Kliniğimizde postpartum dissemine intravasküler koagülasyon tanısı konulan hastaların dissemine intravasküler koagülasyon skoruna göre sınıflandırılması ve klinik sonuçları
Classification of patients diagnosed with postpartum dissemina intravascular coagulation in our clinic according to disseminated intravascular coagulation score and clinical results
  1. Tez No: 803787
  2. Yazar: ÜNAL KAAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: dissemine intravasküler koagülasyon, Skorlama sistemleri, Aşikar ve Aşikar olmayan dissemine intravasküler koagülasyon, disseminated intravascular coagulation, Scoring systems, Overt and Nontangible disseminated intravascular coagulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kliniğimizde Dissemine intravasküler koagülasyon tanısı konulmuş olgularda dissemine intravasküler koagülasyon skorlama sistemlerinin maternal ve fetal sonuçlarla olan ilişkisini değerlendirmek ve günümüzde yaygın olarak kullanılan iki skorlama sistemi olan JAAM ve ISTH'ın olumsuz maternal sonuçları öngördürme karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmamız, Ocak 2019 ve Haziran 2022 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yapan ve dissemine intravasküler koagülasyon tanısı alan, 18-45 yaş arasındaki kadınlarda gerçekleştirildi. Hastalar ISTH skorlama sistemine göre Aşikar (n=50) ve Aşikar olmayan (n=50) dissemine intravasküler koagülasyon gruplarına ayrılarak JAAM skoru, maternal ve fetal sonuçlarla ilişkisi karşılaştırıldı. Bulgular: Aşikar ve aşikar olmayan dissemine intravasküler koagülasyon gruplarında ISTH ve JAAM skoru istatistiksel anlamlı olarak yüksek bulundu. ISTH DİK skorunun 3'ün üzerinde ve JAAM dissemine intravasküler koagülasyon skorunun 4'ün üzerinde olmasının masif transfüzyonu istatistiksel anlamlı olarak öngördüğünü saptandı. ISTH dissemine intravasküler koagülasyon skorunun 3'ün üzerinde olması histerektomi gereksinimini istatistiksel anlamlı olarak öngörmekte iken JAAM dissemine intravasküler koagülasyon skorunun histerektomi gereksinimini öngörmediği ve ISTH dissemine intravasküler koagülasyon skorunun 4'ün üzerinde olması relaparotomi gereksinimini istatistiksel anlamlı olarak öngörmekte iken JAAM dissemine intravasküler koagülasyon skorunun relaparatomi gereksinimini öngörmediği saptandı. Her iki dissemine intravasküler koagülasyon skorunun yoğun bakım ihtiyacını öngördürme gücü bakımından aralarında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Dissemine intravasküler koagülasyon, obstetrik nedenlere bağlı gelişebilen yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden bir durumdur. Dissemine intravasküler koagülasyon tanısını tanımlayabilen veya dışlayabilen tek bir test olmadığı için tanıda kullanılan tüm kriterler için bir puanlama sistemi geliştirilmiştir. Çalışmamız, bu skorlama sistemlerinden ISTH ve JAAM'ın daha aşikar hale gelmeden dissemine intravasküler koagülasyonun neden olabileceği olumsuz maternal sonuçları öngördürmesi bakımından literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca yaygın olarak kullanılan bu iki skorlama sistemini maternal olaylar açısından karşılaştıran ilk çalışma olması bakımından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between disseminated intravascular coagulation scoring systems and maternal and fetal outcomes in cases diagnosed with disseminated intravascular coagulation in our clinic, and to compare two widely used scoring systems, JAAM and ISTH, to predict negative maternal outcomes. Materials and Methods: Our retrospective study was carried out in women aged 18-45 years who gave birth at SBU Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between January 2019 and June 2022 and were diagnosed with disseminated intravascular coagulation. The patients were divided into Overt (n=50) and Non-Clear (n=50) disseminated intravascular coagulation groups according to the ISTH scoring system, and the JAAM score and its relationship with maternal and fetal outcomes were compared. Results: The ISTH and JAAM scores were found to be statistically significantly higher in the overt and non-obvious disseminated intravascular coagulation groups. It was determined that an ISTH DIC score above 3 and a JAAM disseminated intravascular coagulation score above 4 predicted massive transfusion with statistical significance. While the ISTH disseminated intravascular coagulation score above 3 predicts the need for hysterectomy with statistical significance, the JAAM disseminated intravascular coagulation score does not predict the need for hysterectomy and the ISTH disseminated intravascular coagulation score above 4 predicts the need for relaparotomy statistically, while the JAAM disseminated intravascular coagulation score predicts the need for relaparotomy found to be unpredictable. There was no statistically significant difference between the two disseminated intravascular coagulation scores in terms of predicting the need for intensive care. Conclusion: Disseminated intravascular coagulation is a condition with high morbidity and mortality that can develop due to obstetric reasons. Since there is no single test that can define or exclude the diagnosis of disseminated intravascular coagulation, a scoring system has been developed for all criteria used in the diagnosis. Our study contributes to the literature in terms of predicting negative maternal outcomes that may be caused by disseminated intravascular coagulation before ISTH and JAAM, which are among these scoring systems, become obvious. It is also important in that it is the first study to compare these two widely used scoring systems in terms of maternal events.