Sıvı dökme yük terminallerinde bütünleşik bir yöntemle performans kriterlerine göre liman seçimi
Port selection according to performance criteria with an integrated method in liquid bulk terminals
  1. Tez No: 803845
  2. Yazar: İLKİN ALİZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Liman ve Terminaller, Liman Performansı, AHP, TOPSIS, VIKOR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Denizcilik sektörünün saat mekanizmasını anımsatan farklı alt sektörleri vardır. Bu alt sektörlerden biri de limancılık sektörüdür. Limanlar deniz ticaretinin en önemli aracı olan gemilerin barınma, yüklerin yüklenip boşaltıldığı, gemilerin bakım, onarım işlemlerinin yapıldığı ve diğer pek çok hizmetin verildiği, operasyonların yapıldığı alandır. Türkiye limanlarının da dünya deniz ticaretinde önemli rol oynadığı ve dünyanın dört bir yanından gelen gemilere yüksek hizmet sağladığı malumdur. Bu açıdan Türkiye`de faaliyet gösteren liman işletmelerinin araştırılması ve bilimsel açıdan incelenmesi denizcilik bilimine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye`nin en büyük liman bölgesi olan Marmara Bölgesi`nde yer alan 5 liman işletmesinin belirlenmiş kriterler açısından performans değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Çalışma Marmara Bölgesi`ndeki 5 liman işletmesini kapsamaktadır. Liman performansının ölçülmesinde kullanılan kriterler literatür taraması sonucu elde edilmiştir. Çalışmada 7 ana ve bu ana kriterlere bağlı 25 alt kriter anket sorgusu sonucu elde edilmiş veriler kullanılarak AHP yöntemi ile ağırlandırılmıştır. Daha sonra TOPSIS ve VIKOR yöntemleri kullanılarak ana ve alt kriterlere göre limanların performans sıralalamsı yapılmıştır. Çalışmada ana kriterler arasında en iyi skoru“İş Güvenliği”(0,2026) ana kriteri yakalamıştır. Sonuç olarak TOPSIS yöntemi kullanılarak yapılan sıralamada ana kriterlere göre“Liman B”, VIKOR yöntemi bağlamında ise“Liman D”en iyi alternatif seçilmiştir. Araştırma sonucu TOPSIS ve VIKOR yöntemlerinin her birinde uygun olarak 3 ana kritere (Dijitalleşme, İş Güvenliği, Maliyet) bağlı alt kriterler bağlamında“Liman D”,“Kapasite”ana kriteri doğrultusunda alt kriterler incelendiğinde“Liman A”, diğer 3 ana kriter (Hizmetler, Tehditler, Yönetim) için alt kriterler incelendiğinde ise“Liman C”en iyi alternatif seçimi olmuştur.
Özet (Çeviri)
Marine sector has subsectors which remember the mechanism of clock. One of these subsectors is port business sector. Ports are the place where ships - important vehicle of the sea trade – are sheltered, loads are loaded and unloaded, ships are maintained and repaired, and many other services are provided, operations are carried out. It's inevitable that Turkey's seaports are playing the important role in the sea trade and these seaports are providing highly services to the ships which are coming from all over the world. From this view, researching and scientific study of the port businesses which are situated in the Turkey will contribute to the nautical science very importantly. The aim of this study is to evaluate the performance of 5 port operators in the Marmara Region, Turkey's largest port region, in terms of determined criteria. This work includes 5 port operators which they are in Marmara Region. Criterias which are used to evaluate the performance are as the result of literature review. In there 7 main and 25 sub criterias which are related to the main criterias are using as obtained as a result of the survey query and are weighted with the method AHP. Later, TOPSIS and VIKOR methods are used and the performance of the ports for the main and sub criterias are ranked. In the study,“Occupational Safety”(0,2026) achieved the best score among the main criteria. As the result of the using the TOPSIS method for the main criterias“Port B”, in the context of VIKOR method“Port D”is chosen as the best alternative. As a result of the research, when the sub-criteria are examined in accordance with the three main criteria (Digitalization, Occupational Safety, Cost) in each of the TOPSIS and VIKOR methods“Port D”,“Capacity”in the context of the sub-criteria“Port A”, the other 3 main criteria (Services, Threats, Management) when the sub-criteria were examined,“Port C”was the best alternative choice. KeyWords: Ports and Terminals, Port Performance, AHP, TOPSIS, VIKOR