Akromegali hastalarında mandibulanın radyomorfometrik indeksler vefraktal analiz ile değerlendirilmesi
Evalution of the mandible with radiomorphometric indexes and fractal analysis in patient with acromegaly
- Tez No: 803795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN MURAT CANGER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, Fraktal analiz, Konik ıĢınlı bilgisayarlı tomografi, Radyomorfometrik indeksler, Acromegly, Fractal analysis, Cone-beam computed tomography, Radiomorphometric indexes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Akromegali, büyüme hormonunun (BH) hipersekresyonu ve vakaların çoğunda mevcut olan hipofiz adenomu ile iliĢkili, yüz ve ekstremitelerde Ģekil değiĢiklikleri ve sistemik belirtilerle karakterize nadir görülen bir hastalıktır. BH' nin aĢırı salgılanması Ġnsülin benzeri büyüme faktörü 1'in (IGF-1) aĢırı üretimine; dolayısıyla birçok doku ve organda farklı fizyopatolojik değiĢiklikler geliĢmesine neden olur. Bu çalıĢma akromegali hastalarının çeĢitli radyomorfometrik indeksler kullanarak ve fraktal analiz ölçümleriyle kemik yapısının sağlıklı bireylerle karĢılaĢtırılması; IGF-1 seviyeleri ve adenom boyutunun kemik mikromimarisine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıĢtır. Radyomorfometrik indeksler, panoramik radyograflar için kullanılan kalitatif ve kantitatif ölçümlerdir. Ancak, tüm kemik mikromimarisini incelemek için 3 boyutlu görüntüleme tekniklerini kullanmak daha faydalı olabilir. Yapılan çalıĢmalar, KIBT görüntülerindeki radyomorfometrik indekslerin kemik değiĢikliklerinin değerlendirmesinde kullanılabileceğini öne sürmüĢlerdir. Fraktal analiz (FA) ise bir yapının karmaĢıklığını tanımlayan matematiksel bir tekniktir. Daha yüksek fraktal boyut (FB) daha karmaĢık dokuyu sembolize eder. ÇalıĢmalar, dental radyografilerde hesaplanan FB' nin kemik mineral yoğunluğundaki değiĢiklikleri tespit etmede yararlı olduğunu göstermiĢtir. Erciyes Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi'ne baĢvuran; 33'ü erkek, 21'i kadın olmak üzere 54 akromegali hastası ile sağlıklı kontrol grubu karĢılaĢtırılmıĢ; kortikal kemikte anlamlı değiĢiklikler tespit edilmiĢtir. Adenom boyutu, yaĢ ile negatif vii korelasyon göstermiĢ, IGF-1 seviyeleri ile yalnızca ramus yüksekliği arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuĢtur. Yapılan çalıĢmalar akromegali hastalarında kemiğin yeniden Ģekillenmesinin uyarıldığını göstermiĢtir. Sonuçlarımızda mandibular kortikal kemiğin değerlendirildiği parametrelerde anlamlı fark saptanmıĢtır. Elde edilen bulgulara göre akromegalinin mandibular kemik üzerine etkisinin KIBT görüntülerinde kullanılan indekslerin faydalı olabileceği sonucuna varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Acromegaly is a rare disorder characterized by changes to the face and extremity morphology as well as systemic symptoms related to GH oversecretion and, in most cases, pituitary adenoma. A number of physiopathological changes occur in various tissues and organs as a result of the excessive GH secretion's effect on the overproduction of Insulin-like growth factor 1 (IGF-1). This study compared the bone structure of acromegaly patients with that of healthy individuals using a variety of radiomorphometric indices and fractal analytic methods in order to evaluate the impact of IGF-1 levels and adenoma size on bone microarchitecture. Radiomorphometric indices are quantitative and qualitative evaluations of panoramic radiographs. However, it may be more beneficial to use 3D imaging techniques to examine the entire bone microarchitecture. Studies have shown that radiomorphometric indices on CBCT images can be used to evaluate alterations in the bone. Contrarily, the mathematical method of fractal analysis (FA) describes the complexity of a structure. A greater fractal dimension (FB) represents a more intricate texture. According to studies, FB computed from dental radiographs can be used to monitor changes in bone mineral density. When 54 acromegaly patients -33 men and 21 women- were compared to the healthy control group, it was discovered that the cortical bone had undergone considerable ix modifications. Age and adenoma size were negatively associated, and only ramus height and IGF-1 levels showed a statistically significant difference. According to studies, persons with acromegaly are more likely to experience bone remodeling. According to our findings, there was a substantial difference in the measures used to assess the mandibular cortical bone. The findings led to the conclusion that indices employed in CBCT images may be helpful in determining the impact of acromegaly on the mandibular bone.