Valorisation of grape juice wastes to produce citric acid by Aspergillus niger
Aspergillus niger tarafından sitrik asit üretimi için üzüm suyu atıklarının değerlendirilmesi
- Tez No: 804333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İMGE OKTAY BAŞEĞMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Bioengineering, Biotechnology, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger, Box Behnken Design, sitrik asit optimizasyonu, üzüm posası, Aspergillus niger, Box Behnken Design, citric acid optimization, grape pomace
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gıda, içecek ve ilaç başta olmak üzere birçok endüstride katkı maddesi olarak kullanılan sitrik asit, ticari olarak mikroorganizmalardan fermantasyon yoluyla üretilmektedir. Sitrik asit üretiminde birçok bakteri, maya ve mantar türü kullanılsa da endüstriyel üretimde en çok tercih edilen tür siyah küf olarak da bilinen Aspergillus niger türleridir. Sitrik asit üretiminde fermantasyonda şeker oranı yüksek karbon kaynakları tercih edilmektedir. Bu nedenle özellikle meyve atıkları fermantasyon için uygun substratlardır. Şarap ve meyve suyu fabrikalarının önemli bir atığı olan üzüm posası %50-80 oranında şeker içermektedir. Bu nedenle bu çalışmada substrat olarak kurutulmuş ve öğütülmüş üzüm posası seçilmiştir. Yüksek verimde sitrik asit elde etmek için fermantasyon parametrelerinin optimize edilmesi gerekmektedir. Ancak tüm parametrelerin test edilmesi zaman ve maliyet açısından olumsuz bir durumdur. Bu nedenle bazı istatistiksel yöntemlerle parametrelerin optimum koşulları belirlenebilir. Bu çalışmada, substrat konsantrasyonu, başlangıç pH'ı, fermantasyon sıcaklığı ve süresinin optimum koşulları, Yanıt Yüzey Metodolojisi Box Behnken Tasarımı kullanılarak incelenmiştir. Minimum ve maksimum aralıklar substrat konsantrasyonu için 30-120 g/L, pH için 2-8, fermantasyon sıcaklığı için 25-35⁰C ve fermantasyon süresi için 48-168 saat olarak belirlenmiştir. Substrat konsantrasyonu, başlangıç pH'ı, fermantasyon sıcaklığı ve süresi için optimum koşullar sırasıyla 120 g/L, 5, 30⁰C ve 168 saat olarak belirlenmiş ve sitrik asit konsantrasyonu 7.57 g/L olarak bulunmuştur. İstatistiksel analiz oluşturulan modelin anlamlı olduğunu göstermiş ve R2 0.936 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Citric acid, which is used as an additive in many industries, including food, beverage, and pharmaceutical, is commercially produced from microorganisms by fermentation. Although many types of bacteria, yeast, and fungi are used in the production of citric acid, the most preferred species in industrial production are Aspergillus niger species, also known as the black mold. Carbon sources with high sugar content are preferred in fermentation in the production of citric acid. Therefore, especially fruit wastes are suitable substrates for fermentation. Grape pomace, which is an important waste of wine and fruit juice factories, has a sugar content of 50-80%. For this reason, dried and ground grape pomace was chosen as the substrate in this study. In order to obtain citric acid in high yield, the fermentation parameters must be optimized. However, testing all parameters is a negative situation in terms of time and cost. For this reason, the optimum conditions of the parameters can be determined by some statistical methods. In this study, the optimum conditions of substrate concentration, initial pH, fermentation temperature, and time were investigated using the Response Surface Methodology Box Behnken Design. 30-120 g/L for substrate concentration, 2-8 for pH, 25-35⁰C for fermentation temperature, and 48-168 hours for fermentation time were determined for minimum and maximum values. Optimum conditions for substrate concentration, initial pH, fermentation temperature, and time were determined as 120 g/L, 5, 30⁰C, and 168 hours respectively, and the citric acid concentration was found to be 7.57 g/L. The statistical analysis showed that the created model was significant and the R2 was found to be 0.936.