Pütürge ve çevresi halk inanışlarının geleneksel Türk dini açısından değerlendirilmesi
The evaluation of folk beliefs in Pütürge and its environment in the context of traditional Turkish belief
  1. Tez No: 803627
  2. Yazar: MEHMET EMİN BİRSEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Pütürge, Doğum, Evlenme, Sünnet, Ölüm, Tabiat ile ilgili inanışlar, Puturge, Birth, Marriage, Circumcision, Death, Beliefs about Nature
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
“Pütürge ve Çevresi Halk İnanışlarının Geleneksel Türk Dini Açısından Değerlendirilmesi”isimli tez çalışmamız giriş kısmı ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; Pütürge ilçesinin isminin kaynağı, tarihi, coğrafi konumu, eğitim ve ekonomik durumu ve sosyal yapısı hakkında bilgiler sunulmuştur. Birinci bölümde Pütürge ve çevresindeki geçiş dönemleri ile ilgili halk inanışları ve bu inanışların Geleneksel Türk Dini açısından değerlendirilmesi; ikinci bölümde ise Pütürge ve çevresindeki tabiat ile ilgili inanışlar ve bu inanışların Eski Türklerde görülen inanışlar açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmamızda edindiğimiz bilgiler Geleneksel Türk Dini açısından değerlendirilmiş olup yöre halkının inanç ve uygulamalarının tarihi arka planı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın verileri kaynak taraması ve saha araştırması teknikleri ile elde edilmiştir. Ulaşılan veriler deskriptif ve fenomenolojik metotlar kullanılarak yazıya geçirilmiştir. Tezimiz kaynakça ve ekler kısmı ile sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis, named“The Evaluation of Puturge and Its Environment Folk Beliefs in the Context of Traditional Turkish Faith”, consists of an introduction and two parts. In the introduction part, Information about the source of the name of the Puturge, its history, geographical location, education and economic status and social structure are presented. In the first part, folk beliefs about the transitional periods in Puturge and its surroundings and the evaluation of these beliefs in the context of Traditional Turkish Belief, in the second part, the beliefs about nature in and around Puturge and these beliefs in terms of the beliefs seen in the Old Turks were evaluated. The information we obtained in our research are estimated in the terms of Traditional Turk Religion and the historical background of the beliefs and practices of the local people has been tried to be revealed. The data of the study has been obtained through literature review and field research techniques. The obtained data has been put into writing by using descriptive and phenomenological methods. This paper ends with the bibliography and appendices.