Hâlid b. Velîd el-Mahzûmî ve tarihsel kişiliği
Khalid b. Velid el-Mahzûmî and historical personality
  1. Tez No: 803585
  2. Yazar: MERVE ZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hâlid b. Velîd, Mahzûm Kabilesi, Hz. Muhammed (s.a.v.), Ebûbekir, Ömer, Fetih Hareketleri, Savaş Stratejileri, KHâlid b. Walid, Mahzûm Tribe, Prophet Muhammad, Ebû bekir, Omer, Conquest Movements, War Strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Hâlid b. Velîd b. Mugīre b. Abdullah b. Amr b. Mahzûm, ilk çocuğuna nispetle Ebû Süleyman künyesini almıştır. Hz. Peygamber'in eşlerinden Hz. Meymûne'nin yakın akrabasıdır. Babası Hâlid'in eğitimine önem vermiş ona kılıç, mızrak kullanmayı ve atabilmeyi öğretmiştir. Hâlid babasının ticaret kervanlarının başında Irak, Suriye, Mısır ve Yemen'e gitmiştir. Miladi 629 yılında Müslüman olan Hâlid b. Velîd, Seyfullah lakabını almıştır. Hz. Peygamber, ona başarılarından dolayı“Allah'ın kılıçlarından bir kılıç”demiş ve onu“ne güzel kul”diyerek övmüştür. Hâlid b. Velîd zaman zaman da eleştirilere maruz kalmış, Hz. Peygamber tarafından uyarılmıştır. Hâlid b. Velîd, Hz. Peygamber vefat ettikten sonra da ona bağlılığını içinde canlı tutmuştur. Bizans ve Sasanilere karşı yürütülen savaşlara katılmış ve zaferler kazanmıştır. Katıldığı yüze yakın savaştan muzaffer olarak ayrılmıştır. Onun fetihleri Cezire bölgesine kadar uzanmıştır. O, harbin hilelerini iyi bilen; yolcular, esirler ve casuslar vasıtasıyla düşman hakkında malumat toplayan; muharebe esnasında durum ve şartlara göre strateji üreten büyük bir komutandı. Sert mizacının yanı sıra tez canlı değildi. Her durumda çok tedbirliydi. Emrindeki askerlere iyi davranır ve onları idare etmesini bilirdi. Hâlid, vücudunda kılıç, mızrak ve ok darbesi değmedik bir yerin kalmadığını belirtmiştir. Ömrünün büyük bir kısmını savaşlarda geçiren Hâlid, savaş meydanında ölemediği için hayıflanmıştır.
Özet (Çeviri)
KHâlid b. al-Walīd b. Mugīre b. Abdullah b. Amr b. Mahzûm took the name of Abu Suleiman compared to his first child. He was a close relative of Meymûne who was one of the wives of the Prophet Muhammad. KHâlid's father gave importance to KHâlid's education and taught him to use swords and spears and to throw. KHâlid went to Iraq, Syria, Egypt and Yemen at the head of his father's trade caravans. KHâlid b. Walīd's title was Saifullah. Prophet Muhammad called him“Sword of God”because of his achievements and praised him by saying“what a beautiful servant.”KHâlid b. al-Walīd was also criticized from time to time, Prophet Muhammad was warned by the Prophet. After Muhammad died, KHâlid b. al-Walīd continued to fight, keeping his loyalty to him alive. He participated in the wars against Byzantium and Sassanids and won victories. He was victorious from nearly a hundred wars he participated in. His conquests extended to the Cezire region. He was a great commander who produced a strategy according to the situation and conditions during the war and who gathered information about the enemy through travelers, prisoners, and spies. He knew the tricks of fight well. Besides his fierce temperament, he was not impetuous. In any case, he was very cautious. He treated the soldiers under his command well and knew how to handle them. KHâlid stated that there was no part of his body that had not been touched by a sword, spear or arrow. KHâlid, who spent most of his life in wars, regretted that he could not die on the battlefield.