Miyoperikarditli çocuklarda yeni nesil trombosit ve lökosit parametrelerinin klinik önemi
Clinical significance of new generation of thrombocyte and leukocyte parameters in children with myopicarditis
  1. Tez No: 803794
  2. Yazar: AYBÜKE PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DENİZ OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Miyoperikadit, yeni nesil trombosit ve lökosit parametreleri, çocuk kardiyoloji, Myopericarditis, new generation platelet and leukocyte parameters, pediatric cardiology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Miyoperikardit çocuk hastalarda asemptomatik seyredebileceği gibi göğüs ağrısı, çarpıntı gibi semptomlardan kardiyak yetmezlik tablosuna kadar geniş bir yelpazede görülebilmektedir. Etiyoloji viral ya da idiyopatik olabilmektedir. Bu nedenle miyoperikardit hastalarının gerçek insidansını bilmek zordur. Ancak günümüzde laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinin giderek artan kullanımı ile de çocuk hastalarda miyoperikardit sıklığı artmaktadır. Çalışmamızda Gaz Ün vers tes Tıp Fakültes Hastanes 'nde Şubat 2018 - Nisan 2021 tarihleri arasında tanı alan ve Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı tarafından takip edilen miyoperikarditli 18 yaş altı çocuk hastalarda, Sysmex XN®-2000 cihazı ile yeni nesil tam kan sayımı parametreleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. 16'sı miyoperikardit hastası, 16'sı da sağlıklı kontrol grubu hastalardan oluşmak üzere toplam 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların kontrol grubu ile karşılaştırılmasında başvuru anı ve ikinci izlemdeki N/ L R ve IG değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Enflamatuvar belirteçler ve görüntüleme yöntemlerine bakıldığında başvuru anındaki N/ L R ile EF ve FK arasında negatif yönde, CRP ile pozitif yönde anlamlı korelasyon olduğu görüldü. Elektrokardiyografide bulgusu olan hastaların PLCR, MPV, PDW'nin bulgusu olmayan hastalara göre anlamlı olarak düşük olduğu görüldü. Hastaların izlem dönemlerine bakıldığında başvuru anındaki MPV değeri üçüncü izleme göre anlamlı olarak düşük olduğu, N/ L R'nin ise başvuru anındaki değeri üçüncü izleme göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Yine hastaların başvuru anı ve ikinci izlemdeki IG değerleri üçüncü izleme göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Literatür bilgisine göre miyoperikarditli hastalarda bu yeni nesil parametrelerle ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Hastaların erken tanı ve tedavi aşamasında prognozu tahmin etmede bu yeni nesil parametrelerin kullanılacağı çok merkezli ve daha çok sayıda hasta ile çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
While myopericarditis can be asymptomatic in pediatric patients, it can be seen in a wide range from symptoms such as chest pain and palpitations to cardiac failure. Etiology can be viral or idiopathic. Therefore, it is difficult to know the true incidence of myopericarditis patients. However, with the increasing use of laboratory and imaging methods, the frequency of myopericarditis in pediatric patients is increasing. In our study, the new generation complete blood count parameters were evaluated retrospectively with the Sysmex XN®-2000 device in pediatric patients under the age of 18 with myopericarditis who were diagnosed in Gazi University Medical Faculty Hospital between February 2018 and April 2021 and followed up by the Department of Pediatric Cardiology. A total of 32 patients, including 16 patients with myopericarditis and 16 healthy control group patients, were included in the study. When the patients were compared with the control group, it was observed that the N/LR and IG values at the time of admission and at the second follow-up were significantly higher than the control group. When inflammatory markers and imaging methods were examined, it was seen that there was a negative correlation between N/LR and ejection fraction and fractional shortening at the time of admission, and a positive correlation with CRP. It was observed that the patients with findings on electrocardiography were significantly lower than the patients without findings of PLCR, MPV, PDW. Considering the follow-up periods of the patients, it was seen that the MPV value at admission was significantly lower than the third follow-up, and the N/LR value at the time of admission was significantly higher than the third follow-up. Again, it was observed that the IG values of the patients at the time of admission and at the second follow-up were significantly higher than at the third follow-up. According to the literature, there are not enough studies on these new generation parameters in patients with myopericarditis. It is thought that there is a need for multicenter studies with a larger number of patients in which these new generation parameters will be used to predict the prognosis in the early diagnosis and treatment phase of patients.