Turbo kompresörlerde verim artırım çalışması
Efficiency improvement study in turbo compressors
- Tez No: 803892
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çark, Ekserji Analizi, Isı Eşanjörü, Turbo Kompresör, Verimlilik, Efficiency, Exergy Analysis, Heat Exchanger, Impeller, Turbo Compressor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünyada artan endüstriyel faaliyetlere doğru orantılı olarak enerjiye duyulan gereksinim de her geçen gün artmaktadır. Mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve korunabilmesi gelecek için son derece önem arz etmektedir. Bu doğrultuda verim artırımı ve enerjinin daha doğru kullanılması gibi konular üzerine yapılan çalışmalar oldukça önemlidir. Turbo kompresörler çok çeşitli alanlarda kullanılabilen tesis elemanlarından birisidir. Aynı zamanda turbo kompresörler basit yapıları, güvenli çalışma ortamı sağlamaları sebebiyle de endüstriyel faaliyetlerde kullanılmakta olan en verimli tesis elemanlarından birisi olarak görülmektedir. Turbo kompresörlerin diğer kompresörlerden en önemli farkı daha yüksek debilerde basınçlı hava elde edilebilmesidir. Birçok yapı bileşeninden oluşan turbo kompresörlerde yapılacak verim çalışmaları enerji talebinin karşılanması ve enerjinin daha doğru kullanılması için oldukça önemlidir. Bu çalışmada turbo kompresörlerin üç farklı ortam şartı için ısı eşanjörü bileşenine ait ekserji analizi gerçekleştirilmiş olup, sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda ileriki çalışmalara katkıda bulunulması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
The need for energy is increasing day by day in direct proportion to the increasing industrial activities in the world. It is extremely important for the future to use and protect existing resources in the most efficient way. In this direction, studies on issues such as increasing efficiency and using energy more accurately are very important. Turbo compressors are one of the plant elements that can be used in a wide variety of areas. At the same time, turbo compressors are seen as one of the most efficient plant elements used in industrial activities due to their simple structure and safe working environment. The most important difference of turbo compressors from other compressors is that compressed air can be obtained at higher flow rates. Efficiency studies to be carried out in turbo compressors, which consist of many structural components, are very important for meeting the energy demand and using the energy more accurately. In this study, the exergy analysis of the heat exchanger component of the turbo compressors for three different ambient conditions was carried out and the results were evaluated. In line with the results obtained, it is foreseen to contribute to future studies.