Acil serviste pulmoner emboli düşünülen malignite tanılı hastalarda klinik olasılık skorlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical probability scores for suspected pulmonary embolism in patients with malignancy in the emergency department
  1. Tez No: 784132
  2. Yazar: İBRAHİM ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DİKME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, pulmoner emboli, klinik olasılık skorları, malignite, Emergency department, pulmonary embolism, clinical probability scores, malignancy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında malignite tanılı acil servis hastalarında pulmoner emboli (PE) ön tanısında belirtilen klinik olasılık testlerinin PE tanısını yakalamada birbirlerine üstünlüğünün ortaya koyulması amaçlandı. Gereçler ve yöntem: 01.11.2021 ve 30.04.2022 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran, malignite tanısına sahip, ön tanısında PE düşünülen ve çalışmaya katılım onayı veren tüm erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma popülasyonu içerisinden dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun hastalar seçilerek örneklem oluşturuldu. PE'ye yönelik bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografi (BTPA) ile görüntüleme tetkiki istenmiş olan hastalar çalışma popülasyonunu oluşturdu. Hasta seçiminde randomizasyon uygulanmamış olup kriterleri karşılayan tüm hastalar ardışık olarak çalışmaya alındı. Toplamda 121 hasta çalışmaya dahil edilmiş oldu. Çalışmaya alınan hastalar acil serviste primer hekimi tarafından değerlendirildikten sonra çalışma için gerekli tetkikin istenmesi halinde çalışmaya dahil edilen hastalara herhangi bir ek tetkik ya da tedavi uygulanmadı. Hastaların acil servis başvurusundaki tetkik sonuçları, pulmoner görüntüleme tetkik raporu, hastaların demografik verileri ve var ise bakılmış olan tüm laboratuvar sonuçları tez veri toplama formuna kaydedildi. Her beş klinik olasılık skorlamasını içeren toplamda 15 soru (Yaş, Cinsiyet, Kalp hızı, sPo2, Göğüs ağrısı ve akut dispne, Senkop, Hemoptizi, DVT kliniği, PE'nin en olası tanı olması, İmmobilizasyon/cerrahi, Geçirilmiş PE/DVT tanısı, Malignite, Kronik akciğer hastalığı, Hormon kullanımı, Gebelik) sorgulanarak tez veri takip formuna kaydedildi. Görüntüleme raporunda PE saptanan hastalar ile saptanmayan hastalar arasında çalışmanın birincil ve ikincil amaçlarına yönelik karşılaştırmalar yapıldı. Tüm veriler excel dosyası üzerinde toplandı, istatistik için SPSS programı kullanıldı. Bulgular: Belirlenen tarih aralığında Acil Tıp Kliniğine başvuran malignite tanılı ve ön tanısında PE düşünülen tüm hastalar ardışık olarak çalışmaya alındı. Dahil etme ve dışlama kriterleri sonucunda toplam 121 hasta, BTPA görüntüleme sonucuna göre“PE grubu”20 (%16,5) hasta ve“Non-PE grubu”101 (%83,5) hasta olarak ayrıldı. Hastaların 69'u erkekti. En sık solid organ malignitesi (%64,5) saptandı. Sonlanıma bakıldığında hastaların çoğunluğunun taburcu olduğu (%49,6) ve 28 günlük mortalite 26 hastada gerçekleşti. Yaş ortalaması 65,8±12,5 yıl saptandı. Yaş, cinsiyet, malignite durumu, d-dimer ve mortalite iki grup arasında anlamlı farklılık göstermedi, PE grubunda yatış oranı Non-PE gruptan daha yüksekti. İki grup arası taşikardi, hipoksi, göğüs ağrısı, akut dispne, senkop, hemoptizi, DVT kliniği, PE'nin en olası tanı oluşu, immobilizasyon ve/veya cerrahi, geçirilmiş PE ve/veya DVT, kronik akciğer hastalığı ve hormon kullanımı açısından karşılaştırıldığında fark izlenmedi. Hastaların %94,2'si PERC ile PE dışlanamaz grupta yer alırken, PE dışlanır olarak hesaplanan hastaların hiçbirinde BTPA'da PE gözlenmedi. YEARS skoru 28 hastaya BTPA önermedi, ancak 2 hastada BTPA'da PE saptandı. Wells skoru 54 hastayı düşük riskli sınıfladı, ancak 10 hastada BTPA'da PE saptandı. Modifiye Geneva skoru 10 hastayı düşük riskli olarak sınıfladı, ancak 3 hastada BTPA'da PE saptandı. 4-PEPS skoru 9 hastayı çok düşük riskli olarak sınıfladı ve hastaların hiçbirinde BTPA'da PE gözlenmedi. Ancak istatistiksel olarak değerlendirildiğinde klinik olasılık skorları ile PE saptanma arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Ggruplar arasında yaşamsal bulgular anlamlı farklılık göstermedi. PE grubu ve Non-PE gruplar arasında WBC, hemoglobin, trombosit, BUN, kreatinin, pCO₂, pH değeri anlamlı farklılık göstermemişken, PE grubunda d-dimer değeri Non-PE gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Hastalar mortalite durumuna göre ikiye ayrılıp incelendiğinde; yaşamsal bulgular, malignite durumu, laboratuvar parametreleri, d-dimer ve klinik özellikleri açısından anlamlı farklılık göstermedi. Mortalite olan grupta anlamlı yüksek hipoksi oranı ve düşük SpO₂ değeri saptandı. WELLS, PERC, Modifiye Geneva ve YEARS skoru açısından mortalitede anlamlı farklılık saptanmadı. 4-PEPS ise mortalite açısından anlamlı bulundu. Mortalite olan grupta yatış oranı anlamlı yüksekti. Sonuç: Skorlama sistemlerinin malignite hastalarında PE'yi saptamakta birbirlerine üstünlükleri saptanamadı. PERC skorunda malignite ayrı bir kriter olarak dahil edilmemesine rağmen maligniteli PE hastalarını saptamada güvenilirdir. YEARS skorunun bazı PE hastalarında BTPA kullanımını önermemesi dikkat çekicidir. Wells, YEARS ve 4-PEPS skorlama sistemlerindeki görece subjektif sorular negatif BTPA istenen hasta sayısını artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it is aimed to reveal the superiority of clinical probability tests specified in calculating the clinical probability in the preliminary diagnosis of pulmonary embolism (PE) in emergency department (ED) patients with malignancy, over each other in catching the diagnosis of PE. Materials and methods: All adult patients who admitted to the ED of Istanbul Training and Research Hospital between 01.11.2021 and 30.04.2022, had a diagnosis of malignancy, were thought to have PE in the preliminary diagnosis, and gave consent to participate in the study were included in the study. A sample was formed by selecting patients who met the inclusion and exclusion criteria from the study population. Patients who were requested to have computed tomography pulmonary angiography (CTPA) imaging for PE constituted the study population. Randomization was not applied in patient selection, and all patients who met the criteria were included in the study consecutively. A total of 121 patients were included in the study. After the patients included in the study were evaluated by their primary physician in the ED, no additional examination or treatment was applied to the patients included in the study, if the necessary examination for the study was requested. The results of the examinations at the ED application, pulmonary imaging examination report, demographic data of the patients and all laboratory results, if any, were recorded in the thesis data collection form. A total of 15 questions including each of the five clinical probability scorings (Age, Gender, Heart rate, sPo2, Chest pain and acute dyspnea, Syncope, Hemoptysis, DVT clinic, PE being the most likely diagnosis, Immobilization/surgery, Previous PE/DVT diagnosis, Malignancy, Chronic lung disease, Hormone use, Pregnancy) were questioned and recorded in the thesis data follow-up form. Comparisons were made between patients regarding on PE in the imaging report, for the primary and secondary objectives of the study. All data were collected on excel file, SPSS program was used for statistics. Results: All patients with a diagnosis of malignancy and a presumptive diagnosis of PE who applied to the ED within the specified date range were consecutively included in the study. As a result of inclusion and exclusion criteria, a total of 121 patients were divided into 20 (16.5%) patients in the“PE group”and 101 (83.5%) patients in the“Non-PE group”according to the CTPA imaging results. 69 of the patients were male. The most common malignancy was found as solid organ malignancy (64.5%). Considering the outcome, the majority of the patients were discharged (49.6%) and 28-day mortality occurred in 26 patients. The mean age was 65.8±12.5 years. Age, gender, malignancy, d-dimer and mortality did not differ significantly between the two groups. The hospitalization rate in the PE group was higher. The difference between the two groups was compared in terms of tachycardia, hypoxia, chest pain, acute dyspnea, syncope, hemoptysis, DVT clinic, PE being the most likely diagnosis, immobilization and/or surgery, previous PE and/or DVT, chronic lung disease, and hormone use. While 94.2% of the patients were in the group where PE cannot be excluded with PERC, PE was not observed in CTPA in any of the patients who were calculated as PE excluded. YEARS score did not suggest BTPA in 28 patients, but PE was detected in BTPA in 2 patients. Wells score classified 54 patients as low risk, but PE was detected in CTPA in 10 patients. The modified Geneva score classified 10 patients as low risk, but PE was detected on CTPA in 3 patients. The 4-PEPS score classified 9 patients as very low risk, and none of the patients had PE on CTPA. However, when statistically evaluated, no significant relationship was found between clinical probability scores and PE detection. Vital signs did not differ significantly between the groups. WBC, hemoglobin, thrombocyte, BUN, creatinine, pCO₂, pH values did not differ significantly between the PE and Non-PE groups, while the d-dimer value in the PE group was found to be significantly higher than the Non-PE group. When the patients were divided into two according to their mortality status; vital signs, malignancy status, laboratory parameters, d-dimer and clinical features did not differ significantly. Significantly higher hypoxia rate and lower SpO₂ value were found in the mortality group. There was no significant difference in mortality in terms of WELLS, PERC, Modified Geneva and YEARS scores. 4-PEPS was found to be significant in terms of mortality. The hospitalization rate was significantly higher in the mortality group. Conclusion: There was no superiority of the scoring systems over each other in detecting PE in patients with malignancy. Although malignancy is not included as a separate criterion in the PERC score, it is reliable in detecting PE patients with malignancy. It is noteworthy that the YEARS score does not recommend the use of CTPA in some PE patients. The relatively subjective questions in the Wells, YEARS, and 4-PEPS scoring systems may increase the number of patients required to have negative CTPA.