Ludwig von Mises'in bürokrasi anlayışı: Devlet müdahalesine misesyen bir bakış
Ludwig von Mises' bureaucracy understanding: A misesian perspective on state intervention
- Tez No: 804126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Ludwig von Mises, Devlet Müdahalesi, Liberalizm, Praksiyoloji, Bureaucracy, Ludwig von Mises, State Intervention, Liberalism, Praxeology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ludwig von Mises nazizmin ve faşizm düşüncelerinin yaygın olduğu dönemde totaliter devletlere karşı yaptığı eleştirilerle öne çıkmıştır. 1929 Büyük Buhranı'ndan sonra dünya genelinde sosyalist düşünceler kurtarıcı olarak görülmeye başlamıştır. Mises bu dönemden itibaren ortaya çıkan Nazizm, faşizm ve sosyalist akımların insan eylemlerini kuşatıcı tavırlarını iktisat temelli inceleyerek, piyasa ekonomisini bu sorunun çözümü için bir kurtarıcı olarak sunmuştur. Piyasa ekonomisinin gerektiği gibi işlemesinin ve bireysel özgürlüğün sağlanmasının önünde engel olarak gördüğü devletlerin başvurduğu bir tedbir olarak bürokrasi sorununa dikkat çekmiştir. Bu çalışmanın amacı, Mises'in bürokrasi yaklaşımını inceleyerek müdahaleci devlet anlayışının bir aracı olarak kullanılan bürokrasinin, uzun vadede totalitarizme neden olan karakteristiğini tespit etmektir. Çalışmada, Mises'e göre birbirine karşı olan faşizm ve sosyalizmin totalitarizme sebep olma konusunda farklarının olmadığı iddiası, bürokrasi örneğinden yola çıkılarak irdelenecektir. Buna göre, bürokrasi faaliyetlerindeki büyümenin devlet müdahalesi için nasıl bir araç olduğu ve bunun totalitarizme dönüşmesi açısından insan eylemlerini nasıl sınırladığı araştırmanın sorusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma genel itibarıyla niteliksel bir çalışma olacaktır. Doküman analiziyle birlikte daha önce yapılan araştırmalardan hareketle konunun incelenmesi ve konuyla ilgili kaynakların taranması yöntemi uygulanacaktır. Tarihsel araştırma bir diğer araştırma yöntemi olarak kullanılacaktır. Buna göre, geçmişte konuyla bağıntılı meydana gelmiş olay ve olgular incelenecek olup, mevcut durumun geçmişle ilişkisi saptanacak ve bu doğrultuda veriler toplanarak incelenecektir. Mises'in 20. yy düşünürü olması nedeniyle doğal olarak yaşadığı dönemin sorunlarına eğilmesi, kanımızca bu yöntemin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu sayede 20. yy başta olmak üzere önceki yüzyıllarda da bir sorun olarak devlet-toplum-birey ilişkisini derinden etkilemiş olan siyasi ve bürokratik meseleler, 21. yy'da hâlâ devam etmekte olan sorunlara da ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Ludwig von Mises came to the fore with his criticisms of totalitarian states during the period when Nazism and fascism were widespread. After the Great Depression of 1929, socialist ideas began to be seen as saviors throughout the world. Mises advocated the market economy as a savior for the solution of this problem by examining the totalitarian attitudes of Nazism, fascism, and socialist movements that arose from this era on the grounds of economics. He drew attention to the problem of bureaucracy as a precaution taken by states, which he considered a hindrance to the effective functioning of the market economy and the provision of individual freedom. The purpose of this study is to examine Mises' bureaucracy approach and identify the long-term aspects of bureaucracy, which is an instrument of the interventionist state understanding that gives rise to totalitarianism. In the study, the claim that fascism and socialism, which are opposed to each other according to Mises, have no difference in causing totalitarianism, will be examined based on the example of bureaucracy. As a result, the main question of the research is how the expansion of bureaucratic operations serves as an instrument for state intervention and how it restricts human action in terms of its transformation into totalitarianism. This will be a qualitative study. Along with the document analysis, the method of examining the subject and analyzing the relevant sources will be applied based on the previous studies. Accordingly, the past occurrences of the subject's events and phenomena will be examined, the relationship between the current situation and the past will be determined, and data will be collected and analyzed in this respect. Since Mises was a 20th-century thinker, he focused on the problems of his time and the period he lived in. For this reason, in my opinion, this method needs to be used.