Omuz artroskopi vakalarında postoperatif analjezi amacıyla ultrason eşliğinde kostoklaviküler blok ve omuz bloğunun etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness of ultrasound guided costoclavicular block versus shoulder block for postoperative analgesia in shoulder arthroscopy cases
- Tez No: 804073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Omuz, artroskopi, analjezi, Shoulder, arthroscopy, analgesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş ve amaç: Artroskopik omuz ameliyatları postoperatif 48 saatten fazla bir süre boyunca orta ve ciddi düzeyde ağrıya neden olmaktadır. Postoperatif opioid, ağrı kesicilerin kullanımını ve hastanede kalış süresini azaltmak amacıyla rejyonel blok teknikleri anestezi pratiğinde her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışmada birincil amacımız USG eşliğinde omuz artroskopisi yapılacak hastalarda postoperatif analjezi amacıyla kostoklaviküler ve omuz bloğunun etkinliklerini NRS ağrı skoru ile karşılaştırmaktır. İkincil amacımız da hastalarda uygulanan ilk analjezi saati, toplam analjezi miktarı ve blokların postoperatif komplikasyonlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 20.09.2022 - 20.03.2023 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde prospektif gözlemsel olarak yapıldı. Etik kuruldan (19.09.2022 tarihinde 248 sayılı karar) onam alındıktan sonra omuz artroskopi ameliyatı yapılan 26 hasta çalışmaya dahil edildi. Prospektif gözlemsel olarak yapılan çalışmamıza 18-65 yaş arası, unilateral omuz artroskopisi yapılan, kooperasyon kısıtlılığı yaratacak hastalığı olmayan, LA alerjisi olmayan, American Anesteziyologlar Derneği (ASA) I-III olan, koagülopatisi olmayan ve çalışmaya onam formu imzalayarak katılmayı kabul eden hastalar dahil edildi. Omuz artroskopisi yapılacak ve postoperatif analjezi amaçlı blok yapılan hastalar kostoklaviküler blok uygulananlar Grup K ve omuz bloğu uygulananlar Grup O olarak iki gruba ayrıldı. Postoperatif ağrı, analjezik kullanım ihtiyacı, ilk analjezi saati, analjezi türü ve toplam analjezi miktarı, cerrahi süre, postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Hastaların ağrıları postoperatif 30. Dakika, 1. 2. 4. 6. 12. 24. saat hastaların bulundukları serviste, Numerik Değerlendirme Skalası (NRS) ile kör anestezi doktoru tarafından değerlendirilerek sorgulandı ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza toplamda 26 hasta, 13'ü kostoklaviküler blok (Grup K)13'ü omuz bloğu (Grup K) olacak şekilde dahil edildi . Hastaların yaş ortalaması (Grup K için 50.7 ± 12.8 Grup O için 53.5 ± 11.0 p = 0.608), eğitim durumu, cinsiyet, ASA skoru, NRS skoru, intraoperatif süre, ilk analjezi saati (Grup K için 3.0 ± 3.7 Grup O için 1.0 ± 2.2 p=0.051), toplam analjezi miktarı, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Hastaların hepsi postoperatif 24. saatte taburcu oldu. Sonuç: Bu prospektif gözlemsel çalışmada USG eşliğinde KKB ve omuz bloğunun omuz artroskopi cerrahisinde her iksinin de benzer şekilde başarılı olarak etkili postoperatif analjezi sağladığı gösterildi. Biz bu iki tekniğin bu tür cerrahi vakalarda klinisyenlerin bilgi ve becerilerine göre kulanabileceklerini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Objective: Shoulder arthoscopic surgeries cause moderate to severe pain for more than 48 hours postoperatively. In order to reduce the use of postoperative opioid painkillers and the length of hospital stay, regional block techniques are increasingly used in anesthesia practice. In this study, our primary aim was to compare the efficacy of USG-guided costoclavicular and shoulder block for postoperative analgesia in patients undergoing shoulder arthroscopy using the NRS pain score. Our secondary aim was to evaluate the first hour of analgesia, total amount of analgesia and postoperative complications of the blocks. Materials and Methods: The study was conducted as a prospective observational study between 20.09.2022 - 20.03.2023. After obtaining approval from the ethics committee (decision numbered 248 on 19.09.2022), 26 patients who underwent shoulder arthroscopy surgery were included. Our prospective observational study included patients between the ages of 18-65 years, who underwent unilateral shoulder arthroscopy, who did not have any disease that would cause limitation of cooperation, who were not allergic to LA, who were American Society of Anesthesiologists (ASA) I-III, who did not have coagulopathy, and who agreed to participate in the study by signing the consent form. Patients who underwent shoulder arthroscopy and received a block for postoperative analgesia were divided into two groups: Group K for costoclavicular block and Group O for shoulder block. Postoperative pain, need for analgesic use, time of first analgesia, type of analgesia, total amount of analgesia, duration of surgery, and postoperative complications were recorded. Patient's pain was assessed and recorded by a blind anesthesiologist using the Numeric Rating Scale (NRS) at 30 minutes, 1, 2, 4, 6, 12, 24 hours postoperatively in the ward where the patients were located. Results: A total of 26 patients were included in our study, with 13 receiving the costoclavicular block (Group K) and 13 receiving the shoulder block (Group O). The mean age of the patients (50.7 ± 12.8 for Group K and 53.5 ± 11.0 for Group O, p = 0.608), education level, gender, ASA score, NRS score, intraoperative duration, first analgesia hour (3.0 ± 3.7 for Group K and 1.0 ± 2.2 for Group O, p = 0.051), total analgesic amount, intraoperative and postoperative complications did not show statistically significant differences between the groups. All patients were discharged at the 24th postoperative hour. Conclusion: In this prospective observational study, it was demonstrated that both costoclavicular and shoulder block, guided by ultrasound (USG), effectively provided similar successful postoperative analgesia in shoulder arthroscopy surgery. We suggest that clinicians can use these two techniques in such surgical cases based on their knowledge and skills.