Sınıf III maloklüzyonların erken dönem tedavisinde kullanılan FR3 apareyi ve ortopedik yüz maskesinin dentofasiyal ve yumuşak dokular üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of dentofacial and soft tissue effects of FR3 appliance and orthopaedic face mask used in the early treatment of class III malocclusion
  1. Tez No: 80462
  2. Yazar: ELA AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YUKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf III maloklüzyon, maksiller retrüzyon, ortopedik yüz maskesi, FR3 apareyi. IV, Class III malocclusion, maxillary retrusion, orthopedic face mask, FR3 appliance
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, ortopedik yüz maskesi ve FR3 apareyinin dentofasiyal yapılar ve yumuşak dokular üzerine etkilerinin araştırılması ve iki apareyin birbirleri ile karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla araştırma grubuna dahil edilen maksiller retrüzyona bağlı sınıf III maloklüzyona sahip 30 hastadan 10 bireye ortopedik yüz maskesi, 10 bireye FR3 apareyi, kontrol grubunu oluşturan 10 bireye de 6 aylık kontrol süresinin sonunda iki tedavi seçeneğinden biri uygulanmıştır. Araştırma, ortopedik yüz maskesi ve kontrol grubundaki bireylerde 6 ay, FR3 grubundaki bireylerde 1 yıl sürdürülmüştür, ölçümler, başlangıç ve gözlem dönemi sonunda alınan lateral sefalometrik, frontal ve ağız açık baziller grafiler üzerinde yapılmıştır. Ortopedik yüz maskesi tedavisiyle maksilla bütün olarak anterior yönde hareket ederken FR3 apareyi ile tedavi sonucunda ortopedik yüz maskesi grubuna kıyasla daha az anterior konumlanmayla birlikte maksillanın boyutunda artış elde edilmiştir. Hem ortopedik yüz maskesi hem de FR3 apareyi ile vertikal boyutta artış meydana geldiği saptanmıştır. Ancak ortopedik yüz maskesi grubunda mandibulanın daha fazla posterior rotasyon yaptığı gözlenmiştir. Alt keserler hem ortopedik yüz maskesi hem de FR3 grubunda dikleşirken üst keserlerin her üç grupta da gözlenen labiale hareketi önemli bulunmamıştır. Maksiller bazal kaide genişliği ve maksiller intermolar genişliğin, hem ortopedik yüz maskesi hem de FR3 grubunda artttığı saptanmıştır. Mandibuler genişlik ve mandibuler intermolar genişlik üç grupta da artarken, mandibuler intermolar genişliğin FR3 grubunda daha fazla arttığı gözlenmiştir. Ortopedik yüz maskesi ve FR3 apareyi ile tedavi sonucunda yumuşak dokularda da iskeletsel değişikliklerle paralel olarak olumlu değişiklikler elde edilmiş, konkav profilin daha düz hale geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to investigate the effects of orthopedic face mask and FR3 appliance on dentofacial structures and soft tissues and to compare these two treatment modalities. For this purpose, among 30 subjects included in the study, 10 were treated with orthopedic face mask and 10 were treated with FR3 appliance. 10 control subjects were treated with either of these two treatment alternatives after the observation period of 6 months. Observation period was 6 months for the orthopedic facemask group and 1 year for the FR3 group. Measurements were made on the lateral, frontal and basilar cephalograms taken at the beginning and at the end of observation period. Maxilla moved anteriorly with orthopedic facemask treatment whereas its length increased antero-posteriorly but showed a less anterior movement relative to the orthopedic face mask with the FR3 treatment. It was found that not only the orthopedic face mask but also thr FR3 treatment caused an increase in vertical dimensions. But posterior mandibular rotation was observed to be more in orthopedic face mask group. Labial movement of the upper incisors, noted in all three groups was considered to be insignificant whereas lower incisors uprighted in both of the treatment groups. Maxillary width and maxillary intermolar width increased in FR3 as well as in orthopedic face mask group. Though mandibular width and mandibular intermolar width increased in all groups this increase was found to be more in FR3 group. Soft tissue changes observed with the orthopedic face mask and FR3 treatment, was parallel to skeletal changes and the concave profile was found to be more orthognathic.