıklar olduğu ve bu karmaşık yapının; kademelere, programlara uygun şekilde çıkarılması araştırmamızın en öncelikli amacı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In terms of this oriented music education, there are examples of making a comparative analysis of the zucchini violine methods and current usage programs and emerging in a standard curriculum and method suitable for all levels. The house of the research, Fine Arts High School pumpkin violin lessons, Public education pumpkin violin course curriculum purchase book, Music teacher pumpkin violin course purchase book, Özgür Çelik pumpkin violin method-1 and pumpkin violin method 2, Zeki Halhallı and Cafer Nazlıbaş pumpkin violin method -1, Salih Urhan pumpkin violin method-1 and Mehmet Akif Teke pumpkin violin method-1. All playing methods and syllabus acquisitions are understood in detail. At the end of the examinations, the main problem and other problems were emphasized. Qualitative research method case design was used in the study. The results have been reached through the obtained result and the results of revealing a new synthesis. As a result of this result, a standard process is revealed like other playing trainings and at the same time progressing over the same gains except for the different gains obtained on the end of the playing. The standardization of the education and training process has been the priority of our research. Our research; rather than analysis, it is to provide a new perspective in the education and training process of pumpkin violin, to contribute to the education of pumpkin violin throughout the country, and to create a more standard education process than a complex structure based on different achievements. It turns out that the interpretations obtained are the absences of this stealing period of education and training, and this complex enclosure; Extraction in accordance with the stages and programs has been the primary aim of our research.