Karabağ Savaşı'nın göçmenlere ve Azerbaycan'ın sosyo-ekonomisine etkisi (1988-1994)
The impact of the Karabakh War on immigrants and Azerbaijan's socio-economic (1988-1994)
- Tez No: 804090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Karabağ, Ekonomik Kriz, Göçmen, Zorunlu Göç, Etnik Çatışma, Azerbaijan, Karabakh, Economic Crisis, Immigrant, Forced Migration, Ethnic Conflict
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Karabağ Savaşı, Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 1990'ların başından itibaren günümüze kadarki süreçte etkilerini birçok alanda çeşitli şekillerde sürdürmüştür. Azerbaycan topraklarının yüzde %20'sinin işgal edildiği bu savaşın bölge ve Azerbaycan için yıkımları oldukça ağır olmuştur. Karabağ Savaşı'nın neden olduğu göç krizi ve akabinde ülke ekonomisinin büyük bir buhrandan geçmesi ülke yönetimini ciddi anlamda zorlamıştır. Savaş sonucunda ülkenin karşı karşıya kalmış olduğu sorunların başında gelen zorunlu göçler ve ekonomik krizin etkilerini minimuma indirme konusunda süregelen yıllar içinde büyük adımlar atılmış, belirli başarılar elde edilmiştir. Bu süreçte araştırma konusu olarak işgal ve çatışmanın çözümü için farklı formatlarda düzenlenen görüşmeler ön planda olmuştur. Bununla birlikte savaştan muzdarip olarak kendi topraklarını terk etmek zorunda kalan insanların yaşantısı ve aynı zamanda bağımsızlığını yeni elde etmiş bir ülkenin savaştan kaynaklanan ekonomik sorunlarının üstesinden gelişi de oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Böylelikle bu çalışmada, Karabağ Savaşı'nın nedenleri, bölgede gerçekleştirilen göç politikaları ve göç hareketleri gözden geçirilmiş, bu süreçte yaşanan olayların ekonomik alanda yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Karabakh War has continued its effects in many areas in various ways from the beginning of the 1990s, when Azerbaijan declared its independence, to the present day. The destruction of this war, in which 20% of the Azerbaijani lands were occupied, was very heavy for the region and Azerbaijan. The migration crisis caused by the Karabakh War and the subsequent crisis in the country's economy severely challenged the country's government. Over the years, great steps have been taken and certain successes have been achieved in minimizing the effects of forced migration and the economic crisis, which are among the problems faced by the country as a result of the war. In this process, the interviews held in different formats for the resolution of the occupation and conflict as a research topic have been at the forefront. However, the life of the people who had to leave their own lands due to the war, and at the same time, the overcoming of the economic problems of a country that has just gained its independence is of great importance. Thus, in this study, the causes of the Karabakh War, the migration policies and migration movements in the region were reviewed, and the economic reflections of the events experienced in this process were examined.