Erken başlangıçlı ve yetişkin depresyonunda mizaç özelliklerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of temperature characteristics in early and adult depression with healthy controls
  1. Tez No: 804577
  2. Yazar: ESRA GÜNEYSU ELMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ ÇİLLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Baskın mizaç, depresyon, erken başlangıçlı depresyon, mizaç, depression, dominant temperament, early onset depression, temperament
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Depresyon ruhsal bozukluklar arasında sık görülen bir hastalık olması dışında neden olduğu yeti yitiminin büyük kayıplara yol açması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Mizaç (Huy), genetik olarak aktarılan, biyolojik temelli, kişinin hayatı boyunca neredeyse hiç değişmeyen, tekrarlayan özelliklerden oluşmaktadır. Mizacın duygudurum bozuklukları ile ilişkisi birçok araştırmaya konu olsa da depresyonun başlangıç yaşı ile ilişkisi literatürde yeterince araştırılmamış konulardan biridir. Bu çalışmada DSM-5 ölçütlerine göre majör depresif bozukluk hastalarının mizaç özelliklerinin depresyonun başlangıç yaşıyla ilişkisini araştırmayı ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırmayı hedefledik. YÖNTEM: Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniğine 07/11/2022- 30/12/2022 tarih aralığında başvuran ve Depresif Bozukluk tanısı konulan 114 hasta ilk depresyon atağı yaşına göre erken (18-30 yaş, n=55) ve yetişkin başlangıçlı (30-65 yaş, n=59) olarak gruplandırıldı. Hastalar ve 53 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubuna Sosyodemografik veriler, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, TEMPS-A Mizaç Ölçeği ve DSM-5 Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi uygulandı. BULGULAR: EBD ve GBD hastalarının mizaç özellikleri sağlıklı bireylerden farklıdır. Depresif ve irritabl mizaç puanları erken başlangıçlı depresyon grubunda geç başlangıçlı depresyon grubundan anlamlı düzeyde daha yüksekti. Baskın afektif mizacın olması depresyonun erken başlangıç yaşına etki eden faktörlerdendir. Afektif mizaçlardan siklotimik, irritabl, depresif ve anksiyöz mizacın tek başına veya birden fazla baskın afektif mizacın olması intihar eğilimi ile ilişkilidir. SONUÇ: MDB başlangıç yaşı depresif, irritabl ve anksiyöz mizaç puanlarını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparıson of Temperature Characterıstıcs in Early and Adult Depressıon Wıth Healthy Controls INTRODUCTION: Depression is an important health problem not only because it is a common mental disorder but also because the disability it causes leads to great losses. Temperament (temperament) consists of genetically transmitted, biologically based, repetitive characteristics that almost never change throughout a persons life. Although the relationship between temperament and mood disorders has been the subject of many studies, the relationship between temperament and age of onset of depression is one of the issues that has not been sufficiently investigated in the literature. In this study, we aimed to investigate the relationship between temperament characteristics and age of onset of depression in patients with major depressive disorder according to DSM-5 criteria and to compare them with healthy controls. METHODS: A total of 114 patients who were admitted to the Psychiatry Clinic between 07/11/2022 and 30/12/2022 and diagnosed with depressive disorder were grouped as early onset (18-30 years, n=55) and adult onset (30-65 years, n=59) according to the age of the first episode of depression. Sociodemographic data, Hamilton Depression Rating Scale, TEMPS-A Temperament Scale and DSM-5 Structured Clinical Interview were administered to the patients and a control group of 53 healthy volunteers. RESULTS: The temperament characteristics of EBD and GBD patients differed from healthy individuals. Depressive and irritable temperament scores were significantly higher in the early-onset depression group than in the late-onset depression group. Among affective temperaments, cyclothymic, irritable, depressive and anxious temperaments alone or having more than one dominant affective temperament is associated with suicidality. CONCLUSIONS: Age at onset of MDD predicts depressive, irritable and anxious temperament scores.