Tıp fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ile sosyal görünüş kaygısı ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media use and social appearance anxiety and depression level of medical school students
- Tez No: 803861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: sosyal medya, sosyal görünüş kaygısı, depresyon, tıp fakültesi öğrencisi, social media, social appearance anxiety, depression, medical students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ile sosyal görünüş kaygısı ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmamıza 15.09.2022 – 15.09.2023 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim görmekte olan 312 öğrenci katılmıştır. Veriler araştırmacının gözetiminde dersliklerde toplanmıştır. Ankette katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve sosyal medya kullanımı ile ilgili sorular, sosyal görünüş kaygısı ölçeği ve beck depresyon ölçeği mevcuttur. Bulgular: Katılımcıların %59,4'ü kadın, %40,6'sı erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 21,7±2,4 yıldı. Kadınlarda sosyal görünüş kaygısı anlamlı olarak yüksek bulundu. Sosyal medyada görülen kişiler ile kendi görünüşünü karşılaştıranların, paylaşımlarına gelen beğenileri takip edenlerin, paylaşımlarına az beğeni almayı önemseyenlerin sosyal görünüş kaygısı anlamlı yüksek bulundu. Kadın katılımcıların, sosyal medya kullanım süresi 1-3 saat arasında olanların, sosyal medyada gördüğü kişilerle kendi görünüşünü karşılaştıranların ve sosyal medya paylaşımlarına az beğeni gelmesini önemsemeyenlerin depresyon belirtisi anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç: Gençleri sosyal medyanın zararlarından korumak, farkındalıklarını artırmak, sosyalleşmek için sanal ortamları daha az tercih etmelerini sağlamak yönünde rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilebilir. Birinci basamakta sağlık hizmeti veren aile hekimlerinin bilinçli olması ve hem gençleri hem aileleri yönlendirmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to examine the relationship between social media use and social appearance anxiety and depression levels of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine students. Material and Methods: It is a cross-sectional study. Between 15.09.2022 - 15.09.2023, 312 students studying at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine participated in our study. Data were collected in the classrooms under the supervision of the researcher. The questionnaire included questions about the participants' sociodemographic characteristics and social media use, social appearance anxiety scale and beck depression scale. Results: 59.4% of the participants were female and 40.6% were male. The mean age of the participants was 21.7±2.4 years. Social appearance anxiety was significantly higher in women. Social appearance anxiety was found to be significantly higher in those who compared their own appearance with the people seen on social media, who followed the likes on their posts, and who cared about getting few likes on their posts. Symptoms of depression were found to be significantly higher in female participants, those whose social media usage time was between 1-3 hours, those who compared their own appearance with the people they saw on social media, and those who did not care about receiving few likes on their social media posts. Conclusion: Guidance and counseling services can be provided to protect young people from the harms of social media, increase their awareness, and ensure that they prefer virtual environments less for socializing. It is important that family physicians who provide primary health care services are aware and guide both young people and families.