Acil serviste pulmoner emboli ön tanısı ile bilgisayarlı anjiografi istenen hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients referred to the emergency department with suspected pulmonary embolism for computed tomography angiography
  1. Tez No: 804344
  2. Yazar: KAMİLE KARABULUT ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, D-dimer, PERC, Wells skoru, YEARS skoru, Pulmoner Bilgisayarlı Anjiografi, Pulmonary thromboembolism, d-dimer, PERC, Wells score, YEARS score, Computed Tomography Angiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Acil Serviste Pulmoner Emboli Ön Tanısı ile Bilgisayarlı Anjiyografi İstenen Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE), miyokard enfarktüsü ve inmeden sonra dünya genelinde kardiyovasküler ölümlerin en yaygın üçüncü nedenidir. Acil servise nefes darlığı, göğüs ağrısı, takipne ve senkop gibi semptomlar ile başvuran hastalarda, pulmoner emboli hayatı tehdit eden ve tanı konmazsa mortaliteyi artıran nedenlerden biridir. Bizim çalışmamızda PTE tetkik süreçlerini standardize etmek, doğru tetkik isteme farkındalığını artırmak amacıyla, Haziran 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servise başvuran ve PTE ön tanısı ile bilgisayarlı tomografi tetkiki istenen hastalarda, tetkik öncesinde doldurulması istenen bir form düzenlenmiştir. Bu çalışmada bu formlarda toplanan verilerin geriye dönük olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Materyal ve Metod: Haziran 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil servisine başvuran ve başvuru yakınması ile ilişkili ön tanıda PTE düşünülen ve bu nedenle bilgisayarlı anjiografi tetkiki yapılan hastalar dahil edildi. acil servise başvuran ve PTE ön tanısı ile bilgisayarlı tomografi tetkiki istenen hastalarda, tetkik öncesinde doldurulması istenen formlar geriye dönük olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 352 hastanın yaş ortalaması 55±17 yıl, 189'u (%53.7) kadın, 163'ü (%46.3) erkek idi. 352 hastaya acil serviste bilgisayarlı pulmoner anjiografi tomografisi çekildi ve çalışmamızda pulmoner tromboemboli prevelansı %11,4 (40 hasta) olarak bulundu. Hastalar PERC değerlendirildiğinde 327 (%92.9) hastada pozitif ve 25 (%7.1) hastada negatif olarak tespit edildi. PERC açısından negatif olan hastalarda PBTA'da PTE tespit edilmedi. Hastaların Wells Algoritmaları değerlendirildiğinde 149 (% 42.3) hasta düşük risk, 180 (%51.1) hasta orta risk ve 23 (%6.5) hasta yüksek risk olarak değerlendirildi. Hastaların risk skorlamasına göre PTE sayıları düşük risk grubunda %4, orta risk grubunda %15, yüksek risk grubunda ise %30.4 olarak bulundu. Hastaların YEARS Algoritması açısından değerlendirmesinde 224 (%74.7) hastada PTE dışlanamazken, 76 (%25.3) hastada dışlanabileceği şeklinde değerlendirilmiştir. YEARS algoritmasına göre PTE dışlanan 76 hastanın 2'sinde PTE tespt edildi, PTE dışlanamayan 224 hastanın 31'inde PTE tespit edildi Sonuç: Pulmoner tromboemboli tanısı koymak için spesifik bir test yoktur. Yapılan çalışmalarda PERC, Wells skoru, d-dimer ve YEARS skorları kullanılarak PTE tanısını konusunda bize yardımcı olmaktadır. PBTA kullanımı ise tanıyı doğrulamıza yardımcı olur. Literatürdeki çalışmalar ve bizim çalışmamızdaki sonuçlar değerlendirildiğinde PERC negatif hastaların PTE açısıdan güvenle dışlanabileceğini göstermiştir. Wells ve YEARS gibi skorlama sistemleri ise PTE açısından risk sınıflaması oluşturmak ve tanı koyma sürecinde güvenli şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of Patients Referred to the Emergency Department with Suspected Pulmonary Embolism for Computed Tomography Angiography Introduction and Aim: Pulmonary thromboembolism (PTE) is the third most common cause of cardiovascular deaths worldwide, following myocardial infarction and stroke. In patients presenting to the emergency department with symptoms such as dyspnea, chest pain, tachypnea, and syncope, pulmonary embolism is a life-threatening condition that, if left undiagnosed, can increase mortality rates. In our study, in order to standardize the PTE diagnosis processes and to increase the awareness of appropriate test ordering, a form was prepared to be filled before the procedure in patients who applied to the Akdeniz University Hospital Emergency Department between June 2020 and April 2021 and were requested to have a computed tomography examination with a preliminary diagnosis of PTE. In this study, the data collected in these forms were evaluated retrospectively. Material and Methods: Patients who presented to the Akdeniz University Hospital Emergency Department between June 2020 and April 2021, with a preliminary diagnosis of PTE related to their symptoms, and consequently underwent computed angiography, were included in the study. The forms to be completed prior to the computed tomography examination were retrospectively evaluated. Results: The study included 352 patients with a mean age of 55±17 years, of whom 189 (53.7%) were female and 163 (46.3%) were male. Computed pulmonary angiography was performed on all 352 patients, and the prevalence of pulmonary thromboembolism in our study was found to be 11.4% (40 patients). When evaluated using the PERC rule, 327 (92.9%) patients were identified as PERC positive, while 25 (7.1%) patients were PERC negative. No PTE was detected in patients with a negative PERC. According to the Wells algorithm, 149 (42.3%) patients were classified as low risk, 180 (51.1%) as moderate risk, and 23 (6.5%) as high risk. Based on the risk scoring, the prevalence of PTE was 4% in the low-risk group, 15% in the moderate-risk group, and 30.4% in the high-risk group. When evaluated using the YEARS algorithm, 224 (74.7%) patients were deemed unable to exclude PTE, while 76 (25.3%) were deemed able to exclude it In the evaluation of the patients in terms of the YEARS Algorithm, it was evaluated that while PTE could not be excluded in 224 (74.7%) patients, it could be excluded in 76 (25.3%) patients. According to the YEARS algorithm, PTE was detected in 2 of 76 patients excluded, PTE was detected in 31 of 224 patients whose PTE could not be excluded. Conclusion: There is no specific test for diagnosing pulmonary thromboembolism. Studies have shown that the use of PERC, Wells score, D-dimer, and YEARS scores can assist in the diagnosis of pulmonary thromboembolism. The use of computed tomography pulmonary angiography aids in confirming the diagnosis. Based on the studies in the literature and the results of our study, it has been shown that patients with negative PERC can safely exclude PTE. Scoring systems such as Wells and YEARS can be used to classify the risk of PTE and assist in the diagnostic process.