Wattpad öykülerinde okul, yönetici ve öğretmen imgesi
The image of school, administrators, and teachers in Wattpad stories
  1. Tez No: 804687
  2. Yazar: HAKAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN BİLGE KESKİNKILIÇ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Wattpad öyküleri, okul, okul yöneticileri, öğretmenler, imge, Wattpad stories, school, school administrators, teachers, image
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, wattpad uygulaması içerisinde lise öğrencileri tarafından yazılan öykülerde okul, okul yöneticileri ve öğretmenlere ilişkin yapılan betimlemeleri incelemektir. Çalışmada lise öğrencilerinin wattpad öykülerinde okul, okul yöneticileri ve öğretmenlere ilişkin olumlu ve olumsuz betimlemelerin belirlenmesi ve bu betimlemeler doğrultusunda imgeler üretilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini wattpad öyküleri, örneklemini ise konusu okul, öğretmen ve yöneticilerin yer aldığı 50 öykü oluşturmaktadır. Wattpad öykülerine yansıyan okul, öğretmen ve yönetici algılarına ilişkin doküman analizi yoluyla elde edilen birbirlerine benzeyen veriler belirli kavram ve temalar çerçevesinde bir araya getirilmiştir. Verilerin analizinde okul, öğretmen ve yönetici algılarına ilişkin imgeler tema olarak belirlenerek belirli başlıklara göre sınıflandırılarılmış anlaşılır bir biçimde elde edilen veriler tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda okul, okul yöneticileri ve öğretmenlere yönelik olumlu ve olumsuz betimlemeler yapıldığı ve bu betimlemelerin sırasıyla görsel ve davranışsal imgeler olduğu belirlenmiştir. Okula yönelik yapılan olumlu betimlemelerin en çoktan en aza doğru sırasıyla; etkileyici, rahat ve ferah, serbest kıyafetli olması ve estetik olmasının olumlu karşılandığı, olumsuz betimlemelerin ise en çoktan en aza doğru sırasıyla; anormal, ayrımcı, yaşları normalden büyük ve sorunlu öğrenciler olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerine ilişkin üretilen olumlu imgeler alt temasında yer alan görsel imgeler kategorisinde, öğrenciler tarafından okul yöneticilerine en çok yapılan betimlemelerden en az betimlemelere doğru sırasıyla; disiplinli, yakışıklı, destekleyen ve öğrencisine güvenen, okul yöneticileri olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin davranışsal imgelerine yönelik yaplan olumsuz betimlemelerin en çoktan en aza doğru sırasıyla; asabi ve sinirli, kuralları çiğneyen, kuralcı ve ceza vermekten zevk alan, şiddet uygulayan ve korkutucu kişiler olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlere ilişkin üretilen olumlu imgeler alt temasında yer alan görsel imge kategorisinde, öğrenciler tarafından öğretmenlere en çok yapılan betimlemelerden en az betimlemelere doğru sırasıyla; yakışıklı, etkileyici ve güzel, cesaretlendiren ve sabırlı oldukları sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin görsel imgelerine yönelik yaplan olumsuz betimlemelerin en çoktan en aza doğru sırasıyla; yaşlı, meymenetsiz ve suratsız oldukları sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin davranışsal imgelerine yönelik yaplan olumsuz betimlemelerin en çoktan en aza doğru sırasıyla; öğretmenlerin öğrencilerini aşağıladıkları, tehditkâr tutum sergiledikleri, korkutucu oldukları, umursamaz davrandıkları, asabi ve sinirli oldukları, takıntılı davrandıkları, ciddi ve sert oldukları sonucuna varılmıştır. Bu araştırma sonuçlarının, lise öğrencilerinin okula yönelik olarak rahatsız oldukları konuların belirlenmesine, okulu geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik çalışmaların yapılmasına, öğretmenlik mesleği algısının öğrenciler tarafından olumsuz ve saygınlığının düşme sepeblerinin ortaya çıkarılmasında, okul müdürlerinde bulunması gereken kişisel ve liderlik özelliklerinin, öğretmenler ve öğrenciler tarafından beklenen yönde yeterliliklerin güncellenmesinde, okul yöneticileri ve öğretmenlere yönelik Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde özel okullar ve devlet okullarının katılımıyla gerçekleştirilen, öğretmenlik mesleği imajı ile alakalı saygınlık, statütü ve itibarın azalması gibi kavramlar üzerinde araştırmalar yapılmasına ve okul yöneticileri atamalarında çalışmalar yapılması konusunda literatüre önemli bir katkı sağlayacağı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the descriptions of school, school administrators, and teachers in the stories written by high school students on the Wattpad application. The study aims to determine the positive and negative descriptions related to school, school administrators, and teachers in Wattpad stories and to generate images based on these descriptions. The research utilizes document analysis as a qualitative research method. The content of the research consists of Wattpad stories, and the examples of the research consists of 50 stories with the theme of school, teachers, and administrators. Similar data obtained through document analysis regarding the perceptions of school, teachers, and administrators reflected in Wattpad stories are compiled under specific concepts and themes. The data analysis involved identifying the images related to perceptions of school, teachers, and administrators as themes and classifying them into specific categories. The obtained data was then organized in tables and interpreted in a comprehensible manner. As a result of the research, it is determined that both positive and negative descriptions are made about school, school administrators, and teachers, and these descriptions are related to visual, professional, and behavioural images, respectively. The positive descriptions regarding the school, in descending order, include being impressive, comfortable and spacious, having a relaxed dress code, and being aesthetically pleasing. The negative descriptions, in descending order, include being abnormal, discriminatory, and having older and problematic students. Among the positive images related to school administrators, in the sub-theme of visual image, the most common descriptions made by students about school administrators include being disciplined, handsome, supportive, and trusting towards their students. The negative descriptions related to the behavioural image of school administrators, include behaving short-temperedly and angrily, in descending order, include breaking the rules, being rule-oriented and enjoying giving punishments, resorting to violence, and being intimidating. In the positive images related to teachers, in the sub-theme of visual image, it is concluded that students commonly describe teachers as handsome, impressive, beautiful, encouraging and patient. The negative images related to teachers, in the sub-theme of visual image, being old and surly. The negative descriptions related to the behavioural image of teachers, in descending order; include teachers belittling their students, include displaying threatening attitudes, being intimidating, behaving short-temperedly and angrily, being indifferent, serious, and strict. The results of this research are aimed to contribute to identifying the areas of concern for high school students regarding school, initiating efforts to improve and enhance schools, revealing the negative perception of the teaching profession and the reasons for the decline in its prestige, updating the personal and leadership qualities expected from school administrators, teachers, and students, conducting research on concepts such as the decrease in prestige, status, and reputation related to the image of the teaching profession, and conducting studies on school administrator appointments.