Kronik myeloid lösemi hastalarında tanı anındaki klinik ve laboratuvar özelliklerinin tedavi yanıtı ile ilişkisi; retrospektif çalışma
The relationship of clinical and laboratory features at diagnosis with the treatment response in patients with chronic myeloid leukemia; Retrospective study
  1. Tez No: 803782
  2. Yazar: DİLARA KOÇ ŞERAMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL AKPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Myeloid Lösemi, Tirozin Kinaz İnhibitörleri, Prognoz, İnsidans, Chronic Myeloid Leukemia, Tyrosine Kinase Inhibitors, Prognosis, Incidence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
AMAÇ: KML,BCR-ABL'yi barındıran, Ph kromozomu ile ilişkili bulunan ilk insan malignitesidir. TKİ'lerin kullanımından önce, medyan sağ kalım 5-7 yıldı. TKİ'lerin kullanımı 10 yıllık sağ kalım oranını yaklaşık %80-90 arasında arttırdı. TKİ nin tedaviye girmesiyle tedavi yanıtları ve sağkalımı belirleyen yeni prognostik skorlama sitemlerinin kullanımı gündeme gelmişti. ELTS TKİ kullanan hastalarda güncel olarak kullanılmakta olan prognostik skorlama sitemidir. Çalışmamızın TKİ ile tedavi altında olan KML hastalarımızda tanı anındaki klinik ve laboratuvar özelliklerin tedaviye yanıtı üzerine etkisini araştırmayı hedefledik. YÖNTEM: Çalışmamıza, 2010-2022 yılları arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği tarafından tanı almış ve takip edilmiş 50 KML hastası alındı. Hastaların demografik verileri, tam kan sayımı sonuçları (hemoglobin, lökosit, platelet, periferik yaymada eozinofil ve bazofil oranları) splenomegali varlığı, aldığı tedaviler, TSY ve MMY'leri, risk skorları, periferik kan yayması ve BCR-ABL gen transkript ölçümleri retrospektif olarak toplandı. BULGULAR: Çalışmamıza 19'u kadın ,31'i erkek 50 KF-KML hastası alındı. KML hastalarının 25'ine sadece imatinib verilirken 25 hastada ikinci basamak tedaviye geçilmiştir. Çalışmamızda tanı anındaki lökosit sayısı daha düşük olan hastaların, birinci basamak tedavide TSY ve MMY verme oranı daha yüksek saptandı. Ayrıca tanı anındaki trombosit sayısı daha yüksek olan hastaların TSY varlığı oranı daha düşük saptandı.Yüksek Hgb değerlerine sahip olan hastaların daha erken TSY ve MMY ulaşıldığı gözlemlendi. Splenomegali varlığı 6.,9.,12. Ay TSY ve 12., 24.ay MMY varlığına etkisi tek faktörlü ve 24.ay MMY etkisi çok faktörlü analizimizde istatiksel olarak anlamlı bulundu. Yüksek risk Hasford, EUTOS, ELTS skorların, düşük risk grubuna kıyasla TSY oranları daha düşük olduğu görüldü. SONUÇ:Çalışmamıza katılan KML hastalarında anemi derinleştikçe tedavi yanıtını olumsuz etkilediği şeklinde yorumlandı. Tanı anındaki yüksek periferikyaymadaki bazofil oranı, yüksek lökosit ve trombosit sayısı kötü prognozla ilişkili bulundu. Tanı anında splenomegali varlığında tedavi yanıtının olumsuz etkilendiği saptandı.Yüksek risk Hasford, EUTOS, ELTS skorların, düşük risk gruplarına kıyasla TSY insidansınıazaltığı görüldü.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: CML is the first human malignancy found in animals with the Ph chromosome including BCR-ABL. Before the use of tyrosine kinase inhibitors (TKIs), the median survival was 5-7 years. Theuse of TKI sincreased the 10-year average survival rate by approximately 80-90%. With the participation of TKI, new prognostic scoring sites have been used for treatment responses and survival. ELTS is the currently used prognostic scoring system for people using TKI. Weaimed to investigate the effect of clinical and laboratory features at the time of diagnosis on treatment response in CML patient sunder treatment with TKI. METHODS: 50 CML patients diagnosed and followed up by Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Medicine Hematology Clinic between 2010-2022 were included in ourstudy. Demographic data of the patients, complete blood count results (hemoglobin, leukocyte, platelet, eosinophil and basophil criteria in peripheral smear), presence of splenomegaly, treatments received, complete cytogenetic response (CCR) and majör molecular response (MMR) , risk scores, peripheral blood smear and BCR-ABL gene transcript measurements were taken retrospectively. RESULTS: 50 CF-CML patients, 19 female and 31 male, were included in ourstudy. While only imatinib was given in 25 of the CML patients, it was passed in the second step in 25 patients. In our study, patients with lower leukocyte counts at the time of diagnosis had a higher rate of CCR and MMR in thefirst-line treatment. In addition, the rate of presence of CCR was found to be lower in patients with higher platelet count at the time of diagnosis. It was observed that patients with high Hgb values achieve dearlier CCR and MMR. Splenomegaly asset effect on 6th, 9th, 12th month CCR and 12th, 24th month MMR was found to be statistically effective in our single factor and 24th month MMR multi-factor analysis. High-risk Hasford, EUTOS, ELTS scores, andlow-risk groups CCR rates were lower. CONCLUSION: As the anemia deepened in CML patient sparticipating in ourstudy, it was interpreted as negatively affecting the treatment response. High basophil ratio in peripheral smear at the time of diagnosis, high leukocyte and platelet counts were found in those living with a poor prognosis. At the time of diagnosis, the negative effect of splenomegaly examination treatment was detected. It was observed that the high-risk Hasford, EUTOS, ELTS scores decreased the incidence of CCR compared to the low-risk class.