Merhamet değerinin sosyal bilgiler dersinde kullanmına yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Analysis of teacher's opinions about the use of mercy value in social knowledge course
- Tez No: 803651
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Merhamet, Değer, Sosyal Bilgiler Dersi, Sosyal Bilgiler Öğretmenleri, pity, value, social studies lesson, social studies teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler Dersi içerisinde merhamet değerinin öğrenciye kazandırılması konusunda Sosyal Bilgiler ders öğretmenlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği yoluyla onlara yöneltilen sorulara cevaplar almak ve alınan bu cevaplar doğrultusunda bir değer olarak merhamet değerinin aktarımının, daha iyi bir şekilde nasıl yapılacağını ve bu değer aktarılırken hangi yöntem ve tekniğin kullanıldığını saptamaktır. Bu saptamayı gerçekleştirmek amacıyla ilk önce Sosyal Bilgiler Dersi programı taranmış ve merhamet değerinin hangi kazanımlar ile aktarılabileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Yine, müfredat içerisinde merhamet değerinin, doğrudan aktarılan bir değer olmadığı görülmüştür. Bunun yanı sıra yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine, farklı okullardan 50 öğretmenin katılımı sağlanmıştır. Çalışma yapılan okul sayısı 30 olup, katılım sağlayan öğretmenlerin %50'si erkek, %50'si kadın olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin, görüşme sırasında yarı yapılandırılmış görüşme sorularına vermiş olduğu yanıtların onların yazıları ile kayıt altına alınması yaklaşık olarak 60 dakika sürmüş ve bu yolla verilen yanıtların araştırmaya yön vermesi sağlanmaya çalışılmıştır. Taranan makaleler, bitirme tezleri, tasavvufi eserler ve öğretmen görüşleri ışığında ulaşılan bulgular, bilim dünyasının hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research as a value of this response in line to get answers to questions we ask them and we received through social studies course our teachers unstructured interview technique with regard to transferring students of mercy value in Social Studies Course, the transfer of mercy value, a better way to determine how to do it. In order to realize this first detection of Social Studies Course Curriculum scanned and tried to determine what gains can be transferred with the value of compassion. Again, in the curriculum mercy value it was found to be directly transmitted value. In addition, 50 teachers from different schools participated in our unstructured interview technique. The study of school number 30, our teachers, 50% of men who participated, 50% of women emerges as teachers. It took approximately 60 minutes to record the answers given by our teachers to our interview questions that were not structured during the interview with their articles, and the answers given in this way were directed to guide our research. Scanned articles, undergraduate thesis, mystical artifacts and teachers about the findings we reached in the light of science has been presented to the world.