Dijital müzik kültürü inşasında algoritmaların rolü: Spotify örneği
The role of the algorithms in the construction of culture of digital music: The example of Spotify
  1. Tez No: 804662
  2. Yazar: BARIŞ KARABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKMEN ÖZMENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Algoritma, Öneri Sistemi, Spotify, Dijital Müzik Kültürü, Recommendation System, Spotify, Digital Music Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Algoritmik öneri sistemleri dijital içeriklerin artmasıyla hayatın daha çok içine girip, kültürel ekosistemin yeni aktörlerinden biri haline gelerek sosyal bilimlerde merak konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Spotify'da kullanılan algoritmik öneri sistemlerinin müzik üretim ve tüketim alışkanlıkları ile ilişkisini ortaya koymaktır.Örnek olay çalışması olarak tasarlanan bu araştırmada veriler, 2022-2023 Bahar döneminde Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Lisans programı öğrencileri ve profesyonel müzisyenlerden oluşan toplam 20 katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Veriler birebir kodlamalı içerik analiziyle kategori ve temalara toplanmıştır.Araştırma sonucunda Spotify öneri sistemlerinin müzik üretim, tüketim ve icra süreçlerinde insanlarla karşılıklı etkileşim içinde bulunduğu görülmüş, fırsatlar ve olumsuzluklar detaylı olarak aktarılmıştır. Elde edilen bulgular ve yapılan tartışmalar ışığında Algoritmik Mücadele kavramına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Algorithmic recommendation systems have become a topic of interest in social sciences as they have become one of the new actors of the cultural ecosystem with the increase in digital content. The aim of this study is to understand the relationship between algorithmic recommendation systems used in Spotify and music production and consumption habits.In this research, which was designed as a case study, data were collected using semi-structured interview technique with a total of 20 participants consisting professional musicians and students of Akdeniz University Faculty of Fine Arts undergraduate program in the Spring semester of 2022-2023. Participants were selected through purposive sampling method. The data were grouped into categories and themes through one-to-one coded content analysis.As a result of the research, it was observed that Spotify recommendation systems interact with people in music production, consumption and performance processes. The opportunities and negativities are described in detail. The results and discussions led to the concept of Algorithmic Challenge.