Vital diş beyazlatma yaklaşımlarının ve kullanılan malzemelerin diş hekimleri arasında değerlendirilmesi
Evaluation of vital teeth whitening approaches and materials used by dentists
- Tez No: 803797
- Danışmanlar: PROF. DR. BATU CAN YAMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anket, Diş hekimliği, Vital diş beyazlatma, Dentistry, Survey, Vital teeth whitening
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Türkiye'deki bütün sektörlerde, farklı tecrübe yıllarına sahip ve uzman veya pratisyen olarak çalışan diş hekimlerinin vital beyazlatma tedavilerine bakış açılarını, uygulama yöntemlerini ve kullandıkları malzemeleri tespit ederek elde edilen verilerin neden-sonuç ilişkilerine dayandırılarak yorumlanmasıdır. Materyal Metot: Araştırma grubunu, Türkiye'de tüm sektörlerde mesleğini icra eden diş hekimleri oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı açıklanarak, diş hekimlerinin onayları alındıktan sonra anketler Google Anket üzerinden düzenlenerek online şekilde uygulandı. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Uzmanlık alanı, çalışılan yer ve çalışma süresi etkileşim gruplarına göre soruların cevaplarının karşılaştırılmasında Ki-Kare testi kullanıldı ve oranlara ait çoklu karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Z testi ile incelendi. Analiz sonuçları frekans (yüzde) olarak sunuldu. Bulgular: Anket çalışmasına %68.7'si kadın, %31.3'ü erkek ve %52.7'si pratisyen diş hekimi, %47.3'ü uzman olan toplamda 518 diş hekimi katılım gösterdi. Diş hekimlerinin %58.5'i vital beyazlatma uyguladığını belirtirken en çok tercih ettikleri materyal olarak %92.7 oran ile hidrojen peroksit tespit edildi. %84.5 oran ile ofis tipi beyazlatma tüm gruplarda en çok tercih edilen vital beyazlatma yöntemi iken %36.3 oran ile kombine yöntem, %20.5 oran ile ev tipi beyazlatma yöntemi belirlendi. OTC ürünleri tüm gruplarda anlamlı olarak önerilmez iken, öneren diş hekimlerince materyal olarak beyazlatıcı diş macunları tavsiye edildi. Sonuç: Türkiye'deki diş hekimlerinin çoğunluğunun vital beyazlatma tedavileri uyguladığı ve en sık ofis tipini tercih ettikleri belirlenirken diğer vital beyazlatma yöntemlerin özel sektörde çalışan hekimlerin daha az tercih ettiği belirlendi. Vital beyazlatma yapan diş hekimlerinin ışık cihazı kullanımının, tedaviyi fotoğraflama işleminin yaygın olduğu tespit edildi. Mesleki tecrübelerinin artmasına paralel olarak diş hekimlerinin vital beyazlatma tedavilerinde etkinliklerinin arttığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: To interpret the data obtained by determining the perspectives, application methods and materials used by dentists working in all sectors in Turkey, whether they are specialists or practitioners with different years of experience, on the basis of cause-effect relationships. Material and Method: The research group consists of dentists practicing their profession in all sectors in Turkey. After explaining the purpose of the study and obtaining the approval of the dentists, the questionnaires were applied online by being organized via Google Questionnaire. Data were analyzed with IBM SPSS V23. Chi-square test was used to compare the answers to the questions according to the interaction groups of specialization, place of work and working time, and multiple comparisons of the ratios were examined with the Bonferroni corrected Z test. Analysis results were presented as frequency (percentage). Results: A total of 518 dentists, 68.7% female, 31.3% male, 52.7% general practitioner and 47.3% specialist, participated in the survey. While 58.5% of the dentists stated that they applied vital whitening treatment, hydrogen peroxide was determined as the most preferred material with a rate of 92.7%. While office bleaching was the most preferred vital bleaching method in all groups with a rate of 84.5%, the combined method was determined with a rate of 36.3% and the home type bleaching method with a rate of 20.5%. While OTC products were not significantly recommended in all groups, 42.4% whitening toothpastes were recommended as material by the recommending dentists. Conclusion: While it was determined that the majority of dentists in Turkey applied vital whitening treatments and preferred the office type most frequently, it was determined that other vital whitening methods were less preferred by physicians working in the private sector. It was determined that the use of a light device and the process of photographing the treatment by dentists performing vital whitening were common. In parallel with the increase in their professional experience, it was observed that the effectiveness of dentists in vital whitening treatments was high.