Wattpad kitapları üzerine bir içerik çözümlemesi
A content analysis on Wattpad books
  1. Tez No: 547137
  2. Yazar: PINAR KARAOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DURUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ekran Okuma, Wattpad, Metin İnceleme, Screen Reading, Wattpad, Text Review
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı bir ekran okuma örneği olan Wattpad'de bulunan kitapları metinde bulunması gereken özellikler açısından değerlendirmektir. Araştırmalara göre Türkiye'de okuma alışkanlığının zayıf olduğu belirtilirken ekran okuma örneği olan Wattpad'de bulunan kitapların milyonlarca kez okunduğu tespit edilmiştir. Bu durum gençlerin ne kadar okuduğu probleminden ziyade nasıl kitaplar okuduğu problemini ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda Wattpad kitaplarının içeriklerini araştırmak önem arz etmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Wattpad'de bulunan 21 bölüm içerisinden sadece kurmaca metin olanlara yer verilmiştir. Kurmaca metinler arasından da kısa hikâyelerden oluşanlar alınmamış, kendi içinde bütünlük arz eden kitaplar arasından en çok okunan on kitap belirlenmiştir. Kitaplar incelenirken olay örgüsü-vaka, şahıs kadrosu, mekân, zaman, bakış açısı-anlatıcı, dil ve üslup, mesaj kategorileri belirlenmiş; ardından kitaplar doküman inceleme tekniği ile taranarak bu kategorilerle ilgili fişlemeler yapılmıştır. Her bir kategoride içerik analizi yapılmış ve ilgili kısımda doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Araştırma sonunda kitap kahramanlarında alkol, uyuşturucu kullanmak gibi olumsuz davranışlara rastlanılmış, kitapların dil ve üslubunda argo ve küfür içerikli sözcükler saptanmıştır. En çok okunan on kitaptan dokuzu edebî dilden uzak konuşma diliyle yazılmıştır. Mekân olarak kumarhane, bar gibi mekânlar mevcuttur. Kitaplarda“Sosyal projelerde çalışmak, insanlara yardım etmek insanları mutlu eder.”gibi olumlu mesajların yanında“Suçlunun cezasını vermek adına adam öldürmek, işkence etmek doğrudur.”gibi olumsuz mesajlar da bulunmaktadır. Araştırma sonunda çok okunan Wattpad kitaplarının metnin taşıması gereken özelliklere göre son çocukluk ve ilk gençlik çağındaki öğrencilere uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate the textbooks in Wattpad, a screen-reading example, in terms of features that should be found in the text. According to research, it is stated that the reading habits is poor in Turkey and the books on Wattpad, a screen-reading example, were read millîons of times. This situation reveals the problem of what kind of books they read rather than the problem that how much book young people read. In this context, it is important to investigate the contents of Wattpad books. In the study, document review technique which is one of the qualitative research methods, were used. Only the fictional texts are included in the 21 chapters in Wattpad. Among the fictional texts, short stories are not taken, only ten books which are read most among the books that have integrity in themselves are determined. When the books were examined, the events, language and style, and message categories were identified, and then the books were scanned with the document review technique and the related tags were made. Content analysis has been done in each category and a direct citation has been given in the relevant section. At the end of the research, book heroes were found to have negative behaviors such as alcohol and drugs, and in the language and style of the books, slang and cursive words were found. Nine of the top ten most read books were written in verbally distant language. The places used are casinos and bars. In the books, there are positive messages such as“Working in social projects and helping people make people happy”as well as negative messages such as“It is fair to commit murder and torture in order to punish criminals.”At the end of the study, it can be inferred that Wattpad books, which are widely read, that the text is not suitable for the last childhood and the first youth according to the properties that the text should carry.