IB okullarındaki eğitimcilerin kapsayıcılığa dair görüşleri
Teachers' views on inclusion at IB schools
  1. Tez No: 804603
  2. Yazar: ELİF AKARDAŞ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcılık, kapsayıcı okul, Uluslararası Bakalorya Okulları, Inclusive, inclusive school, International Baccalaureate Schools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kapsayıcı felsefe, bireyin tüm farklılıklarını kabul ederek onun ihtiyaçlarını karşılamayı ve toplumsal hayatın içinde tam olarak var olmasını amaçlamaktadır. Bireysel farklılıklar kavramını derinlemesine sorgulayan kapsayıcılık, bireyi bir bütün olarak değerlendirmenin önemine vurgu yapar. Bireysel farklılıklar, bireyin dünyaya geldiği ve büyüdüğü ekolojik bütünde bulunan tüm unsurları; birey, aile, okul, sosyal çevre, coğrafya, ekonomi ve tarihi içine alır. Kapsayıcılık ise bireyin toplum hayatına katılmasının ancak ekolojik bütünlük içinde değerlendirildiğinde gerçekleşeceğine inanır. Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO), kapsayıcı felsefeye ilişkin hem beyan hem de uygulama düzeyinde çabasını açıkça ortaya koyan bir organizasyondur. Okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar yaygın eğitimin tüm kademelerindeki eğitim programlarını kapsayıcılığa göre yapılandırır. Alternatif bir eğitim programı olan IBO, IB okulu adaylık sürecinde veya bu süreci tamamlamış olan okulların, yapılandırdığı eğitim felsefesine uygunluğunu periyodik olarak denetler. Bu denetimler okulların gelişimi içindir. Böylece okul, onu oluşturan tüm unsurların eğitimin kalitesine ve niteliğine yansımasını değerlendirebilir. Bir IB okulunun kapsayıcı olması, okulun bu gelişim sürecine dahildir. IB, kapsayıcılığa dair yaklaşımını misyon beyanında ilan etmiştir. Misyon beyanı, bir kurumun veya organizasyonun varoluş nedenini, hedeflerini, hizmet prensiplerini kısaca açıklayan metindir. Misyon beyanında kavramsal olarak kapsayıcılığa yer vermesi, program yapısında kapsayıcı felsefeyle bağ kurması, göstermektedir. Bir araştırmacı ve öğretmen olarak eğitim camiasında kapsayıcı felsefe konusunda kendine paye biçen her okul ve programı, bu alanda emek veren eğitimcilerin çalışmalarını çok değerli bulmaktayım. Bu sebeple IB'nin kapsayıcılığa dair bakış açısını, IB eğitimcileri görüşleri aracılığıyla incelemeyi tercih ettim. Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan IB okullarındaki kapsayıcılık felsefesini araştırmak için nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji yaklaşımını kullandım. IB programında kapsayıcılığın en iyi şekilde irdelenebilmesi için amaçlı örneklem yönteminden ölçüt örnekleme tercih ederek altı katılımcı ile çevrim içi görüşmeler gerçekleştirdim. IB okullarında kapsayıcı bir okul olmak için belirleyici faktörlerin neler olduğunu, IB okullarının kapsayıcılığı nasıl yorumladığını, eğitimcilerin kapsayıcılıkla ilgili düşünceleri ve duygularını anlamak için gerçekleştirdiğim yarı-yapılandırılmış görüşleri, Miles-Huberman Modeli aracığıyla yorumladım. Buna göre sistemin kapsayıcılığı, eğitime erişimin kapsayıcılığı ve sosyal kapsayıcılık olmak üzere üç ana tema ve bu ana temaların her birinin altında ikişer tema ortaya çıktı. Bulguları etik/nesnel perspektifle değerlendirmenin ardından araştırmanın temel amacı olan IB'de kapsayıcı felsefeyi derinlemesine anlamaya ve kapsayıcı felsefenin resmini bir bütün olarak yansıtmaya çalıştım. IB okulu olan özel okulların kayıt-kabul politikaları ile kapsayıcılık arasında bir bağ bulunması ulaşılan önemli bulgular arasında yer almaktadır. Yine sonuçlar okulların, IB kapsayıcılığını yorumlarken konformist bir yaklaşım güttüğü ve bireysel farklılık kavramını buna göre yorumladıkları, öğrenci seçiminde veli memnuniyetini ön planda tuttuklarını göstermektedir. Eğitimcilerin kapsayıcılığı uygulayabilmek için okul yönetimin desteğine ihtiyaç duyduğu, kapsayıcılık fikrine okul toplumunun tamamının sahip çıkması gerektiği görüşü de ortaya çıkmıştır. Ayrıca IB'nin yüksek ücretli bir sistem olması, kapsayıcı bir eğitim modeline ulaşmayı zorlaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inclusive philosophy aims to meet the needs of the individual by accepting all his differences and to be fully present in social life. Inclusivity, which questions the concept of individual differences in depth, emphasizes the importance of evaluating the individual as a whole. Individual differences, all the elements in the ecological whole in which the individual is born and grew up; It encompasses the individual, family, school, social environment, geography, economy and history. Inclusivity, on the other hand, believes that the individual's participation in social life can only be realized when evaluated in ecological integrity. The International Baccalaureate Organization (IBO) is an organization that makes clear its effort towards inclusive philosophy, both at the statement and practice level. It structures education programs at all levels of non-formal education, from pre-school to higher education, according to inclusiveness. IBO, which is an alternative education program, periodically checks the conformity of the schools that have completed the IB school candidacy process or that have completed this process to the educational philosophy it has structured. These inspections are for the development of schools. Thus, the school can evaluate the reflection of all the elements that make up it on the quality and quality of education. The inclusiveness of an IB school is included in this development process of the school. The IB has announced its approach to inclusion in its mission statement. A mission statement is a text that briefly explains the reason for existence, goals and service principles of an institution or organization. It shows that it includes conceptual inclusiveness in its mission statement and that it connects with inclusive philosophy in the program structure. As a researcher and teacher, I find the work of educators working in this field invaluable in every school and program that gives credit to inclusive philosophy in the education community. For this reason, I chose to examine the IB's perspective on inclusion through the views of IB educators. In this study, I used the phenomenology approach, one of the qualitative research methods, to investigate the philosophy of inclusion in IB schools in Turkey. In order to examine inclusiveness in the best way in the IB program, I conducted online interviews with six participants, preferring criterion sampling to purposive sampling method. Through the Miles-Huberman Model, I interpreted the semistructured views I held to understand what are the determining factors for IB schools to be an inclusive school, how IB schools interpret inclusion, and educators' thoughts and feelings about inclusion. Accordingly, three main themes emerged as inclusiveness of the system, inclusiveness of access to education and social inclusiveness, and two themes emerged under each of these main themes. After evaluating the findings from an ethical/objective perspective, I tried to understand the inclusive philosophy in IB, which is the main purpose of the research, and to reflect the picture of inclusive philosophy as a whole. Finding a link between the enrollment-admission policies of private schools, which are IB schools, and inclusion is among the important findings. Again, the results show that schools follow a conformist approach when interpreting IB inclusiveness, interpret the concept of individual difference accordingly, and prioritize parent satisfaction in student selection. It has also emerged that educators need the support of the school administration in order to implement inclusiveness, and that the whole school community should embrace the idea of inclusiveness. In addition, the fact that IB is a high-paid system makes it difficult to reach an inclusive education model.