Aktinit karbürlerin yoğunluk fonksiyonel teori ile incelenmesi
Density functional theory analysis of actinide carbides
  1. Tez No: 804305
  2. Yazar: NAFİYE MANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BÜYÜKMUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktinitler, TPSS, QTAIM, Moleküler Yüzey, Bağ Mertebesi, Actinides, TPSS, QTAIM, Molecular Surface, Bond Order
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Aktinit karbürler dördüncü nesil bölünme reaktörlerinde yakıt olarak kullanılma potansiyeli vardır. Ek olarak aktinit bileşikleri özelliklerinde görülen büyük relativistik etki dolayısıyla araştırma alanı olarak özel ilgi görmektedir. Bu tezde aktinit monokarbürler (AnC) Yoğunluk Fonksiyonel Teori'nin TPSS fonksiyoneli kullanılarak çalışılmıştır. Bütün AnC yapıları ilk 5 multiplisite değeri için geometri optimizasyonu yapılmış ve en kararlı yapının multiplisitesi belirlenmiştir. Daha sonra en kararlı yapılar için bağ, yük, sınır orbital ve moleküler yüzey analizi yapılmıştır. Topolojik analiz yapılarak bağ kritik noktasında bazı QTAIM parametreleri hesaplanmış ve periyot boyunca nasıl değiştiği incelenmiştir. Elektron yoğunluğu gibi bağ kritik noktası parametreleri An-C bağlarından bazılarının iyonik, kısmi iyonik ve NpC de tam kovalent karaktere sahip olduğu sonucuna ulaşmamamızı sağlamıştır. Optimize yapılarda moleküler yüzey analizi de gerçekleştirilmiştir. Moleküler yüzey analizinden elde edilen özellikler moleküler hacim, yüzey ve moleküler yüzey elektrostatik potansiyelidir. Bu özelliklerin atom numarasına bağlı olarak değişimi bazı fiziksel özellikler açısından yorumlanmıştır. Molekülün iç polarlığının ölçüsü olan moleküler polarlık indeksi ve iç yük ayrımı değerleri hesaplanarak dipol momentle birlikte nasıl değiştiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Actinide carbides have potential to be the compound of nuclear fuel for the fourth generation nuclear fission reactors. Additionally, the actinide compounds have special research interest due to big relativistic effect appearing on their properties. In this thesis, actinide carbides (AnC) were studied by using TPSS functional of Density Functional Theory. Geometry optimization for all AnCs have been done for first five multiplicities and the multiplicities for the most stable structure of each molecule have been determined comparing their energies. Then bonding, charge, frontier orbital and molecular surface analysis have been done for the most stable structures. Some quantities for the bond critical points were calculated by topological analysis and their variations through period were examined. Bond critical point quantities such as electron density shows that some of the bonds are ionic and some of them partially covalent. Only the bond of one of them, NpC is concluded to be covalent. The several properties obtained from molecular surface analysis are molecular volume, surface and molecular surface electrostatic potentials. The variation of these quantities as a function of atomic number were interpreted for some physical properties. Molecular polarity index and internal charge separation values which are internal polarity measure of the molecule together with dipole moment were examined across the period.