Tükürük bezi kitlelerinin sistemik inflamatuvar parametrelerle ilişkisi
The correlation of salivary gland tumors with systemic inflammatory parameters
  1. Tez No: 803636
  2. Yazar: NESİBE ESRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜVEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: tükürük bezi tümörleri, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, sistemik immün inflamatuar indeks, salivary gland tumors, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio, systemic immune inflammatory index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tükürük bezi tümörleri tüm baş-boyun tümörlerinin %3-6'sını oluşturan, türüne göre farklı klinik, biyolojik davranış ve histolojik özellik gösteren tümörlerdir. İnflamasyon ile tümör oluşumu arasındaki ilişki birçok araştırmacı tarafından ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada; tükürük bezi tümörü olan hastalarda, kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak, nötrofil, platelet, lenfosit sayıları, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün inflamatuar indeks [Sİİ: nötrofil (N), platelet (P), lenfosit (L) sayılarını birleştiren (NxP/L) bir parametredir] araştırılmış ve bu parametrelerin tümör varlığı ile benign ve malign tümörlerin ayırımında kullanılabilirliğinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmaya tükürük bezi kitlesi nedeni ile kliniğimizde ameliyat edilmiş 82 olgu ile sağlıklı (kontrol) 80 kişi olmak üzere toplam 162 kişi dahil edildi. Hastaların ve kontrol grubunun demografik bilgileri, hasta grubuna yapılan ameliyat histopatolojik inceleme sonuçları, her iki grubun hemogram, nötrofil, platelet, lenfosit sayıları ile inflamasyon indeksleri olan NLR, PLR, Sİİ incelendi. Kontrol grubunun 51'i erkek, 29'u kadın, hastaların ise 51'i erkek, 31'i kadındı. Ameliyat olan hastaların 61'i yüzeysel/total parotidektomi, 11'i submandibular bez eksizyonu, 10'u minör tükürük bezi kitlesi eksizyonu oldu. Hastaların yaş ortalaması 55,7 (± 1,9); sağlıklıların yaş ortalaması 51,9 (± 1,6) bulundu. Opere edilen 82 hastanın histopatolojik tanılarının 58'i benign, 24'ü malign olarak bildirildi. Benign ve malign tümörü olan hastalar arasında yaş (p=0,045) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Hasta ve sağlıklı gruplar arasında Sİİ (p=0,008), NLR (p=0,010) ve nötrofil sayısında (p=0,001) anlamlı fark bulundu. Malign tümörü olanlarda Sİİ (p=0,028) ve NLR (p=0,032) istatistiksel olarak benign tümörü olanlara göre daha yüksek bulundu. NLR ve Sİİ parametreleri tükürük bezi kitlesi olanlarda sağlam kişilere göre daha yüksek bulundu. Ayrıca bu parametreler tükürük bezinin malign tümörü olanlarda benign tümörü olanlara göre daha yüksek bulundu. Sonuç olarak; NLR ve Sİİ değerlerinin, tükürük bezi tümörü olan hastaların ayırıcı tanısında uygun maliyetli, tekrarlanabilir, kolay ulaşılabilir yardımcı belirteçler olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Salivary gland tumors comprise of 3-6% of all head and neck cancers and depending on the type show various clinical, biological behavioral and histological features. The relationship between inflammation and tumor formation has been demonstrated by many researchers. In this study, in patients with salivary gland tumors, neutrophil, platelet and lymphocyte counts; neutrophil/lymphocyte ratio (NLR); platelet/lymphocyte ratio (PLR) and systemic immune inflammatory index [SII: a parameter that combines neutrophil (N), platelet (P), lymphocyte (L) numbers (NxP/L)] were compared with the those of the control group. We aimed to demonstrate the association of these parameters with the salivary gland tumors, and with benign and malignant tumors. A total of 162 subjects were included in the study, of whom 82 were operated for salivary gland masses and 80 were controls. Demographics of the patients and control groups, operation details, histopathological examination results of the tumors, results of inflammation indices: hemogram, neutrophil, platelet, lymphocyte counts; NLR, PLR, SII values of both groups were recorded. Of the controls, 51 were male and 29 were female. Fifty-one of the patients were male and 31 were female. Superficial/total parotidectomy was performed in 61, submandibular gland excision in 11, minor salivary gland tumor excision in 10 of the patients. The mean ages of the patients and controls were 55.7 (±1.9) and 51.9 (± 1.6) years respectively. Of the 82 removed masses, 58 were reported as benign and 24 as malignant. Statistically significant difference was found between the ages of the patients with benign and malignant tumors (p=0.045). Significant differences were found between the patient and control groups in SII (p=0.008), NLR (p=0.010) and neutrophil counts (p=0.001). SII (p=0.028) and NLR (p=0.032) values were statistically higher in patients with malignant tumors than those with benign tumors. NLR and SII parameters were found to be higher in those with salivary gland masses than in healthy individuals. In addition, these parameters were found to be higher in patients with malignant salivary gland tumors than those with benign tumors. As a result, it has been demonstrated that NLR and SII values can be used as cost-effective, reproducible, and easily accessible auxiliary markers in differential diagnosis of patients with salivary gland tumors.