2022 yılında intravenöz sistemik antikanser tedavi son dozundan sonra 30 gün içerisinde mortalite oranı; tek merkez retrospektif deneyimitıpta
Mortality rate within 30 days after last dose of intravenous systemic anti-cancer therapy in 2022; single center retrospective experiencemedicine
- Tez No: 804582
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: kanser, kemoterapi, immunoterapi, mortalite, 30 günlük mortalite, cancer, chemotherapy, immunotherapy, mortality, 30-day mortality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Sistemik anti kanser tedavisinden sonraki ilk 30 gündeki ölüm oranı, sistemik anti kanser tedavilerinin hastalara vereceği önlenebilir zararın yararlı bir göstergesi olabilir, ancak bu göstergeye iliĢkin veriler sınırlıdır. Tedavi sonrası 30 gün ölüm geliĢen hasta özelliklerinin belirlenmesi, hasta bakım kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak ve finansal toksisiteyi azaltacaktır. Biz de bu çalıĢmada, merkezimizde 2022 yılında intravenöz sistemik tedavi alan hastaları taramayı ve son tedavi dozu sonrası 30 günlük mortalite oranını belirlemeyi hedefledik. Gereç-Yöntem: Merkezimizde 2022 yılında intravenöz sistemik anti kanser tedavisi alan tüm hastaların verisi retrospektif olarak incelenmiĢtir. Hastaların tanıları, hastalık evresi, kemoterapi rejimleri ve hastanın karakteristik özellikleri kayıt edilmiĢtir. 30 günlük mortalite, son kemoterapi dozunu aldıktan sonraki ilk 30 gün içinde ölüm olarak tanımlanmıĢtır. Bulgular: ÇalıĢmaya toplam 1937 hasta dâhil edilmiĢtir. Hastaların büyük bir çoğunluğunun gastrointestinal sistem kanserleri (n=595, %30,7), meme kanseri (N=369, %19) ve akciğer kanseri tanısı (n=357, %18,5) olduğu saptanmıĢtır. Hastaların son aldığı tedavilerde en sık tedavi kemoterapi (n=1514, %78,1), sonrasında sırasıyla kemoterapi-monoklonal antikor kombinasyonu (n=241, %12,4) ve immunoterapidir (n=91, %4,7). Tüm hasta grubunda, sistemik anti kanser tedavi sonrası 30 günlük mortalite oranı %7 (n=136) olarak saptanmıĢtır. Bu hastaların %38,9 'unun gastrointestinal sistem 89 kanseri tanısı olduğu, %28,6 'sının ise akciğer kanseri tanısı olduğu belirlenmiĢtir. Kemoterapi alan (n=1514) hastanın 110' unda (%7,2) 30 gün içerisinde ölüm görülmüĢken, immunoterapi alan (n=91) hastanın 13'ünde (%14,2) 30 gün içerisinde ölüm saptanmıĢtır. Sonuç: Bulgularımız, özellikle belirli kanser tiplerinde ve immunoterapi sonrasında 30 günlük mortalite oranının yüksek olduğunu göstermektedir. Bu hasta grubunda, klinik yararı net olmayan tedaviler verilmeden önce tedavi karar verme sürecinin gözden geçirilmesi gereklidir. Ayrıca, hasta tiplerinin, hastalık evrelerinin ve tedavi basamaklarının homojen olduğu gruplarda sonuçlarımızın tekrar edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
9. ABSTRACT Aim: The mortality rate within the first 30 days after systemic anti-cancer treatment may be a useful indicator of preventable harm caused by these treatments, but data on this indicator are limited. Identifying patient characteristics associated with death within 30 days after treatment may contribute to improving patient care quality and reducing financial toxicity. In this study, we aimed to screen patients who received intravenous systemic treatment at our center in 2022 and determine the 30-day mortality rate after the last treatment dose. Materials and Methods: Data of all patients who received intravenous systemic anti-cancer treatment at our center in 2022 were retrospectively reviewed. Patients' diagnoses, disease stages, chemotherapy regimens, and patient characteristics were recorded. Thirty-day mortality was defined as death within the first 30 days after the patient received the last chemotherapy dose. Results: A total of 1937 patients were included in the study. The majority of patients had gastrointestinal system cancer (n=595, 30.7%), breast cancer (n=369, 19%), or lung cancer (n=357, 18.5%). The most common treatment received by patients was chemotherapy (n=1514, 78.1%), followed by chemotherapy-monoclonal antibody combination therapy (n=241, 12.4%) and immunotherapy (n=91, 4.7%). The overall 30-day mortality rate after systemic anti-cancer treatment was 7% (n=136). Of the patients who died within 30 days, 38.9% had gastrointestinal system cancer and 28.6% had lung cancer. Of the patients who received chemotherapy (n=1514), 110 (7,2%) died within 30 days, 91 while 13 (14,2%) of the patients who received immunotherapy (n=91) died within 30 days. Conclusion: Our findings indicate a high 30-day mortality rate, especially in certain types of cancer and after immunotherapy. In this patient group, the treatment decision-making process should be reviewed before administering treatments that have unclear clinical benefits. Additionally, our results need to be replicated in groups with homogeneous patient types, disease stages, and treatment steps.