Öğretmenlerin iş yaşam dengesi algılarının psikolojik sözleşmeye uyma düzeylerindeki rolü
The role of teachers' perceptions of work-life balance on the levels of compliance with the psychological contract
  1. Tez No: 804407
  2. Yazar: DÖNDÜ AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Yaşam uyumu, Psikolojik Sözleşme, Örgütsel Sadakat, Work Life adjustment, Psychological Contract, Organizational loyalty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin iş yaşam dengesi algılarının psikolojik sözleşmeye uyma düzeyleri üzerindeki rolünün incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada“İş Yaşam Dengesi Ölçeği ve ”Psikolojik Sözleşmeye Uyma Düzeyi Ölçeği“ ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Uşak il merkezindeki ilk, orta ve lise düzeyindeki kamu okullarda görev yapan 2900 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada kolay ulaşılabilir örnekleme yoluyla ulaşılabilen 418 öğretmenden araştırma verileri toplanmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin iş yaşam dengesine ilişkin algılarının iş yaşam uyumu, kendine zaman ayırma ve yaşamın işten ibaret olması boyutlarında ”yüksek“, yaşamı ihmal etme boyutunda ise ”orta" düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin psikolojik sözleşmeye uyma düzeylerinin tüm boyutlarda ve toplamda yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada öğretmenlerin iş yaşam dengesi algıları ile psikolojik sözleşme uyum düzeyleri arasında anlamlı, pozitif yönlü ve düşük düzeyde ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin iş yaşam dengesi algılarının psikolojik sözleşmeye uyma düzeylerini yordadığı saptanmıştır. Öğretmenlerin iş yaşam dengelerini daha iyi sağlayabilecekleri koşulların yaratılmasının, psikolojik sözleşmeye uyma düzeylerine olumlu yansıyacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study wasaim to determine the role of teachers' perceptions of work-life balance on the levels of compliance with the psychological contract.The study was held in correlational screening model. The population of the research consists of 2900 teachers working in public primary, secondary and high schools in the center of Uşak province. In the study, research data were collected from 418 teachers who could be reached through easily accessible sampling.In the study, data were collected with the“Work-Life Balance Scale and the Level of Compliance with the Psychological Contract Scale”. As a result of the study; teachers; perceptions of work-life balance were found to be“high”in the dimensions of work-life adjustment, taking time for oneself, and life consists of work, and“medium”in neglecting life. It was determined that the level of compliance with the psychological contract of the teachers was high in all dimensions and in total. In the study, it was determined that there were statistically significant, positive and low-level relationships between teachers' perceptions of work-life balance and psychological contract compliance levels. In the study, it was also determined that teachers' perceptions of work-life balance predicted their level of compliance with the psychological contract. It is thought that creating conditions where teachers can better maintain their work-life balance will have a positive impact on their level of compliance with the psychological contract.