Sınıf öğretmenlerinin sözde bilim ve epistemolojik inanışları ile bilimsel okuryazarlık düzeyleri
Classroom teachers' pleasure science and epistemological beliefs and levels of scientific literacy
- Tez No: 804571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞAHİN KALYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Okuryazarlık, Epistemolojik İnançlar, Sözde Bilim, Epıstemologıcal belıefs, Pse-Scıence, Scıentıfıc Lıteracy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin Sözde Bilim ve Epistemolojik İnanışları ile Bilimsel Okuryazarlık Düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya 2022- 2023 eğitim öğretim yılında Kars ili Merkez ilçesinde görev yapmakta olan sınıf öğretmeni katılmıştır. 203 sınıf öğretmeninin katılmış olduğu araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inanç düzeylerinin belirlenebilmesi için“Epistemolojik İnançlar Ölçeği”kullanılmıştır. Sözde bilim inanç düzeylerinin belirlenebilmesi için“Bilim, Sözde-Bilim Ayrımı Ölçeği”kullanılmış olup Bilimsel okuryazarlık düzeylerinin belirlenebilmesi için ise“Bilimsel Okuryazarlık Becerileri Testi”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda epistemolojik ve sözde bilim inanç düzeylerinin orta düzeyde olduğuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inançları, sözde bilim inançları ve bilimsel okuryazarlık düzeyleri bazı değişkenlere göre (yaş, kıdem, cinsiyet, mezun olduğu alan, lisansüstü eğitim seviyeleri, bilimin doğası, bilim tarihi ve bilim sosyolojisi dersleri alma durumları) anlamlı farklılık göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inançları ile bilimsel okuryazarlık düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Elde edilmiş olan sonuçlara göre, sınıf öğretmenlerinin epistemolojik inanışları arttıkça bilimsel okuryazarlık düzeyleri düşmektedir. Sınıf öğretmenlerinin sözde bilim inanışları ile bilimsel okuryazarlık düzeyleri arasında herhangi bir ilişkiye rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the Pseudo-Science and Epistemological Beliefs and Scientific Literacy Levels of Classroom Teachers. Classroom teachers working in Kars Central District participated in the research in the 2022-2023 academic year. The relational survey method was used in the study in which 203 classroom teachers participated.“Epistemological Beliefs Scale”was used to determine the epistemological belief levels of Classroom Teachers. The“Science, Pseudo-Science Discrimination Scale”was used to determine the levels of so-called science belief, and the“Scientific Literacy Skills Test”was used to determine the scientific literacy levels. As a result of the analysis of the data obtained, it has been reached that the epistemological and pseudo-science belief levels are at a moderate level. It was concluded that primary school teachers' epistemological beliefs, pseudo-science beliefs and scientific literacy levels did not differ significantly according to some variables (age, seniority, gender, graduated field, graduate education levels, nature of science, history of science and sociology of science courses). As a result of the study, it was seen that there is a negative and significant relationship between the epistemological beliefs of classroom teachers and their scientific literacy levels. According to the results obtained, as the epistemological beliefs of classroom teachers increase, their scientific literacy levels decrease. No relationship was found between the so-called science beliefs of Classroom Teachers and their scientific literacy levels.