Aktinit dibromürlerin yoğunluk fonksiyonel teori ile incelenmesi
Investigation of actinide dibromides by density functional theory
- Tez No: 950498
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aktinit, Yoğunluk Fonksiyonel Teori, QTAIM Analizi, Moleküler Yüzey Analizi, Actinides, Density Functional Theory, QTAIM Analysis, Molecular Surface Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada meta-GGA kompozit metodu olan r2SCAN-3c metodu ve meta-GGA revTPSS fonksiyoneli kullanılarak aktinit dibromürler incelenmiştir. İlk metot relativistik etkiyi içermektedir. İkinci fonksiyonelle birlikte ZORA Hamiltonyeni uygun taban setiyle kullanılarak relativistik etki hesaplamalara dahil edilmiştir. Öncelikle söz konusu yapıların moleküler geometri optimizasyonları herhangi bir sınırlama kullanılmadan r2SCAN-3c metodu ve def2-TZVP taban seti ile revTPSS fonksiyoneli kullanılarak yapılmıştır. Hesaplamalarda geometri optimizasyonundan sonra yük dağılımı, bağ mertebeleri, titreşim spektrumu da elde edilmiştir. Daha sonra optimizasyonla elde edilen dalga fonksiyonlarını içeren dosyalar kullanılarak ilave yük ve bağ mertebesi analizleri yanında HOMO-LUMO, QTAIM ve moleküler yüzey analizleri gerçekleştirilmiştir. Daha önceden aktinit serisinin tamamını içeren çalışmalarda olduğu gibi niceliklerde atom numarasına bağlı olarak devamlı bir artış veya azalma yerine bölgeye bağlı olarak değişimler elde edilmiş bunlar aktinitlerin özelliklerine bağlı olarak yorumlanmıştır.. Spin dağılımı analizleri sonucunda eşleşmemiş elektronların büyük ölçüde aktinitlerin f altkabuğunda toplandığı bulunmuştur. Aktinit üzerindeki kısmi yüklerde Cm, Bk ve Lr elementlerinde ani düşme dışında periyot boyunca bir çok yerde durağanlık bazı yerlerde de bir artış söz konusudur. Bağ mertebesi ve bağ kritik nokta nicelikleri sonucunda bağların kısmi kovalent karaktere sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada ayrıca sulu çözelti ortamında da hesaplamalar yapılmış ve gaz fazına göre bağlarda uzama, bağ mertebesinde de azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, actinide dibromides were investigated using the r2SCAN-3c method, a meta-GGA composite method, and the meta-GGA revTPSS functional. The first method incorporates the relativistic effect. The ZORA Hamiltonian with an appropriate basis set for the second functional was used to incorporate the relativistic effect into the calculations. Initially, molecular geometry optimizations of the structures were performed without any restrictions using the r2SCAN-3c method and the revTPSS functional with the def2-TZVP basis set. Following the geometry optimization, the calculations also yielded charge distribution, bond orders, and vibrational spectra. Subsequently, additional charge and bond order analyses, as well as HOMO-LUMO, QTAIM, and molecular surface analyses, were performed using files containing the wave functions obtained through optimization. As in previous studies covering the entire actinide series, changes in the quantities were observed depending on the region, rather than a continuous increase or decrease in the atomic number, and these were interpreted depending on the properties of the actinides. Spin distribution analyses indicate that unpaired electrons are largely accumulated in the f subshell of the actinides. Apart from a sudden decrease in partial charges on actinide elements for Cm, Bk, and Lr, there is constancy in many locations throughout the period and an increase in some locations. Based on bond order and bond critical point quantities, it is understood that the bonds have a partially covalent character. In this study, calculations were also made in the aqueous solution environment and it was concluded that there was an elongation in the bonds and a decrease in the bond order compared to the gas phase.