İşsizlerin psikososyal iyilik hallerini destekleyici ve kamu istihdam hizmetlerini geliştirici bir politika: Türkiye için model önerisi
A policy supports the psychosocial wellbeing of the unemployed and enhances the public employment services: A model proposal for Türkiye
  1. Tez No: 803856
  2. Yazar: AYŞE ŞEYMA TURGUT ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR ŞENKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Social Work, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, kamu istihdam servisleri, psikososyal destek, İŞKUR, sosyal hizmet, yoksulluk, Unemployment, public employment services, psychosocial support, İŞKUR, social services, poverty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoksulluk Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu araştırmanın amacı işsizlerin işsizliği nasıl deneyimlediklerini, işsizliğe ve işsizliğin nedenlerine ilişkin düşüncelerini, işsizlikten kaynaklanan sorunlarını, psikososyal beklenti ve ihtiyaçlarını, işsizlikle ilgili işlevsel ve işlevsel olmayan baş etme yollarını, İŞKUR programlarına yönelik düşüncelerini; iş ve meslek danışmanlarının İŞKUR aracılığıyla işsizlere sunulan hizmetlerin etkililiğine ve işsizlerle olan etkileşimlerine yönelik deneyimlerini ortaya koymak, işsizlerin psikososyal destek ihtiyaçlarına yönelik durum analizi yapmak ve İŞKUR'dan hizmet alan işsizlere yönelik koruyucu önleyici bir model önerisi geliştirmektir. Bu doğrultuda araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ölçüt örnekleme yöntemi ile ulaşılan İŞKUR'dan hizmet alan 27 işsiz birey ve İŞKUR'da görev yapan 17 iş ve meslek danışmanı oluşturmaktadır. Katılımcılarla yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla analiz edilmiş ve verilerin yönetilmesi ve analizinde MAXQDA 18 programı kullanılmıştır. İşsiz katılımcılarla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, analiz sonucunda 6 tema, 20 kategori ve 36 kod çerçevesinde yapılandırılmıştır İş ve meslek danışmanları ile yapılan görüşmelerden elde edilen veriler ise, 3 tema, 22 kategori ve 11 kod çerçevesinde yapılandırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; işsiz bireyler işsizlikten kaynaklı olarak birçok psikososyal sorun ile ve yoksulluk ile karşı karşıyadır. İş ve meslek danışmanları ise Türkiye'deki kamu istihdam hizmetlerine yönelik çeşitli eleştiriler getirmişlerdir. Araştırma kapsamında Türkiye için bir model önerisi sunulmuş olup, bu model önerisi ile İŞKUR'dan hizmet alan işsiz bireylerin psikososyal iyilik hallerini desteklenmesi ve kamu istihdam servislerini hizmetleri etkililiği açısından geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research explores how the unemployed experience unemployment, their thoughts on the causes of unemployment, the problems they face because of unemployment, their psychosocial expectations and needs, their functional and dysfunctional coping strategies related to unemployment, their thoughts on İŞKUR programs (Turkish Employment Agency), and the experiences of employment and career counselors in terms of the effectiveness of services provided through İŞKUR and their interactions with the unemployed. The goal is to do a situational assessment of the psychosocial support needs of the unemployed and devise a preventative protective model for the unemployed who obtain services from İŞKUR. In this regard, the phenomenology design of qualitative research methods was used within the scope of the study. The study group consisted of 27 unemployed individuals receiving services from İŞKUR, reached through criterion sampling method, and 17 employment and career counselors working at İŞKUR. The data obtained from in-depth interviews with the participants were analyzed through descriptive analysis, and the MAXQDA 18 software was used for data management and analysis. The data obtained from interviews with unemployed participants were structured into 6 themes, 20 categories, and 36 codes through the analysis. The data obtained from interviews with employment and career counselors were structured into 3 themes, 22 categories, and 11 codes. According to the findings of the research, unemployed individuals face many psychosocial problems because of unemployment. Employment and career counselors have raised various criticisms regarding public employment services in Turkey. Within the research, a model proposal for Turkey has been presented, aiming to support the psychosocial well-being of unemployed individuals receiving services from İŞKUR and enhance the effectiveness of public employment services.