Araç tasarsız ağlar için veri yerleştirme
Data placement for vehicle ad hoc networks
  1. Tez No: 804737
  2. Yazar: ADOUM HISSEIN MAHAMAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Vehicule adhoc network, data placement, Road side Uinit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünyada her yıl milyonlarca insan trafik kazalarında ölmekte ve çok daha fazlası yaralanmaktadır. Bir VANET'in etkinliği genel olarak bu RSU'ların yoğunluğuna ve konumuna bağlıdır. Çok sayıda RSU kurmak mümkün olmayacaktır. Etkinleştirilmiş araçlar veya RSU'ların dağıtım ücreti nedeniyle sınırlı Maksimum performans elde etmek için özel bir bölgedeki RSU'ların sayısı optimal olarak yerleştirmesi ihtiyacı vardır. Bu çalışmada, simülasyon ortamlarda RSU'ların en optimal şekilde yerleştirilmesi yapılacaktır. İyi bilinen genetik algoritması, en uygun veya optimale yakın çözümü bulmak üzere kullanılacaktır. Gerçek harita verilerini kullanmak için OSM (OpenStreetMap) sayesinde indirilmiştir. Bu çalışmanın simülasyon ortamı, Gatcomsumo, Omnet++, veins, Sumo ve Matlab aracılığıyla yapılmıştır. OSM koordinat bilgileriyle ağ oluşturmak (Gatcomsumo), araç hareketliliği oluşturmak için (Sumo), pratik ağı simüle etmek için (Veins), simülasyon gerçekleştirme, genetik algoritma oluşturma, sonuçların analizi ise Omnet++, Matlab ve pyton uygulamaları kullanılmıştır. Simülasyon senaryosu çalışma alanı öncelikle Bornova'nın ilçesine dayanmaktadır. Yol güvenliğini, trafik verimliliğini artırmak, araba kazalarını önlemek, yüksek hareketliliğin üstesinden gelmek günümüzde en büyük sorunlardan biridir. Simülasyon ortamımızda gerçekleştirilecek genetik algoritmalara dayalı olarak, önerilen RSU yerleştirme modelimiz, en uygun model olacaktır. RSU'nun Araçlardan iletilen Temel Güvenlik Mesajının (BSM) alımını artırabilecek bir konum, bir kesin yol haritası düzenidir. Anahtar kelime : Araç tasarsız ağlar, veri yerleştirmesi, yol kenarı birimi.
Özet (Çeviri)
Millions of people die in traffic accidents and many more are injured every year around the world. The effectiveness of a VANET generally depends on the density and location of the road side unit (RSUs). It will not be possible to install a large number of RSUs because of the exorbitant deployment cost of RSUs. To achieve maximum coverage performance, the number of RSUs in a particular region needs to be deployed optimally. In this work, the most optimal placement of RSUs will be made in simulation environments. Well known genetic algorithm, genetik algorithms will be used to find the optimal or near optimal solution. Real map data downloaded via OSM (OpenStreetMap). The simulation environment of this thesis was made through Gatcomsumo, Omnet++, veins, Sumo and MATLAB. Furthermore, to create the network with OSM coordinate information we used (Gatcomsumo), to create vehicle mobility (Sumo) was used, to simulate a practical network we used (Veins), to create a network to perform simulations, to create algorithms, and to analyze the results, Omnet++, pyhton and MATLAB applications were used. The simulation scenario study area is primarily based on the district of Bornova. Increasing road safety, traffic efficiency, preventing car accidents, overcoming high mobility is one of the biggest problems today. Based on the genetic algorithms to be performed in our simulation environment, our proposed RSU deployment model will be the most appropriate one. One location that can increase RSU's reception of the Basic Security Message (BSM) transmitted from Vehicles is a definitive roadmap layout.