Kosta fraktürü olan hastalarda ağrı palyasyonu için intradermal steril sıvı enjeksiyonu ve kinezyo bant uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of intradermal sterile fluid injection and kinesio tape application for pain palliation in patients with rib fracture
  1. Tez No: 804663
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA TAŞCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kosta fraktürü, Kinezyo Bant, İntradermal Steril Sıvı Enjeksiyonu, Rib fracture, Kinesio Tape, Intradermal Sterile Liquid Injection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Kosta fraktürü, acil servis başvuru nedenleri arasında önemli yer tutan, künt toraks travması sonrası en sık konulan tanıdır. İzole kosta fraktürü sonrası en sık görülen semptom ağrıdır. Ağrı sonucu ortaya çıkan hipoventilasyona bağlı atelektazi ve bronkopnömoni gibi komplikasyonların önlenmesi için ağrının giderilmesi önemlidir. Yaptığımız çalışmada; acil servise toraks travması nedeniyle başvuran ve kosta kırığı tanısı alan hastalar üzerinde intradermal steril sıvı enjeksiyonu ve kinezyo bant tedavisinin analjezik etkinliğini, nonsteroid antiinflamatuar ilaçların analjezik etkinliği ile kıyaslamayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız; Atatürk Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinde yapılan prospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza acil servise toraks travması nedeniyle başvuran ve kosta kırığı tanısı alan hastalara dışlama kriterleri uygulandı. Geriye kalan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların başvuru anındaki ağrıları visual analog skala (VAS) yardımı ile belirlendi ve kaydedildi. Ardından hastalar randomize edilerek üç gruba ayrıldı. Birinci grupta yer alan hastalara 50 miligram deksketoprofen intravenöz infüzyon şeklinde uygulandı ve ek olarak kinezyo bant tedavisi uygulandı. İkinci gruptaki hastalara 50 miligram deksketoprofen intravenöz infüzyon şeklinde uygulandı ve ek olarak 0.5 mililitre steril sıvı intradermal olarak uygulandı. Üçüncü gruptaki hastalara (kontrol grubu) ise 50 miligram deksketoprofen intravenöz infüzyon şeklinde uygulandı ve ek bir tedavi uygulanmadı. Her üç gruptaki hastaların ağrı düzeyine; intravenöz tedaviden hemen sonra, birinci ve ikinci gruba ek tedavi sonrası 15 ve 60. dakikalarda, kontrol grubuna ise intravenöz tedavi sonrası 15 ve 60. dakikalarda VAS yardımı ile bakıldı ve kaydedildi. Ayrıca 60. dakikada hastaların memnuniyet durumları Likert skalası yardımı ile belirlendi ve kaydedildi. Elde edilen veriler IBM SPSS 23 programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışma süresi boyunca, dışlama ve dahil edilme kriterleri uygulanan hastalardan 75 tanesi çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri ve başlangıç VAS skorları analiz edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Grupların tedaviden 15 dakika sonra ve 60 dakika sonra bakılan VAS puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve farklılığın ikinci gruptaki hastalardan (intradermal steril sıvı enjeksiyon grubu) kaynaklandığı saptandı (p0.05). Sonuç: İntradermal steril sıvı enjeksiyonu, avantaj ve dezavantajları açısından diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında, kosta fraktürü olan hastalarda analjezik amaçlı kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rib fracture is the most common diagnosis after blunt thoracic trauma, which has an important place among the reasons for admission to the emergency department. The most common symptom after an isolated rib fracture is pain. It is important to relieve pain in order to prevent complications such as atelectasis and bronchopneumonia due to hypoventilation that occur as a result of pain. In our study; We aimed to compare the analgesic efficacy of intradermal sterile fluid injection and kinesio tape treatment with the analgesic efficacy of nonsteroidal anti-inflammatory drugs on patients who presented to the emergency department due to thoracic trauma and were diagnosed with rib fractures. Materials and methods: Our research; This is a prospective study conducted in Atatürk University Hospital Emergency Department. Patients who were admitted to the emergency department due to thoracic trauma and were diagnosed with costal fractures after the exclusion criteria were applied, were included in our study. The pain of the patients included in the study at the time of admission was determined and recorded with the help of visual analog scale (VAS). The patients were then randomly divided into three groups. The patients in the first group were administered 50 milligrams of dexketoprofen as an intravenous infusion and additionally, kinesio tape therapy was applied. Patients in the second group were administered 50 milligrams of dexketoprofen as an intravenous infusion, and 0.5 milliliters of sterile liquid was administered intradermally in addition. The patients in the third group (control group) were administered 50 milligrams of dexketoprofen as an intravenous infusion and no additional treatment was applied. The pain level of the patients in all three groups; It was measured and recorded with the help of VAS immediately after intravenous treatment, in the first and second groups at 15 and 60 minutes after additional treatment, and in the control group at 15 and 60 minutes after intravenous treatment. In addition, at the 60th minute, the satisfaction status of the patients was determined and recorded with the help of a Likert scale. Obtained data were analyzed with IBM SPSS 23 program. Results: During the study period, 75 patients were included in the study after the exclusion and inclusion criteria were applied. There was no statistically significant difference between the demographic characteristics and initial VAS scores of the patients included in the study. It was determined that the difference between the mean VAS scores of the groups at 15 minutes and 60 minutes after the treatment was statistically significant and the difference was caused by the second group (intradermal sterile liquid injection group) (p0.05). Conclusion: Intradermal sterile fluid injection can be used for analgesic purposes in patients with rib fractures compared to other treatment methods in terms of advantages and disadvantages.